Handhygien

Tvätta alltid händerna...

  • Innan du börjar hantera livsmedel.
  • Efter att du hanterat rått kött, rå kyckling eller rå fisk.
  • Innan du börjar hantera en annan råvara, exempelvis går från hantering av sallad till hantering av färdig mat.
  • Efter att du exempelvis varit på toaletten, efter snytning eller efter tömning av soporna.

För att lättare uppnå en bra handhygien bör du inte bära smycken på händerna, handleder, bära klocka eller ha nagellack. Korta naglar underlättat en god handhygien. Använd plåster eller engångshandskar om du har sår. Engångshandskar kan även användas om du av annan anledning behöver skydda livsmedlen. Ha rena händer innan handskar tas på och byt handskar ofta.

Så här tvättar du händerna på rätt sätt

  1. Skölj händerna med varmt vatten.
  2. Ta flytande tvål.
  3. Gnid in handflatorna, handrygg, handleder, fingrar och tummarna samt runt naglar under cirka 20 sekunder.
  4. Skölj händerna 4 med varmt vatten.
  5. Stäng av vattnet med pappershandduk eller med underarmen för att skydda de rena händerna.
  6. Torka händerna noga med engångsmaterial (exempelvis pappershanddukar).
  7. Desinficera händerna vid behov (följ alltid desinfektionsmedlets användningsanvisning vid desinfektion).