Antagning till gymnasiet
Här finns information för dig som ska söka till gymnasiet.
Gymnasieasökan
Du söker till gymnasiet via Dexter som finns på webbsidan gymnasieregionen.se
Oavsett var du söker utbildning gör du ansökan via hemkommunen. Du får inloggningsuppgifter av din studie- och yrkesvägledare (SYV) när du kommer tillbaka till skolan efter jullovet.
Tidsplan
Ansökan till gymnasiet är öppen till den 13 februari 2025. Preliminärt besked för ansökan inom Gymnasieregion norra Kalmar län (Hultsfred, Högsby, Oskarshamn, Vimmerby och Västervik) visas där från den 4 april.
Omval eller nyval kan göras från och med 7 april till och med 7 maj efter kontakt med studie- och yrkesvägledare.
Besked om slutlig antagning ser du i Dexter den 1 juli 2024. Det är också i Dexter du lämnar besked om du vill ha din plats eller inte. Inloggningsuppgifterna är samma som när du sökte gymnasieutbildningen. Du kommer inte få något besked från Oskarshamn om du enbart sökt utbildningar utanför kommunen.
Sista svarsdag är den 25 juli via Dexter. Det är mycket viktigt att du svarar ja eller nej på antagningsbeskedet. Det gäller även om du sökt till kommun utanför Gymnasieregion norra Kalmar län.
Reservantagningen startar i början av augusti och pågår två veckor efter skolstart. Du placeras i rangordning efter ditt jämförelsetal. När det blir en plats ledig kontaktas du av Antagningskansliet via telefon eller sms därför är det viktigt att du alltid har uppdaterade kontaktuppgifter i Dexter.
Studera på annan ort
Om du söker en gymnasieskola på annan ort så är det lite olika regler beroende på om det är en kommunal skola eller en friskola.
En friskola kan du söka var som helst i landet. När det gäller en kommunal skola så behövs det ta hänsyn till bland annat frisök och samverkansavtal.
Frisök
Frisök innebär att du kan söka en utbildning i en annan kommuns gymnasieskola även om samma utbildning erbjuds i hemkommunen eller samverkansområdet. Du blir då antagen i mån av plats, så kallad andrahandsmottagning.
I första hand ska alla behöriga sökande tas emot i anordnarkommunen eller samverkansområdet och sökande från andra kommuner som inte erbjuder denna utbildning, samt behöriga sökande med särskilda skäl. Först därefter går lediga platser till andrahandsmottagna.
Samverkansavtal
Oskarshamns kommun har skrivit samverkansavtal med följande kommuner som ingår i Norra samverkan: Hultsfred, Högsby, Vimmerby och Västervik. Oskarshamns kommun har även samverkansavtal med Samverkan Sydost. Där ingår Emmaboda, Lessebo, Olofström, Ronneby, Växjö, Karlskrona, Nybro, Tingsryd och Kalmar.
Avtalet innebär att du som elev konkurrerar med dina betyg på samma villkor som boende i den kommunen, det vill säga förstahandsmottagning. Det gäller för de nationella programmen och anpassat gymnasium men inte för introduktionsprogrammen.
Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU)
Oskarshamns kommun har särskilt samverkansavtal gällande NIU med följande kommuner: Jönköping, Örnsköldsvik, Helsingborg, Mora, Vetlanda, Örebro, Uppsala, Ljungby, Östersund.
Det innebär att du som elev blir förstahandsmottagen. Men kontrollera alltid med Antagningsenheten eller din studie- och yrkesvägledare vilka regler som gäller för dig, den ort du vill söka till och din idrott.
Oskarshamns kommun är positiv till att skriva avtal gällande NIU, kontakta därför din SYV och du vill söka till en annan kommun än dem som det redan finns avtal med.
Inackorderingstillägg
Du som studerar på ett kommunalt gymnasium på annan ort kan ha rätt till inackorderingstillägg. Du som studerar på en friskola söker inackorderingstillägg hos CSN.
Frågor och svar