Matdistribution

I Oskarshamns kommun kan du som saknar förmåga att tillaga en fullvärdig måltid ansöka om hemleverans av varma lunchlådor, så kallad matdistribution.

Vill du ansöka om att få lunchlådor kontakta kommunens Servicecenter, 0491-880 00, servicecenter@oskarshamn.se, besöksadress Stadshuset, Varvsgatan 8, Oskarshamn.

Servicecenter förmedlar en kontakt till en biståndshandläggare som utreder och beslutar om du ska beviljas matdistribution.

Lunchlådans innehåll

Lunchlådan innehåller en smaklig varmrättsportion tillsammans med kokta grönsaker. På vardagar finns två maträtter att välja mellan. På lördagar, söndagar och helgdagar finns en maträtt och då ingår även efterrätt. Dryck, bröd och sallad ingår inte vid hemleverans av mat. För att måltiden ska bli så delikat som möjligt är det bra att ha tillbehör som lingonsylt, gelé, inlagd gurka eller andra tillbehör du gillar hemma.

Lunchlådans innehåll planeras utifrån säsong och högtider och med maträtter som är lämpade att packa och transportera till dig.

Information på lunchlådan

På lunchlådan finns det en etikett som anger vilken maträtt det är, vilken veckodag och datum maten är tillagad och telefonnummer till köket som packat den varma lunchlådan.

Veckobeställning av matsedel

Du beställer lunchlådan via hemtjänsten eller Samhall som ger dig en matsedel att välja från. Beställningen lämnas tillbaka till hemtjänst/Samhall senast fredag samma vecka.

Valmöjlighet finns också om du vill ha en lunchlåda varje dag eller minst 10 dagar i månaden.

Varje vardag kan du välja mellan två olika maträtter. Du väljer genom att kryssa för om du önskar lunch 1 eller lunch 2. På lördagar, söndagar och helgdagar finns det en maträtt som du väljer genom att kryssa i lunch 1. Önskar du inte ha någon mat lämnar du fältet tomt på matsedeln.

Specialkost

Beställning av specialkost sker i samband med att du ansöker om matdistribution.

Ändring i beställning

Om du vill göra ändringar i din beställning måste du meddela din ändring senast två dagar före leveransdatum för att avdrag för avbeställda lunchlådor ska kunna ske. Kontakta hemtjänsten/planeraren som vidarebefordrar din ändring till kostenheten. Får du mat levererat av Samhall, ring 0491-886 32, helgfria vardagar klockan 8.00–12.00.

Om du blir inlagd på sjukhus meddela hemtjänsten/planerare. Meddela även när det blir aktuellt att återuppta din lunchlåda.

Avslut

Du kan när som helst meddela om du inte längre vill köpa lunchlådor genom Oskarshamns kommuns matdistribution. Du vänder dig då till Servicecenter.

Distributionsställen

Måndag till söndag sker matdistribution av varma lunchlådor från

  • Solbacka ”Senior restaurang Drotten”, 0491-886 67
  • Kristdala Senior restaurang Nyhems servicehus, 0491-76 47 30

Måndag till fredag sker även matdistribution av varma lunchlådor från

  • Påskallavikskolan 0491-76 49 59
  • Figeholmskolan, 0491-76 48 38

Leverans

I ditt område levereras lunchlådorna av hemtjänsten eller Samhall som har till uppgift att överlämna maten till dig vid dörren. Du kan ha rätt att få hjälp att öppna din lunchlåda och få maten upplagd på tallriken.

Kostnad

Du betalar för så många lunchlådor som du beställt. Priset är detsamma oavsett typ av kost. Du får en faktura från Oskarshamns kommun. Om du även har hemtjänst debiteras kostnaden för matlådor på samma faktura som hemtjänstavgiften.

Synpunkter på maten

Om du har synpunkter på lunchlådan eller tips och idéer är du alltid välkommen att kontakta avdelningschef Lillemor Persson, lillemor.persson@oskarshamn.se, 0491-880 00. Du kan också lämna dina synpunkter via Oskarshamns kommuns webbplats www.oskarshamn.se.