Mat, måltider och menyer

Oskarshamns kommuns kostenhet är ansvarig för det som tillagas och serveras i förskolan, kommunens skolrestauranger, seniorrestauranger och lunchlådor som levereras till seniorer. Det finns 16 kök som tillagar maten på plats, medan 17 kök får maten levererad.

Varje dag tillagas 5 300 måltider på ett hantverksmässigt sätt med fokus på säsongens råvaror av 44 professionella kockar. Till sin hjälp har kockarna 48 engagerade och kunniga medarbetare med varierande arbetsuppgifter. Oskarshamns kommun har en politiskt fastställd kost- och måltidspolicy som är framtagen för att kvalitetssäkra maten och måltiderna i förskolan, skolan och äldreomsorgen. Policyn ska även tydliggöra ansvarområde och skapa ett gemensamt förhållningssätt till mat, måltider och måltidsmiljöer. Kost- och måltidspolicyn ska tillämpas av alla de verksamheter som på något sätt hanterar mat och måltider.

Kostenhetens matfilosofi

Att erbjuda våra matgäster en varierad meny med näringsriktig och vällagad mat. Maten tillagas huvudsakligen från grunden med omtanke och kärlek på noggrant utvalda råvaror. Kostenhetens ledord är passion, stolthet och trygghet.

Hållbar mat på tallriken

Maten har stor miljöpåverkan och för att minimera den köps kött av god kvalitet och miljömärkt fisk. Bönor, ärtor, linser och rotfrukter används i matlagningen och på salladsbuffén för att minska klimatpåverkan. Ris som har en hög klimatpåverkan har bytts ut mot svenskodlat havreris, matvete och olika gryner. Kommunens kockar jobbar kontinuerligt för att göra maträtterna mer miljösmarta. För att enkelt synliggöra vilket klimatavtryck en maträtt gör på tallriken har varje maträtt på menyerna märkts med CO2e.  (koldioxidekvivalenter). CO2e är ett mått på utsläpp av växthusgas. Klimatbudgeten för en måltid enligt Världsnaturfonden (WWF) är 0,5 kg CO2e per måltid (lunch/middag) eller totalt 11 kg CO2e per vecka. För att uppnå det behövs mer växtbaserade måltider och mindre men bättre kött serveras.

Råvaror från svenska gårdar

Potatis och färska bär köps från Axelssons i Mörlunda. Svensk odlad baljväxtfärs och linser, bönor, ärtor och quinoa från Nordisk Råvara. Nötkött kommer från Dackebygden kött, fläskkött från Glada Utegrisar samt svensk kyckling och kött från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra.

Menyplanering

Basen är att följa säsong, få variation och skapa smakupplevelser. Menyerna innehåller traditionella, moderna och växtbaserade rätter. Helger och andra högtider uppmärksammas i valet av rätter. Menyerna är näringsberäknade och följer Nordiska näringsrekommendationer och Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i förskolan, skolan och äldreomsorgen.

Mindre matsvinn

Kostenheten arbetar aktivt för att minska matsvinnet som försämrar miljön och kostar mycket pengar. För att laga rätt mängd mat och undvika att mat slängs är det viktigt med fungerande kommunikation mellan kockar, pedagoger, omsorgspersonal och vårdnadshavare för att veta hur många gäster som kommer att äta. Det är också viktigt att matgästerna inte tar mer mat än vad de orkar äta.

Säkra måltider

Alla kostenhetens medarbetare som hanterar livsmedel genomgår regelbundet utbildning i livsmedelssäkerhet. Rutiner finns för livsmedelshygien och hanteringen av specialkost. Regelbundna kvalitetskontroller görs för att förebygga hälsorisker och säkerställa säkra och trygga måltider.

Måltidsmodell för att främja samsyn på kvalitet

Måltidsmodellen är Oskarshamns kommuns utgångspunkt för att främja samsynen på hälsa, kvalité, hållbarhet, säkerhet, trivsel och pedagogiska aspekter. Modellens består av sex områden som alla är lika viktiga att arbeta med inom måltidsverksamheten i förskolan, skolan och äldreomsorgen för att matgästen ska må bra av maten och känna matglädje.

Läs mer om måltidsmodellen på Livsmedelsverkets webbplats

Välkommen på skollunch med ditt barn

Har du ditt barn i en kommunal skola i Oskarshamns kommun och undrar hur maten smakar? Då är du välkommen att äta lunch tillsammans med ditt barn i någon av våra skolrestauranger. Alla föräldrar bjuds på en lunch per termin.

Anmälan till lunch

Kontakt
Lillemor Persson
Avdelningschef Kost och städ
Telefon: 0491-880 00
Postadress:
Box 706
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Södra Fabriksgatan 20
Oskarshamn