Chromebook och nätverk

Chromebooken är som en webbläsare med tangentbord och skärm

När du börjar dina studier på Oscarsgymnasiet får du ett Google-konto som administreras av Oskarshamns kommun. Vi kallar det för EDU-konto. Du behöver även skriva på ett kontrakt för att få låna en chromebook. Det är ett viktigt verktyg för studierna. Dina lärare kommer att använda digitala vägar som Google Classroom och Gmail både för att kommunicera med dig och för att dela ut arbetsmaterial.

Det är till biblioteket du vänder dig om du har problem med din chromebook. Det kan exempelvis vara om chromebooken inte startar efter ett lov, om den försvunnit, om den gått sönder eller om du har glömt ditt lösenord.

EDU-konto

Med ditt EDU-konto kommer du åt mängder av Googles lösningar för ditt skolarbete. Du kan skapa och spara anteckningar i det så kallade molnet. Inget sparas direkt på chromebooken som du använder så att du kan få åtkomst till allt du har från exempelvis din telefon eller hemdator. EDU-kontot är aktivt så länge du studerar på Oscarsgymnasiet. När dina studier avslutas kommer EDU-kontot att stängas och raderas. Allt som du inte sparat på annat ställe kommer att försvinna. Se till att säkerhetskopiera det du vill ha sparat i tid genom att exempelvis ladda ner dokumenten till din dator eller föra över dem till ett annat Google-konto med hjälp av Google Takeout.

Tillägg

För att du ska kunna skriva ut på biblioteket från din Chromebook behöver du HP Print Service Plugin. Den ska vara förinstallerad på din Chromebook.

Ett tillägg som vi rekommenderar är Google Mail Checker för att du lättare ska se när du fått mejl så att du inte riskerar att missa viktig information. Då skapas en ikon uppe vid hörnet på webbläsaren Chrome. Första gången behöver du klicka på den och aktivera.

Trådlöst nätverk

Chromebooken ska automatiskt koppla upp sig mot rätt nätverk. Om du har en egen mobil enhet, som en telefon, då kan du koppla upp dig mot skolans trådlösa nätverk. Du väljer det nätverket som heter OHKOpen och godkänner sedan villkoren, detta behöver du göra varje dag. 

Kontakt
Linda Armbäck
Bibliotekarie
Telefon: 0491-880 00
Anette Swärd
Bibliotekarie
Telefon: 0491-880 00