Kulturchefens valborgstal

Brasa

Oskarshamns kulturchef Peter O Ekberg höll valborgstalet vid firandet på Fallebo gård. Men på grund av vädrets makter fick han avbryta sitt tal. Nu publicerar vi talet i sin helhet här.

Hej, Jag heter Peter O Ekberg och ska prata om något viktigt och värdefullt. Något vi faktiskt inte kan leva utan. Och det menar jag bokstavligen. Våren. Vi i Sverige kan inte leva utan våren. Hur skulle en sommar se ut om inte våren fanns? Så, välkommen våren, var du än är. Vi både saknar dig och behöver dig. Och vi är redo för dig nu.Sköna maj, välkommen 
till vår bygd igen! 


Sköna maj, välkommen, 
våra lekars vän!

Det är nog en hel del annat vi inte heller kan leva förutan. Till exempel kulturen, kulturupplevelserna som berikar oss. Om detta ska jag nu prata en stund.
När jag fick frågan av Hans Bolling om jag ville hålla ett litet tal på valborg så hade jag först en idé om att prata om kulturen från ett historiskt perspektiv.

Men, så häromdagen träffade jag en person som sa; "Jag förstår mig inte på kultur. Kultur är för svårt för mig. Jag vet inte vad jag ska tycka om jag går in i en konsthall eller ser en dansföreställning, så därför gör jag aldrig det. Kulturen är liksom för andra, de som begriper sig på den. Det gör inte jag." Sa hon. Nåväl. Det tror jag nog att hon och alla andra som är tveksamma visst gör.

Men visst, okej, om man är orolig för att en kulturupplevelse alltid ska recenseras inför någon annan, eller behöva förstås och analyseras och förklaras, ja då kan man ju blir osäker. Men, så är det ju inte alls! Kulturupplevelsen är din, och bara din! Det finns ingen prestation kopplad till själva upplevelsen.

Kultur och kulturupplevelser ska inte vara svåra. De är inte svåra. De kan vara roliga, tråkiga, man kan bli förbannad, ledsen, rädd, upprymd, ja, vad som helst. Men svårbegripliga är de egentligen aldrig. Om man inte vill just analysera, utan istället bara uppleva, ta in. De enda frågorna som är relevant kopplade till upplevelsen bör därför vara:

Hur kände jag? Kände jag något överhuvudtaget? Berörde mig boken jag läste? Grät jag? Skrattade jag? Var filmen jag såg spännande? Hade den ett bra slut? Var musiken häftig, upphetsande? Hördudu - kolla där! Den där tavlan gillar jag! DET är värdena av upplevelsen! Detta ska du unna dig. Vad andra tycker får stå för dom. Du upplever på ditt sätt, jag på mitt.

Vad är då kultur? Ja, det finns flera kulturbegrepp. En del blandas ofta ihop. Jag ska förklara två stycken:
Vi har den samhälleliga kulturdefinitionen, till exempel att fira valborg. Med denna kulturtradition välkomnar vi våren, mittemellan vårdagjämning och midsommar med en stor brasa. Majbrasan innebär att vi symboliskt bränner upp det gamla och ger plats för det nya. Kanske vi även tolkar det som att vi skrämmer iväg det onda genom att vi eldar.

Valborgsfirandet är alltså en kulturhistorisk betingelse, en tradition som vi delar med finnar, tyskar, ester och några länder till. Det är kultur, utifrån den samhälleliga definitionen; kulturarv, beteenden och sedvänjor. Precis som ärtsoppa på torsdagar eller resonemanget, "...i vår kultur gör vi på det här och det här sättet..." Det samhälleliga kulturbegreppet betraktas som viktigt för många för att definiera vilka de är utifrån traditioner, beteenden och sedvänjor.
Sedan finns den humanistiska definitionen av kultur. Vad är det då? Jo, det är ett kulturbegrepp som baseras på konstarterna. På upplevelserna. Värdet av kultur utifrån det humanistiska kulturbegreppet är högt för alla, oavsett vem du är eller vad du har för sedvänjor. Här är konstarterna:
Arkitektur
Skulptur
Målning
Musik
Poesi
Dans
Film
Radio, television, drama, fotografi
Tecknade serier
Numera kan man även räkna in design, dataspel, animationer och en hel del digitalt skapande. Det humanistiska kulturbegreppet innefattar alltså andra värden än de kulturtraditionerna erbjuder. Estetiska upplevelser, och de är personliga. De finns i konstarterna för oss att uppleva, att njuta av, att lära från.

