Oskarshamns kommun flaggar för Finland

Finlands flagga

Pressmeddelande 171205

Med anledning av Finlands självständighetsdag den 6 december kommer Oskarshamns kommun att flagga svenskt på kommunens officiella flaggstänger och finskt framför Stadshuset. På det sättet vill kommunen både hylla och gratulera Finland på 100- årsdagen. Samtidigt önskar vi Finland lycka till i framtiden och hoppas på fortsatt goda relationer inte minst på den lokala nivån genom våra goda vänortskontakter.

Kommunstyrelsen ordförande kommenterar 100-årsdagen och de goda vänorts- kontakterna med Korsholms kommun genom att konstatera: "Vår långa och tillitsfulla relation över tid, känns som den kommun i norden som vi har starkast relationer med."

Den nära relationen har även uppmärksammats på den kommunala nivån. Som en del av jubileumsfirandet anordnade Oskarshamns kommuns finska vänort Korsholm en särskild vänortsträff i början på september. Vänortskontakterna mellan de båda kommunerna inleddes efter andra världskrigets slut och har utvecklats genom åren. Genom officiella vänortsträffar tillsamman med de övriga nordiska vänorterna och genom olika projekt samt ett särskilt ungdomsutbyte med Korsholms kommun. Vid vänortträffen i Korsholm deltog kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund kommunstyrelsens förste vice ordförande Eva- Marie Hansson och kommundirektör Rolf Persson samt eleverna Linda Clavertz och Elvira Rönnerholm från Oscarsgymnasiet.

Sverige och Finland står idag närmare varandra än någonsin tidigare efter Finlands självständighet. Samarbetet och integrationen mellan de båda länderna är mycket nära inom samhällets alla områden. Finland blev en självständig stat den 6 december 1917. Staten uppkom på det finska folkets eget initiativ och som en följd av långsiktigt arbete. Trots svåra tider har finländarna i snart hundra års tid byggt sitt eget land och fattat gemensamma beslut. Jubileumsåret har gett en möjlighet att förstå det förflutna, uppleva året tillsammans och ge en riktning för Finlands framtida utveckling.

Kontakta oss

Ted Lindquist
Marknadschef
Tfn: 0491-76 42 86
Postadress:
Box 706
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Varvsgatan 8
572 57 Oskarshamn