Vegetariska dagen

Skylt med texten det gröna alternativet i en skolmatsal

Oskarshamns kommun uppmärksammar Vegetariska dagen genom att servera vegetarisk mat till barn och elever i kommunala skolor och förskolor.

Fredagen den 1 februari är det Vegetariska dagen. I Oskarshamns kommun serveras dagligen vegetariska alternativ men den 1 februari blir det en helt vegetarisk matsedel i skolorna.

Det vegetariska alternativet finns på samtliga skolor sedan 2012. Antalet elever som väljer vegetariskt har stadigt ökat.

– Vi jobbar också med att ha en större del grönsaker i våra kött- eller fiskrätter, det är bra för klimatet, hälsan och ekonomin, säger kostchef Lillemor Persson.

Vegetariska dagen är en del av kommunens arbete med de svenska miljökvalitetsmålen och görs i samverkan med länsstyrelsen och flera andra kommuner i Kalmar län. Vegetarisk mat är hälsosam och har mindre påverkan på klimatet, därför är ett bra miljömål vegetariskt.

– Att välja mer vegetarisk mat är ett sätt att minska sin egen klimatpåverkan. Vi hoppas att den Vegetariska dagen ska leda till att barnen pratar om hur mat påverkar miljön och hälsan och att fler ska bli nyfikna på att testa vegetariska alternativ, i skolan och hemma, säger Mac Nilsson, miljö- och hälskoskyddsinspektör.