Elin Forsell

Elin Forsell lägger upp mat på en tallrik. Hon har svarta kockkläder på sig med texten "Allergisk? Fråga oss vad som finns i maten!" i rött på bröstet samt en vit kockhatt.

Elin Forsell är kökschef i Rödsleområdet. I det ingår Rödsleskolan, fyra förskolor och Bockaraskolan. Elin har arbetat på kommunen i sex år. Hon började som kock i ”poolen” i två år och fick sedan tjänsten som kökschef. Hon är utbildad kock, har även en utbildning i designmatlagning och har gått olika chefsutbildningar.

En vanlig arbetsdag startar med ett litet möte och genomgång av dagen på morgonen där arbetet delas upp. Det finns olika positioner som ska bemannas; salladsposition, matsal och kök. Sedan börjar förberedelserna av maten. Grytor och såser bland annat ska förberedas innan det är dag för frukost runt klockan 8.30. Efter frukost ska utskicken med mat till förskolorna och Bockaraskolan packas och i samband med det ska innehållsförteckningar skrivas och temperaturer på maten ska registreras. Utskicken skickas cirka klockan 10.00. Matsalen öppnar klockan 10.20 för de minsta barnen och då ska 3 liner vara fulla för service. Sedan rullar det på med städ, plock, disk och påfyllning fram till ungefär klockan 12.30. Vissa maträtter som till exempel chicken nuggets behöver tillagas löpande under lunchen. Personalen äter lunch 12.30–13.00.

Därefter har Elin kontorstid där hon bland annat registrerar matsvinn, antal barn som ätit och hur mycket mat som har lagats. På eftermiddagarna är det dags för städning, disk och desinfektion. Då tar man även tillvara på överbliven mat. Två dagar i veckan görs beställningar och två dagar i veckan kommer leveranser. På torsdagar bakas det även bröd. Utöver lunchen kommer det även barn som äter frukost och mellanmål. Det händer alltid något i matsalen!

Varför valde du Oskarshamns kommun som arbetsgivare?

– Jag flyttade till Oskarshamn av en slump på grund av kärleken. Arbetstiderna är bra och går att kombinera med familjelivet på ett sätt som passar mig eftersom jag arbetar dagtid på fasta tider.

Hur skulle du beskriva din arbetsplats?

– En bra arbetsstämning. Kollegorna får mig att jobba bra. Vi är drivande tillsammans. Det här är ett glatt ställe. Vi har oftast väldigt roligt. Vi skojar, fikar och piggar upp varandra. Har man en dålig dag får man säga det. Vi förstår varandra och har en bra sammanhållning. Vi får mycket uppskattning från barnen. Barnen är glada och tackar för maten. De tycker om att komma hit. De tycker det är roligt att smaka och de blir mätta. Vi har ganska stor frihet att utveckla maträtterna även om de är bestämda i förväg och vara kreativa med salladsbuffén.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter?

– Du behöver bara visa att du vill så finns det flera möjligheter! Det finns många utbildningstillfällen, till exempel kurser i matlagningsteknik, specialkost och hygien. Cheferna lyssnar på vad som behövs och lyssnar på att man vill utvecklas.

Vilken är din favoritplats i kommunen?

– Just nu är det hemma med familjen. Gunnarsö är väldigt fint. Jag har bott här i 10 år nu och Oskarshamn har förbättrats under tiden jag har bott här genom att till exempel handeln har vuxit.