Yrkesutbildningar

Yrkesutbildningar på Komvux består av ett helt kurspaket sammansatt av flera olika enskilda kurser på gymnasial nivå och har en tydlig yrkesinriktning. Tanken med dessa yrkesutbildningar är att du ska läsa ett helt program som gör att du ska kunna komma ut direkt på arbetsmarknaden efter din utbildning.

När du går en yrkesutbildning så kombineras lärarledda lektioner på skolan med att du är ute på praktik på en arbetsplats. Hur stor andel av tiden som är lektioner respektive praktik varierar mellan de olika utbildningarna.

Komvux i Oskarshamn erbjuder följande utbildningar:

Utbildning                           Studiepoäng                            Antal terminer

Undersköterska                         1 500 poäng                                       3 terminer

Start: VT20

Vård- och omsorgsutbildningen vänder sig till dig som är intresserad av och vill arbeta med människor och tycker om att varva teori och praktik. Det här är en utbildning för dig som vill arbeta som undersköterska, vårdare, skötare eller personlig assistent. Tänkbara arbetsområden efter utbildningen är bl.a. särskilt boende för äldre, demensboende, hemtjänst, personlig assistans, verksamheter för personer med funktionsnedsättning, sjukhus och vårdcentral.

Du är behörig till utbildningen om du har godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskap.

 

Kock                                          1600 poäng                                          4 terminer

Start: HT

Drömmer du om att jobba som kock? Restaurangbranschen är full med möjligheter och som utbildad kock kan du arbeta på många olika typer av restauranger. Du kan ex arbeta i storkök, lunchrestauranger och på kvällsöppna krogar. Det är också ett yrke som du kan arbeta med i hela världen. En kock planerar matsedeln och gör inköp så att maten blir allsidig och näringsriktig. Det är viktigt att ha kunskap om näringsbehov hos yngre och äldre, om råvaror, tillredning, allergier och sjukdomar som är relaterade till föda.

Du är behörig till utbildningen om du har godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskap.

 

Bussförare                                 500 poäng                                            1 termin

Start: HT/VT

Under 25 veckor kan du få den utbildning du behöver för att kunna arbeta som yrkesförare med behörighet för buss. Efter avklarade och godkända prov erhåller man Yrkesförarkompetensbevis samt körkort med behörighet D. Den praktiska delen av utbildningen består av körning med buss samt undervisning kring daglig service och underhåll av fordonet. Du får även lära dig att hantera brand samt ge första hjälpen. Teoridelen består av att läsa trafikregler, säkerhetsföreskrifter och bussens konstruktion. Bussförare är ett arbete där service är en naturlig del av jobbet. Därför ingår även kursmoment där kundbemötande behandlas.

Du är behörig till utbildningen om du har godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskap samt godkänt B-körkort. Om du blivit antagen och innan utbildningen startar så måste du ha läkarintyg för körkort, beviljat körkortstillstånd för klass D persontransport.

 

Bussförare + taxi                      900 poäng                                            2 terminer

Start: HT/VT

Vi har skapat en komplettering om 400 studiepoäng till vår bussförarutbildning med kurser som engelska på gymnasienivå, akut omhändertagande, servicekunskap samt taxikort. Det ger dig den högsta behörigheten för körkortsklassen D-persontransport.

Du är behörig till utbildningen om du har godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskap samt godkänt B-körkort. Om du blivit antagen och innan utbildningen startar så måste du ha läkarintyg för körkort, beviljat körkortstillstånd för klass D persontransport.

Fyll i ansökningsblanketten Studieansökanför att ansöka till våra yrkesutbildningar, eller boka en tid med vår studievägledare för att göra en ansökan.

Komvux i Mönsterås och Högsby erbjuder även yrkesutbildningarna Undersköterska, Barnskötare och Elmontör med start HT-19. Kontakta vår studievägledare för mer information.

Sista ansökningsdag är den 5 juni 2020 för start HT20!

Kontakta oss

Anders Håkansson
Studie- och yrkesvägledare Program: BF, LL, SA, VO
Tfn: 0491-76 45 15
Eleonor Johansson
Studie- och yrkesvägledare Program: GS, IM, Lärvux
Tfn: 0491–76 45 12
Annika Karlsson
Studie- och yrkesvägledare Program: EE, IN, NA, TE
Tfn: 0491–76 45 13
Mats Wiberg
Studie- och yrkesvägledare Program: ES, FT, SFI, VF
Tfn: 0491–885 34
Madeléne Willinder
Studie- och yrkesvägledare Program: EK, RL, Komvux grund och gymnasiet
Tfn: 0491–76 45 40
Mari Svensson
Administratör
Tfn: 0491 - 885 27
Komvux, Lärvux och SFI
Postadress:
Box 708
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Stengatan 21
572 55 Oskarshamn