Kost

1. Kost

Idag har vi kökspersonal i 15 tillagningskök och 17 mottagningskök i kommunen. Varje dag serveras närmare 5300 måltider i förskolor, grundskolor, gymnasieskola, servicehus. Vi sköter även Café Fnyket i Stadshuset och Café Oscar på Oscarsgymnasiet.

2. Ansvarsområderna

Kostenheten är uppdelad i fem ansvarsområden.

Område Solbacka

Förskolor: Mästerpalm, Solbacken, Majbacken 
Skolor: Kristdala skolan
Servicehus: Solbacka, Nyhem

Norra skolans område

Förskolor: Humlan, Havslätt, Gläntan, Saltvik, Norrtorn
Skolor: Norra skolan, Saltviks skolan 

Vallhallskolans område

Förskolor: Södertorn, Sidensvansen, Prästkragen, Hagadal
Skolor: Vallhalla skolan, Figeholms skolan, Fårbo skolan

Kristinebergskolans område

Förskolor: Tallbacken, Stångeborg, Påskallavik, Kristineäng
Skolor: Kristinebergs skolan, Påskallaviks skolan

Oscarsgymnasiets område

Förskolor: Klockarbacken, Långelid, Dejegården, Musseberg
Skolor: Oscarsgymnasiet, Rödsle skolan, Bockara skolan
Café Fnyket och Café Oscar

3. Kostpolicy

Vi har en Kostpolicy som följs upp och utvärderas en gång varje år av respektive nämnds kvalitetsredovisning.

4. Specialkost

Kan inte barnet/eleven äta den mat som serveras av medicinska skäl ska det serveras måltider som motsvarar matsedelns mat med livsmedel som är säkra och ändamålsenliga.

Personer som av religiösa skäl inte kan äta maten på den ordinarie matsedeln skall erbjudas anpassning av menyn. (Intyg från förälder/vårdnadshavare).

Kost erbjuder inte specialkost för någon form av s.k. diet.

Allmänna Rutiner för specialkoster i grundskolan

Intyg ska vara utfärdat av läkare/sjuksköterska och ska lämnas till Tekniska kontoret Kost och Städavdelningen, där det förvaras inlåst. Intyget ska vara kompletterat med namn och telefonnr där köket kan nå er på dagtid vid behov.
Förskolan: Intyg ska vara utfärdat av läkare/sjuksköterska och ska lämnas till Förskolechefen. Intyget ska vara kompletterat med namn och telefonnr där köket kan nå er på dagtid vid behov. Intyget förvaras på Tekniska kontoret avdelning Kost och Städ.

Inplastad specialkostlista ska alltid vara aktuell med namn och kost och finnas väl synlig för alla berörda i köket.

Specialkosten hämtas alltid i köket. Den angivna specialkosten är alltid individanpassad.

Om något barn får i sig fel mat så kontaktas personal och föräldrar och kökschefen omgående. Dokumentation ska göras på blankett "Tillbuds rapport över Specialkost/åtgärd/uppföljning"
I varje skolmatsal finns det alltid en kökspersonal som kan svara på dina frågor om vad maten innehåller. De bär ett svart förkläde med röd text på.

Är du allergisk och behov av specialkost och besöker Restaurang Drotten på Solbacka eller vår restaurang på Nyhem i Kristdala finns information på skylten fråga oss vad som finns i maten?

Det är viktigt att meddela köket vid förändring av kosten eller ledighet!

5. Allergener

De 14 allergenerna

Spannmål som innehåller gluten (vete, råg, korn och havre), kräftdjur, fisk, blötdjur, ägg, mjölk, nötter och mandel, jordnötter, sojabönor, selleri, senap, sesamfrö, svaveldioxid samt sulfit Lupin. 
Källa: Livsmedelsverket.

Från 13 december 2014 ska gästen få svar på om någon av dessa 14 allergener finns i maträtten.

 6. Egenkontrollprogram (HACCP)

Vi använder oss av ett väl fungerande kontrollsystem som bygger på HACCP = Hazard Analysis Critical Control Point (svenska: riskanalys och kritiska styrpunkter).

Syftet med egentillsynen är att förebygga hälsorisker så att våra kunder får säker och trygg mat i skola, förskola och äldreomsorgen i vår kommun.

Detta säkerställer vi med kontrollrutiner som vi dokumenterar som exemelvis temperaturövervakning, varumottagning och rengöring.

En rutin är en beskrivning på vad som kontinuerligt ska göras. Rutiner fungerar som verksamhetens ordningsregler. I en rutin framgår hur ofta rutinen ska genomföras och på vilket sätt samt hur man kontrollerar att rutinen är genomförd.

Rutinen kan beskriva att något ska göras varje dag men till exempel dokumenteras bara en gång i veckan. I rutinen ska även framgå hur man ska göra om något speciellt händer eller om något är fel.
Vi använder oss av manuell hantering på de små enheterna, allt dokumenteras på listor som sparas ned.

De större enheterna använder sig av ett digitalt mätsystem som heter
MÄTMAN Eltex of Sweden AB, Systemet mäter temperaturer och registrerar åtgärder vid:

  • varumottagning
  • uppvärmning, varmhållning och nedkylning av mat
  • kylförvaring
  • diskning

Idag säkerställer vi även temperaturen vid hemleverans av varm portions förpackad mat till pensionärerna
Mättiden ställs in med en dator, Knapplogger (ett litet mätinstrument) som skickas med mattransporten. Den mäter temperaturen under hela resan, sedan kopplas loggningen till en dator och mätresultatet presenteras i diagramform.

Vi säkerställer även temperturen till skolor/förskolor med mottagningskök. Där vi tar temperaturen på ankommande varm mat, ankommande kylda och frysta livsmedel.
Det dokumenteras enligt fastställda rutiner.

Avdelningschef Lillemor Persson
Tfn: 0491- 880 00
Postadress:
Södra fabriksgatan 20
Box 712 572 28 Oskarshamn

Åsa Hammarquist
Enhetschef Städ E-post

Anthony Ouvrard
Enhetschef kost E-post

Annelen Söder Nilsson
Ekonomisamordnare E-post

Christina Rees
Kostadministratör E-post

Susanne Fält
Arbetsledare Städ E-post

Kontakta Servicecenter

Servicecenter hjälper dig med de vanligaste ärendena redan vid första kontakten.
Telefon: 0491–880 00

Öppettider:
Måndag: 07.30-18.00
Tisdag-fredag: 07.30–16.30

E-post: servicecenter@oskarshamn.se


Besöksadress: Stadshuset, Varvsgatan 8, Oskarshamn