Oskarshamn fortsätter att klättra

Pilar som pekar uppåt

Oskarshamns kommun klättrar 15 steg och fortsätter att förbättra sin placering i Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet. Det goda resultatet bygger på ett gemensamt och målmedvetet arbete av kommun och näringsliv.

Oskarshamns kommuns resultat i mätningen 2017 var plats 227 och detta har nu förbättrats till plats 212. Oskarshamns positiva trend håller i sig och kommunen har klättrat 67 platser på två år.
– Jag känner mig glad och stolt över det resultat kommunen och företagen åstadkommit tillsammans, och vi kommer fortsätta vårt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson. Nu siktar vi på att vara topp hundra inom några år, vi vill fortsätta klättra.

Högst betyg får kommunen inom områdena Service till företag, Tillämpning av lagar och regler samt Tjänstemäns attityd till företagande. I den förstnämnda kategorin har Oskarshamns kommun klättrat hela 71 platser från förra årets ranking.
– Det är roligt att det jobb som görs kring service till företagen ger utdelning i rankingen. Attityden till företagande är något som vi jobbar hårt med. Oskarshamn ligger bra till när det kommer till UF, ung företagsamhet, och vi jobbar för att göra ännu mer tillsammans med dem. Vi befinner oss fortfarande i början av vår resa, säger Johanna Wihl, tillförordnad näringslivschef.

Det som företagen lyfter som förbättringsområden är bland annat infrastrukturen och skolans attityder till företagande.

Oskarshamns kommun ligger nu på plats 5 av 12 kommunerna i Kalmar län, där Mönsterås ligger i topp med sin plats 39 och Emmaboda i botten på plats 288, av totalt 290 kommuner i hela landet.

Resultatet baseras bland annat på en enkätundersökning som gjordes i våras. Då fick företagen i kommunen möjlighet att svara på en enkät om hur de upplevde Oskarshamn företagsklimat. Förutom företagens svar baseras resultatet också på statistik från SCB och UB AB. Vissa delar av rankingen handlar om kommunens arbete för företagsklimatet, andra frågor och statistikfaktorer är svårare för kommunala politiker och tjänstemän att påverka. Rankingen är alltså en lista över var i Sverige det, utifrån ett antal faktorer, är bäst att starta och driva företag.

Hela resultatet för Oskarshamns kommun finns hos Svenskt näringsliv: https://www.foretagsklimat.se/oskarshamn/ranking