Skogsbrand utanför Kristdala

En brandman släcker elden. Över bilden står texten brand.

[Uppdaterat 180706 kl 16:20] Räddningsinsatsen är avslutad och ansvaret har lämnats över till de två markägarna

[Uppdaterat 180705 kl 15:53] 

Arbetet har börjat avvecklas i vissa områden av brandplatsen, man har börjat plocka bort slang och gått ner i bemanning. Räddningsinsatsen planeras pågå till och med fredag. Det varma vädret gör att räddningstjänsten inte vill släppa ansvaret för tidigt.

[Uppdaterat 180704 kl 17:47]

Räddningstjänsten meddelar att branden är under kontroll. Läs hela texten här.

[Uppdaterat 180704 kl 11:39]

Bemanningen är lika stor som under tisdagen, med skillnaden att idag arbetar man utan helikopter. Branden har inte ökat i omfattning och man håller linjerna. Vatten till släckning tas från en sjö i närheten, systemet för vattentillförsel är stabilt.

[Uppdaterat 180703 kl 19:50]

Släckningsarbetet fortsätter vid branden utanför Kristdala. Under kvällen ansluter en styrka från Vimmerby Räddningstjänst. Förutom räddningstjänst och hemvärn har också personer som arbetar med skogsvårdsbränningar varit med under dagen.

[Uppdaterat 180703 kl 12:47]

Under dagen kommer cirka 45 personer från Oskarshamn och Västerviks Räddningstjänster arbeta vid branden, inklusive hemvärnet. Två bandvagnar stöttar också med transporter.
En helikopter kommer att vattenbomba idag mellan klockan 12 och 16.

Branden är omringad och arbetet går framåt enligt plan, men det är för tidigt att säga att branden under kontroll.

En noggrann och detaljerad mätning visar att brandplatsen är runt 40 hektar. Detta område innefattar mark som brinner och mark som har brunnit eller släckts. Man räknar med att brandplatsen har ökat mellan sex och sju hektar sedan första styrkan kom till platsen i söndags eftermiddag.

[Uppdaterat 180703 kl 09:06]

Under dagen fortsätter släckningsarbetet, som är inriktat på den västra flanken av brandområdet. Brandområdet är i stort sett oförändrat i storlek. Positivt är att vinden minskat i styrka och prognosen visar lite lägre temperatur än vad som väntas framåt i veckan.

Idag, tisdag, finns cirka 45 personer på plats vid branden. 

[Uppdaterat 180702 kl 18:42] 

Arbetet har gått framåt under dagen. Till natten minskas bemanningen, under natten minskar också branden i intensitet på grund av minskad vindstyrka och lägre temperaturer. Under tisdagen planeras det för ett fyrtiotal personal på plats inklusive hemvärnets personal.

[Uppdaterat 180702 kl 13:38]

VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har återkallats. Det beror på att det inte är särskilt rökigt runt branden.

Branden är nu helt inringad med vattenledning, vilket underlättar släckningsarbetet. En helikopter är på plats och vattenbombar. Ungefär 45 personer finns på marken bekämpar branden från sidorna. Det är delvis oländig terräng i området.

Branden är drygt tre kilometer i omkrets, och omfattar cirka 30 hektar. Ungefär två hektar har branden spridit sig under dagen. Siffran som angavs under söndagen för brandområdets storlek var en uppskattning, det är alltså inte så att brandens storlek har ökat i någon större omfattning.

[Uppdaterad 180702 kl 08:15]

Branden utanför Kristdala är oförändrad sedan söndagskvällen. En helikopter är kvar under dagen, tillsammans med cirka 45 personer som släcker på marken. Personalen är från Oskarshamns, Ölands och Västerviks räddningstjänster samt hemvärnet. 
I eftermiddag visar prognosen att vinden kommer ändra riktning till ostlig och öka i styrka, just nu planeras för att möta detta förändrade läge.

På plats finns också bandvagnar som bemannas av frivilliga från Frivilliga automobilkåren, FAK. Bandvagnarna kör material, personal och mat.

[Uppdaterad 180701 kl 21:38]

Branden bekämpas både från luften och marken. Två helikoptrar har varit på plats under kvällen. Räddningstjänst från Oskarshamn, Hultsfred och Kristdala arbetar med branden, tillsammans med hemvärnet.

Elden har spridit sig under kvällen. Räddningstjänsten kommer under natten fortsätta att arbeta på platsen. Helikoptrarna kan dock inte vara igång nattetid.

Genom P4 Kalmar har ett VMA gått ut, ett viktigt meddelande till allmänheten, som också har gått ut genom sms till mobiltelefoner som befinner sig i området och röstmeddelande till fasta telefoner hos boende i närheten.

[Uppdaterad 180701 kl 18:26]

En helikopter är på plats och vattenbombar branden, vilket har gett viss effekt. Man håller på att bygga en vattenledning från en sjö i närheten för att säkra vattenförsörjningen till personal som arbetar med släckningsarbete på marken. 

Ytterligare en helikopter är på väg.

[Uppdaterad 180701 kl 16:50] Räddningstjänst från Oskarshamn, Kristdala och Hultsfred finns på plats vid skogsbranden i Kristdala, totalt fyra styrkor. Två helikoptrar är på väg. Området som brinner är minst tio hektar. Det blåser nordostlig vind vilket gör att röklukt känns i ett ganska stort område söder om branden. Rökpelaren kan också synas på långt håll.

[180701 kl 13:49] Oskarshamns Räddningstjänst finns på plats vid en skogsbrand norr om Kristdala. Området som brinner är cirka två hektar stort och vinden riskerar att sprida branden ytterligare.
Räddningstjänsten har begärt stöd av helikopter samt personal från Försvarsmakten.