VVS och fastighetsprogrammet

VVS och fastighetsprogrammet på Oscarsgymnasiet har utnämnts till förstklassig skola av VVS-branschens yrkesnämnd. En förstklassig skola ger eleverna en bra utbildning som förbereder dem inför lärlingstiden och i slutänden ökar möjligheten för dem att klara branschprovet.

VVS och fastighetsprogrammet är ett bra val för dig som:
Vill ha ett framtidsyrke där behovet är stort
Vill lösa problem och hitta smarta lösningar
Vill ha ett varierande jobb

På VF arbetar du med teori som är riktad mot praktiskt arbete. Du får bra kontakter med näringslivet som ger goda möjligheter till jobb.

Det vanligaste sättet att bli VVS-montör är att gå på gymnasieskolans VVS- och Fastighetsprogram. Efter tre år på skolan fortsätter din utbildning som lärling på ett VVS-företag. Det gör du i ungefär två år och därefter avläggs en yrkesexamen för att få utbildningsbevis, bli certifierad VVS-montör.

Oscarsgymnasiet erbjuder tre inriktningar:
VVS (Värme, Ventilation och Sanitet)
Fastighet (lärlingsprogram)
Kyl- och värmepumpsteknik (lärlingsprogram)

VVS-inriktningen läser du på skolan varav de andra två inriktningarna läser du som ett lärlingsprogram

Som VVS-montör monterar du de rör och system som krävs för att vi ska få ett trivsamt inomhusklimat. Att dra rör, montera tvättställ och element, installera pannor och varmvattenberedare är några av de arbetsuppgifter som en VVS-montör utför. Som VVS-montör kan du jobba med service eller på ett bygge. Oavsett vilken arbetsplats som du arbetar på så är det bra om du tycker om att lösa problem och är duktig på att hitta smarta lösningar.

Förutom att montera rör installerar en VVS-montör värmepumpar, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum såsom toalettstol, badkar och handfat. VVS-montören arbetar även med kylanläggningar.

Som VVS-montör kan du arbeta med service, med ombyggnad och nybygge. Om du jobbar med service har du en servicebil med de verktyg och delar som du behöver för att utföra jobbet. En VVS-montör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de VVS-montörer som jobbar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare och målare.

Oavsett var arbetsuppgifterna utförs måste en VVS-montör arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, t.ex. används datorer i värme- och kylanläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna och givetvis även vara händig nog för att utföra dem.

Idag finns det flera olika typer av material som används inom VVS. Det kan vara allt från järnrör, till kopparrör och plaströr. Därför måste du kunna arbeta med alla typer av material som kan förekomma. På vissa arbetsplatser krävs det att en VVS-montör kan svetsa så det får du också lära dig under din utbildning.