För näringslivet

Just nu är det flera nya direktiv och regler som förändras med anledning av coronaviruset, vilket kan påverka dig som företagare. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad med vad som gäller för dig och ditt företag. Här finns information om hur du som är företagare kan agera och var du kan få stöd med anledning av coronaviruset.

Åtgärder för att stötta det lokala näringslivet

Till följd av spridningen av coronaviruset drabbas flera företag i kommunen hårt. Oskarshamns kommun vill bidra med det som är möjligt för att undvika konkurser, uppsägningar och förlorade jobb för våra kommuninvånare. Vi sätter därför in flera åtgärder för att stötta företagen.

Jourhavande företagslots

Oskarshamns kommun har tillsammans med länets övriga kommuner och Region Kalmar län samlat ihop ett antal personer som ska kunna hjälpa dig som småföretagare att hitta rätt bland de stöd som finns, både på ett nationellt och regionalt plan. Mer information om jourhavande företagslots finns på Regionens webbplats.

Jourhavande företagslotsar i Oskarshamn

Stöd till länets företag och kultur

Region Kalmar län erbjuder företag och kulturorganisationer i länet flera olika stödinsatser för att hantera situationen kring covid-19

Omställningschecken – nytt företagsstöd från Region Kalmar län

Nu öppnar Region Kalmar län sökfönstret för ett nytt företagsstöd – Omställningschecken – som går att söka för insatser inom hållbar omställning, internationalisering samt digital omställning.

Syftet är att stärka Kalmar läns företags konkurrenskraft efter coronapandemin och stödet går att söka av företag med mellan 2 och 49 anställda och som omsätter minst en miljon kronor. Stödet delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Mer information om omställningschecken

Nya regler för servering av mat och dryck med anledning av covid-19

Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. Läs mer om de nya reglerna för servering av mat och dryck.

Hur gör du om någon blir smittad?

Region Kalmar län har tagit fram en vägledning för dig som arbetsgivare eller ansvarig för en verksamhet. Detta för att du ska kunna förbereda dig och veta hur det går till om någon på jobbet visar sig vara smittad. När smittan kommer – en vägledning för dig som är arbetsgivare eller ansvarig för en verksamhet. 

Tillfällig covid-19-lag (pandemilagen)

Sedan den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Det är länsstyrelsen som kontrollerar att besluten följs. 

Läs mer om den tillfälliga covid-19-lagen

Länkar till viktig information från myndigheter och organisationer

Information från myndigheter, företag och verksamheter som är viktig och bra för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset, covid-19. Du hittar bland annat länkar till verksamt.se, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverkets sidor.