Krisberedskapsveckan 2020

Under krisberedskapsveckan hyllar artister fina initativ under krisen med liveframträdanden. Varje dag klockan 15.00 på instagramkontot dinsakerhet.

Välinformerade och engagerade människor är en viktig tillgång vid en samhällskris, därför finns Krisberedskapsveckan. I år genomförs kampanjveckan den 11–17 maj 2020.

Krisberedskapsveckan kommer att se lite annorlunda ut i år. Därför blir det inte aktiviteter och fysiska möten mellan människor som tidigare. Människors egen hemberedskap är fortfarande grunden i Krisberedskapsveckan och i år hyllas också initiativ som gjort skillnad under pågående situation med coronaviruset.

När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst

Varje dag klockan 15.00 under Krisberedskapsveckan kommer en artist att hylla något av alla de initaitiv som privatpersoner, föreningar och organisationer tar under pandemin, med en exklusiv livespelning på instagramkontot @dinsakerhet. Här kan också alla som vill skicka in en egen hyllning till något initiativ som bidrar till krishanteringen och också se andras hyllningar.

Om krisberedskapsveckan

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) är initiativtagare till kampanjveckan som har genomförts sedan år 2017. Oskarshamns kommun deltar i Krisberedskapsveckan för att höja medvetenheten för risker och vilket ansvar som finns för privatpersoner att klara sig själv i minst en vecka utan samhällets hjälp vid en kris eller samhällsstörning.

Läs mer om krisberedskap

Krisinformation.se
Här hittar du krisinformation från svenska myndigheter samt  tips om hur du kan förbereda dig för olika händelser. Du hittar också information om samhällets beredskap, varningssystem, viktiga telefonnummer och annat du behöver veta om krisen skulle komma.

Dinsakerhet.se 
Dinsakerhet.se är en del i MSB:s förebyggande olycksarbete för privatpersoner
Webbplatsen ger tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö. Webbplatsen ger dig också redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme. Här finns också tips om krisberedskap, det vill säga hur du ska kunna klara dig utan viktiga samhällsfunktioner som exempelvis vatten, värme, el och transporter under en kortare tid.

Fyra filmer om hemberedskap
MSB samarbetar med armbryterskan Heidi Andersson som visar enkla tips för hushållet inom områdena mat, vatten, värme och kommunikation. Du kan välja engelsk eller svensk text.

Broschyren Om krisen eller kriget kommer
Broschyren skickades ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige i samband med kampanjen Krisberedskapsveckan 2018. Syftet med informationen är att vi ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Tyngdpunkten i innehållet ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna se till grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte fungerar som vanligt. På krisinformation.se finns broschyren även på lättläst svenska, som ljudfil, teckenspråkstolkad samt på andra språk.