Kulturen utifrån den definitionen är värdefull för vår hälsa, för vårt välmående, både det mentala och det fysiska, och den är viktig för vår utveckling som individer och som samhälle. Inre och yttre framåtskridande alltså.

Så, all denna lustfyllda, berikande och personlighetsutvecklande magi sker alltså i och med att vi konsumerar kultur genom upplevelser? Jo, så är det. Vi läser en bok, vi ser på film, vi lyssnar på musik, vi dansar, upplever konst, går på museum, kanske imponeras av arkitektur eller reagerar på någon design som en snygg bil, möbel eller ett klädesplagg. Ja, vi berörs av något från dessa konstarter. Det sätter igång ett inre flöde hos oss. Vi reagerar. Det är bra. Det viktiga är inte vad som eventuellt är bra eller dåligt. Det är ju som sagt personligt. Nej, det väsentliga är att vi på ett eller annat sätt reagerar. För i reaktionen inom oss, så lär vi oss något om oss själva, och i berättelserna vi tar del av lär vi oss om världen runt omkring. Vi liksom reser inombords. Vi bildar oss en egen uppfattning. Vi får bättre tillgång till den egna känslorepertoaren. Vi tänker själva! Vi blir självständiga individer. Ett samhälle med självständiga individer är alltid ett rikt samhälle. Ett dynamiskt samhälle med en uppsjö av kulturupplevelser, bredd, höjd och djup, lockar till sig kreativa människor som ofta har med sig en positiv framtidssyn. Mångfalden är därför grunden för ett samhälles utveckling. Företagare, innovatörer, konstnärer, musiker attraheras - och så växer det samhället och blir starkt och rikt.

Jag tror på kulturen. Jag tror på dess kraft, dess mäktiga förmåga att få oss att må bra. Den uppmuntrar oss att tänka själva, att reflektera och fundera, och därigenom lär vi oss något nytt, om oss själva, och om världen därutanför. Kulturen gör oss på det sättet faktiskt till bättre människor.
Därför tror jag också på kulturens betydelse för social välfärd, för demokratins funktionalitet, för kreativiteten som utvecklar våra sinnen, och som gör att vi och samhället utvecklas. Kulturens betydelse för tillväxten, den inre och den yttre. "Där folk mår bra, dit vill andra..." Ja, ni förstår...
Kulturen är en kollosalt stark samhällsresurs som vi tyvärr inte alltid förstår värdet av. Ofta just för att många tror att kultur är smalt och svårt och därför inte är värdefullt för alla.
Men så är det inte. Kulturen behövs i stora mängder. Genom kulturen både kan och vill vi mötas. Via kulturupplevelser uppfattar vi livet som något... mer.
I ett kulturrikt samhälle har rädsla och hat lite svårare att få fäste, toleransen och acceptansen för nytänkande och "annorlunda" är oftast stor. Kulturupplevelser påverkar alltså i hög utsträckning vilka vi blir som individer och därmed som samhälle.
För barn och unga är kulturupplevelser och estetisk verksamhet därför en exceptionellt betydelsefull stimuli för personlig och social utveckling. Ja förresten – det är det för oss alla!

Och vet ni vad – vi vore kvar på grottstadiet om inte kultur- och konstyttringarna hade varit i ständig framåtrörelse, gått i bräschen, villiga att utkämpa nya slag för rätten att tänka nytt och fritt, väcka vår nyfikenhet för det okända, vara innovativa, våga kritisera vår samtid och häckla maktens tokigheter!
Så, omhulda och krama denne vår vän, Kulturen. Gör den till din bästa kompis. Om du gör det så kommer den att ge dig en större mening i ditt liv, det kan jag lova. För den garanterar att du mår lite bättre, upplever mer, får ett rikare liv. För, det är ju så - det finns inget dåligt med kultur. Inget alls. Bara gott!

Alltså, av kulturen mår vi bra – och blir hyggliga människor. Ja, visst är det nästan så enkelt.

Ett fyrfaldigt leve för vår kompis Kulturen. Och naturligtvis ett leve för den årstid då livet på många sätt återvänder, våren. Den vars ankomst vi firar ikväll. De leve...