Övriga museer

Källströmsgården i Påskallavik

Källströmsgården var konstnären och skulptören Arvid Källströms hem och ateljé i 30 år. Den är öppen för besökare sommartid. I trädgården finns några av Arvid Källströms statyer. Källströmsgården drivs ideellt av Föreningen Källströmsgården. Fastigheten, gården och skulpturerna ägs av Oskarshamns kommun.

För mer information se: http://www.kallstromsgarden.se 

Stenhuggarmuseet i Vånevik

En knapp mil söder om Oskarshamn ligger Vånevik som var centrum för stenindustrin från 1870 fram till 1950- talets mitt. I museet i Vånevik visas stenindustrins historia. Museiföreningen Hård Klang har byggt upp en arbetsplats med stenhuggarskjul, slipbod, smedja och matbod.

För mer information se: http://hardklang.se/att-gora

Döderhultarns ateljé

I det lilla huset på Garvaregatan 9 i Oskarshamn hyrde Axel Petersson Döderhultarn ett rum på andra våningen. Rummet var bostad och ateljé och här kan man se hur Döderhultarn arbetade med sina skulpturer. Döderhultarns ateljé är öppet mellan juni och augusti.

Båt- och Maskinmuseum

På Norra Kajen finns Båt- och Maskinmuseet. Här visas bruksbåtar i trä, tillverkade på olika varv i Oskarshamns kommun, fartygs- och båtmotorer och inte minst ångfartyget Gustavberg VII:s stora ångmaskin som byggdes på Oskarshamns varv 1912.

För mer information se: http://www.sjofartsforeningen.se/

Museifartyget Nalle

Den isbrytande bogserbåten Nalle byggdes 1923 vid Oskarshamns Mekaniska Verkstad för arbete i hamnen. 1965 såldes Nalle men år 2000 köptes båten tillbaka av en nybildad intresseförening i staden. Efter en omfattande restaurering är nu Nalle ett museifartyg i toppskick.

För mer information se: http://www.sjofartsforeningen.se/nalle/

Oskarshamns Grafiska Museum

På Oskarsgamns grafiska museum visas allt från kuvertmaskiner till trycksaker från 1900-talets första hälft.

Museet ger en bild av den lokalhistoriska betydelse som den grafiska industrin haft genom tidningar, tryckerier, bokbinderier och kuverttillverkning. Man vill visa vilken roll dessa haft som arbetsgivare, opinionsbildare eller liknande i Oskarshamns kommun.

Museet bildades 2004 och drivs av en ideell förening, med syfte att tillvarata och belysa grafiska kunskaper och arbetsmetoder hos hantverkare under epoken.

Museet håller öppet på tisdagar eller efter överenskommelse.

För mer information se: http://ww.oskarshamnsgrafiska.se

Biologiska museet

Museet omfattar såväl botaniska som zoologiska samlingar. I den botaniska samlingen finns växter från alla världsdelar och ur alla växtgrupper. De zoologiska samlingarna består huvudsakligen av äldre preparat av insekter, fåglar och däggdjur.

För mer information se: http://www.bimon.se/

Kontakta oss

Kulturhuset
Tfn: 0491-880 40
Postadress:
Box 705
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Hantverksgatan 18-20
572 55 Oskarshamn
Ola Lundin
Verksamhetschef
Tfn: 0491-880 42