Johanna Magnusson

Johanna Magnusson står utanför skolan med flera lekande barn i bakgrunden.

Johanna Magnusson arbetar som rektor på Kristinebergsskolan som är en F-9 skola med tillhörande fritidshem. Hon har arbetat i kommunen sedan år 2000 och blev rektor 2011. Johanna är utbildad lärare för årskurs 4-9 i matte, NO och teknik. År 2011–2014 gick hon Statliga rektorsprogrammet.

En vanlig dag startar med att ha kontakt med vikariesamordnare om hur läget ser ut. Klockan 8 är det morgonmöte i cirka 5–10 minuter där man stämmer av det viktigaste för dagen. Finns vikarier inbokade, ska någon klass iväg på något samt annat viktigt som man behöver känna till just den här dagen. På schemat står även en hel del möten med  medarbetare, vårdnadshavare och elever. Johanna berättar att hon också försöker vara så mycket hon kan ute bland eleverna och medarbetarna under dagen.

Varför valde du Oskarshamns kommun som arbetsgivare?

– Jag kommer härifrån men har bott och studerat på annat håll på gymnasiet och högskolan. När jag hade tagit min lärarexamen fanns det gott om lärarjobb i Oskarshamns kommun så det tillsammans med min längtan hem sammanföll väldigt väl.

Hur skulle du beskriva din arbetsplats?

– Vi har ett välkomnande klimat på skolan. Här hjälps vi åt och jobbar med ett vi-tänk. Johanna och hennes 3 biträdande rektorer arbetar tillsammans med en stor personalgrupp på 110 personer där det även finns ett nära samarbete med elevhälsa och administration vilket är viktiga delar för helheten. På Kristinebergsskolan möter de dagligen nästan 800 elever – en skola som har nära till havet och skogen men ändå bara 2 kilometer till centrum.

Johanna berättar att hon oftast har sin dörr öppen. Det är viktigt att signalera att jag är tillgänglig för medarbetarna.

Vad är viktigast för dig i ditt jobb?

– Jag tycker om att vara med och påverka elevernas skolgång, det är viktigt för mig. Det innebär inte bara bra betyg utan att man också mår bra och trivs. Som ledare har vi ett stort och viktigt ansvar att ge lärarna de bästa förutsättningarna för att de i sin tur kan jobba och lyckas tillsammans med eleverna, säger Johanna.

Vilka egenskaper behöver man för att lyckas på ditt jobb?

Lyhörd och inlyssnande. Att känna tillit, att kunna lita på varandra och att våga ta beslut är viktiga delar. Man kan inte ha kontroll på alla detaljer men man behöver vara närvarande, tillgänglig och bra på att skapa relationer. Att tycka om att jobba med människor och att trivas i skolans miljö är en förutsättning.

Vad är det bästa med Oskarshamn?

– Oskarshamn är lagom stort att bo i – det passar mig samtidigt som närheten till det större utbudet finns inom räckhåll. Här har vi ett rikt föreningsliv men även naturen med havet och skogen runt knuten att tillgå.

Vad ville du bli i årskurs 6?

– Lärare! Sedan jag gick på mellanstadiet har jag sagt att jag ska bli lärare.

Oskarshamns kommun är en bra arbetsgivare – jag rekommenderar varmt andra att komma hit, leva och bo här. Jag är stolt över att vara en del av vår kommun.