Frågor och svar om vår kost

1. Varför följer ni Livsmedelsverkets rekommendationer?

Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Livsmedelsverket lyder under Näringsdepartementet. De arbetar för säker mat och bra dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. Vad du äter och dricker har stor betydelse för hälsan. Livsmedelsverkets råd om bra matvanor är baserade på vetenskap och hjälper dig att äta hälsosamt. För dig och miljön. Mat, dricksvatten och matvanor är centrala för ett hållbart samhälle. Därför är miljöfrågor integrerade i Livsmedelsverkets uppdrag. Alla ska känna matglädje och må bra av maten!

Mer information om Livsmedelsverkets uppdrag.

2. Serverar ni linfrön i maten till barnen? Är det någon fara?

Det bröd som vi köper är med hela linfrön, inte krossade. Mängden är också försvinnande liten bara 1 procent. Enligt livsmedelsverket är det ingen fara att äta 1-2 matskedar hela linfrön per dag. På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om linfrön.

3. Har ni otillåtna halter arsenik i matris som ni serverar våra barn?

Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Det ris vi köper håller gränsvärdena. Mer information om arsenik i ris hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.

4. Kokar ni de frysta hallonen som serveras till frukost, mellanmål samt till efterätter och varför gör ni det?

Ja, det gör vi. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer om att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.

5. Serverar ni svenskt kött?

Ja, vi serverar svenskt kött och fågel.

6. Varför har Oskarshamns kommun valt att börja använda plasttallrikar?

En av anledningarna till att tallrikarna är av plast är att de är mer stöttåliga och inte går sönder lika lätt. En annan fördel med plast är att tallrikarna jämfört med porslin är betydligt lättare och därmed positivt ur ett arbetsmiljöperspektiv för personalen. De hanterar stora mängder tallrikar varje dag och många små lyft kan på sikt ge lika stora förslitningsskador som få tunga lyft. Lättare tallrikar minskar den totala arbetsbelastningen och ger en bättre arbetsmiljö.

Det företaget vi anlitar för inköp av våra plasttallrikar, garanterar att allt material som finns i deras produkter är godkänt för livsmedelstillverkning. De arbetar systematiskt för att säkerställa deras produktion och att produkterna håller en jämn och hög kvalitet, att de följer gällande normer och lagstiftning samt att det är ett bra miljöval.

8. Hur får våra gäster information i matsalen om vår specialkost?

Har du frågor om vad maten innehåller när du besöker våra skolmatsalar finns det alltid en kökspersonal som kan svara på dina frågor. Personalen bär ett förkläde med texten ”Allergisk? Fråga oss vad som finns i maten”

I vår restaurang Drotten på Solbacka servicehus och Kristdala Nyhem, kan du fråga i kassan om matens innehåll.

9. Varför serverar ni havregrynsgröt till våra barn?

Havregryn har mer protein, vitaminer, kolhydrater och näringsämnen än andra spannmål. Den ger en mättnadskänsla som varar längre än andra frukostalternativ vilket minskar behovet av småätandet. Den innehåller fiber och fullkorn som håller igång tarmarna och förebygger trög mage. Havregryn skärper koncentrationen och minne samt är enkel att variera med olika tillbehör. Spannmål påverkar miljön och klimatet förhållandevis lite. Odlingarna besprutas inte särskilt mycket och i ekologiska odlingar används inte kemiska bekämpningsmedel alls. Detta gör havregrynsgröt till ett bra matval i vårt arbete med att göra måltiderna mer hållbara.

10. Vad betyder att en produkt är KRAV-märkt?

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, det kontrolleras minst en gång varje år. Mer information om KRAV.

11. Är maten okej att äta efter bäst-föredatum?

Mat som märks med ett bäst-föredatum går ofta bra att äta även efter det att datumet har passerats. Läs mer om datummärkning på Livsmedelsverkets hemsida.

En enkel illustration över bäst-föredatum märkningen. Från Livsmdelsverket.

Kontakta oss

Avdelningschef Lillemor Persson
Tfn: 0491- 880 00
Postadress:
Södra fabriksgatan 20
Box 712 572 28 Oskarshamn
Enhetschef städ         

Åsa Hammarquist          

E-post      
Enhetschef kost Anthony Ouvrard E-post
Arbetsledare städ Hanna Elgström E-post
Arbetsledare städ Susanne Fält E-post
Machie/Spec kost admin            Christine Engelholm E-post
Personal/Ekonomiadmin               Sofia Larsson E-post
Kost/IT admin Christina Rees E-post
     

Kökschefer

   
Solbacka området Anette Jonasson E-post
Vallhalla skolans området Ingela Holmlund E-post
Norra skolans område Annica Andersson E-post
Kristineberg skolans område Niklas Ekström E-post
Rödsleskolans område Saranda Avdyli E-post
Oscarsgymnasiets område Urban Eriksson E-post
Pooltjänsterna Carl-Johan Dahlberg E-post