Oskarshamns kommun har infört kompiskort för personer med funktionsvariationer

Utseende på kompiskortet

Kompiskortet är en möjlighet för dig som har en funktionsvariation att tillsammans med en kompis ta del av olika aktiviteter och arrangemang. Du bestämmer vem som följer med, det kan vara en vän, en personal eller någon släkting. Det behöver inte vara samma person varje gång. Du som har kompiskortet betalar som vanligt, men din kompis följer med gratis.

Alla kommuninvånare ska kunna ta del av det utbud som finns inom kultur-, fritids- och idrottsaktiviteter. Det finns många föreningar och organisationer som har bra verksamhet och kompiskortet underlättar för dig att ta del av det utbudet.

– Vi hoppas att kortet ska ge fler möjlighet att ta del av kommunens kultur- och fritidsutbud, säger Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden.

Vem kan ansöka om kompiskort?

Du som är 12 år eller äldre, folkbokförd i Oskarshamns kommun och har en funktionsvariation kan ansöka om att få ett kompiskort. Det kan innebära att du har en insats enligt LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade), en insats enligt SoL (Socialtjänstlagen) eller svårigheter som inte är diagnostiserade.

Det är gratis att få kortet och det gäller i fem år. Därefter kan kompiskortet förnyas eller förlängas efter att ny ansökan lämnats in. Kortet är personligt och gäller endast hos de aktörer som har anslutit sig.

Ansökan görs via kommunens e-tjänst och du behöver ha ett porträttfoto som kan bifogas ansökan samt kontaktuppgifter till en person som kan intyga att du behöver stöd.

– Vi har utformat ansökningen på ett så enkelt sätt som möjligt för att det ska vara smidigt för den som söker och om man behöver hjälp att fylla i ansökan så kan man kontakta oss, säger Jonas Ström, fritidskonsulent.

Du kan läsa mer om kompiskortet och göra en ansökan här på oskarshamn.se.