Afrikansk svinpest rör sig närmare Sverige

Gristryne

Den mycket smittsamma och dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest sprider sig allt närmare Sverige. Svinpesten är inte farlig för människor, men kommer den hit skulle det kunna innebära massdöd av vildsvin, liksom risk för exportstopp med stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport i allmänhet och svensk grisnäring i synnerhet.

Därför vädjar nu svenska myndigheter till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester, så att vildsvin eller grisar kan komma åt av dem.

Är du jägare och brukar åka utomlands för att jaga, så behöver du också tänka dig för. Smittan finns redan i Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Ryssland, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Viruset som ger afrikansk svinpest kan finnas i charkvaror. Det är därför viktigt att inte lämna matrester i markerna efter en picnic eller på en rastplats. Ta inte med korv, kött och andra charkvaror till Sverige från länder där svinpest förekommer! Viruset är mycket smittsamt och överlever även i kött som frysts.

Jordbruksverket samordnar informationen kring Afrikansk svinpest och mer information hittar du på deras webbplats.