Martin Andersson

Martin Andersson fixar några datorer.

Martin Andersson arbetar på Oskarshamns kommun som it-tekniker sedan november 2021. På gymnasiet studerade han på ett program som då hette IT-programmet. Martin berättar att det i dagsläget finns liknande utbildningar som har andra namn.

Hur en vanlig arbetsdag ser ut varierar. Det är fyra personer på avdelningen som delar på att ha hand om telefonsupport. Telefonsupport innebär främst att hjälpa de som har akuta problem, till exempel hjälp med inloggningsuppgifter eller datorer som inte fungerar som de ska. Ytterligare uppgifter i tjänsten som it-tekniker kan till exempel vara att arbeta med support via mejl, åka runt och arbeta i olika verksamheter, arbeta med skrivare eller beställa utrustning. Kollegorna delar upp olika ansvarsområden mellan varandra och delar på tiden med telefonsupport. Det är en specifik avdelning och de som arbetar där har ett stort teknikintresse.

Det finns ett hav av utvecklingsmöjligheter, alltid något nytt att lära sig och det finns möjligheter till utbildning. Det finns många områden inom it att ta del av som till exempel servrar, nätverk och applikationer. Inom it finns det många uppgifter som vanliga användare inte ser vilket innebär att en stor del av arbetet sker ”under ytan”.

För att lyckas i rollen som it-tekniker är det viktigt med social kompetens. Man måste vara lite lättsam, lugn och förklarande. De som ringer in har ofta problem med något som ”bara ska funka”. Det är därför viktigt att kunna förstå människors behov och vara lite av en människokännare. Det gäller även att vara pedagogisk, att kunna lära ut samtidigt som man löser problem. Då sprids kunskapen vidare mellan användare. Man kommer långt på grundkunskaper, att vara en positiv och glad person och vilja lära sig.

Martin beskriver sin arbetsplats och arbetsmiljö som bra, trevlig och lärorik. Det finns alltid något att göra. Ibland går tiden fort och ibland har man möjlighet att ladda batterierna. Kollegorna är väldigt bra och de kommer snart börja spela innebandy ihop som friskvård.

Varför valde du Oskarshamns kommun som arbetsgivare?

– Det var it-jobbet överlag som lockade först. Kommunen har ett gott rykte som arbetsgivare och jag blev tipsad av en kompis att söka den här tjänsten.

Vad är det bästa med Oskarshamn?

– Oskarshamn är en lagom stad och nära till havet. Jag älskar djur, natur, skog och vatten! Höjdpunkterna i staden som till exempel festivalen Latitud 57 blir folkfester. Trots att det är en mindre stad kan man fortfarande träffa nya människor som umgås i samma kretsar.