Ingredienser och livsmedelsgrupper som är obligatoriska att informera kunderna om

  • Spannmål, som innehåller gluten (vete, råg, korn, havre, spelt, kamut eller korsningar mellan dem)
  • Kräftdjur och produkter därav (exempelvis räkor, kräftor, hummer, krabba)
  • Ägg och produkter därav (exempelvis lyzosym vilken även kan benämnas som konserveringsmedel E1105)
  • Fisk och produkter därav (exempelvis fiskolja)
  • Jordnötter och produkter framställda därav
  • Sojabönor och produkter därav (exempelvis sojalecitin)
  • Mjölk och produkter därav (exempelvis laktos och vassle)
  • Nötter (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt, Queenslandsnöt)
  • Selleri och produkter därav (kan finnas i exempelvis kryddblandningar)
  • Senap och produkter därav (kan finnas i exempelvis kryddblandningar)
  • Sesamfrön och produkter därav
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin och produkter därav (Kan finnas i exempelvis pasta, bröd och bakverk)
  • Blötdjur och produkter därav (exempelvis snäckor, musslor och bläckfisk)

Mer information hittar du på Livsmedelsverkets webbplats, www.livsmedelsverket.se

Informationen får ges skriftligt eller muntligt. Det finns olika sätt att uppfylla kraven på. Ett sätt är att fråga varje kund om de är allergiska mot något. Ett annat sätt är att via exempelvis en skylt uppmana kunderna att fråga om allergener. Kravet gäller inte bara färdigförpackade livsmedel, utan även för exempelvis livsmedel som serveras på restaurang eller produkter som säljs över disk och förpackas på kundens begäran.