Branden är under kontroll

Kommunvapnet i blått och gult med blå text Oskarshamns kommun centrerat på två rader under.

Pressmeddelande 180704

Under onsdagseftermiddagen meddelar Oskarshamns Räddningstjänst att man har kontroll över branden utanför Kristdala. Målsättningen är att kunna avsluta räddningsinsatsen och lämna över ansvaret till de två markägarna på fredag.

Det är flera faktorer som gör att räddningstjänsten nu kan gå ut med att branden är under kontroll. Man har kunnat hålla branden inom brandområdet i två dagar och ser inga större lågor i ytterkanterna. Man har också kunnat släcka branden på djupet från kanterna och inga fler flyglöpsbränder har uppstått.
– Nu känner vi oss trygga att gå ut med att branden är under kontroll och det känns väldigt bra, säger Jonas Neldemyr, räddningschef vid Räddningstjänsten i Oskarshamns kommun.
Under onsdagen har cirka 45 personer arbetat med släckningsarbetet, varav ett femtontal från hemvärnet. Onsdagen var också den första dagen sedan branden startade i söndags som arbetet har gjorts utan helikopter.
– Vi hade föreberett inför att helikoptern behövde lämna platsen, bland annat genom att upprätta två vattenförsörjningssystem där ett har använts och det andra har funnits som backup. Under dagen har det inte varit någon spridning att tala om, säger Jonas Neldemyr.
Till helgen finns också en chans för regn över området. Regnet i sig har liten påverkan men det är positivt om luftfuktigheten stiger.

Under onsdagen har en skogsmaskin fällt träd i brandområdet, träd som annars riskerar att falla på personal arbetar i området. Detta är på grund av att branden har gått djupt ner i marken och bränt av rötterna.

Om markägarna kan ta över ansvaret på fredag innebär detta att de sköter bevakning och släcker eventuella mindre lågor som uppstår.

Räddningstjänsten fick larmet om branden strax efter klockan 13 i söndags. Brandplatsen är cirka 40 hektar och drygt 3 kilometer i omkrets. I släckningsarbetet har flera räddningstjänster från länet medverkat, bland annat Öland och Hultsfred. Bland andra aktörer kan nämnas hemvärnet och FAK, Frivilliga automobilkåren.

Se pressmeddelandet i sin helhet (pdf).