Senaste uppdateringar

Vi uppdaterar löpande kring hur våra verksamheter förändras, vilka beslut vi tar och annat som kan vara viktigt att veta om coronaviruset och covid-19.

Torsdag 22 oktober

Viktigt att alla tar ansvar när allmänna råd ändras för personer som är 70 år och äldre

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.

 • Håll avstånd till andra människor, ta ett personligt ansvar och stanna hemma när du är sjuk.
 • Besök inte äldre om du känner dig det minsta sjuk.
 • När man känner sig frisk igen ska man stanna hemma ytterligare minst två dygn innan man går åter till jobb eller skola.
 • Provta dig för pågående infektion vid symtom som skulle kunna vara covid-19. Läs mer om hur du går tillväga för att boka en provtagning på 1177.se.
 • God handhygien är A och O för att minska smittspridning. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten ofta.

Till Folkhälsomyndighetens webb för mer information om nya allmänna råd för 70 plus. 

Daglig verksamhet har nu åter öppet som vanligt

Verksamheten är anpassad utifrån de restriktioner som gäller för covid-19.

Tisdag 20 oktober

Restaurangerna på Solbacka och Nyhem har öppnat igen. Med anledning av coronapandemin är antalet sittplatser begränsat.  

Måndag 5 oktober

Från två till tre lunchrätter i grundskolorna

Från och med 5 oktober serverar grundskolorna återigen tre rätter vid lunchen.

Fredag 2 oktober

Vad gäller om någon i hemmet är konstaterad med covid-19?

Enligt beslut från Folkhälsomyndigheten (FHM) ska barn och elever i förskola och grundskola samt gymnasiesärskola fortsätta att vara i verksamheten så länge de är friska, även när någon i hemmet är konstaterat smittad.

Du som är gymnasieelev ska vara hemma när någon i hemmet har bekräftad covid-19. Du ska vara hemma i sju dagar och testas efter fem dagar även om du inte själv är sjuk. Denna information får du av smittspårningsenheten om det blir aktuellt.

På 1177.se kan du läsa mer om när och hur länge du ska stanna hemma.

Tisdag 29 september

Besök på våra särskilda boenden efter 1 oktober

Regeringen har beslutat att vi från och med 1 oktober 2020 ska öppna upp våra särskilda boenden för besök. Vi är mycket måna om våra brukare och har utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer tagit fram riktlinjer för säkra besök.

Läs mer om vad som gäller från och med 1 oktober här

Måndag 21 september

Kulturbussen kommer igång med allmänturer

Kulturbussens allmänturer kommer igång igen den 6 oktober med vissa riskreducerande åtgärder. Endast en besökare och en personal får vistas samtidigt på bussen för att avstånd ska kunna hållas, entrédörren kommer stå öppen under hela tiden besökare befinner sig på bussen samt att det vid entrédörren kommer finnas tillgång till handsprit.

Kulturbussens skolturer är fortsatt inställda men den alternativa service som nu erbjuds kommer att fortgå på samma sätt tills vidare.

Läs mer under sidan Stängda och förändrade verksamheter

Tisdag 15 september

Tillfälligt färre lunchrätter i våra grundskolor

Just nu är många medarbetare i våra kök sjuka och vi kommer därför, från onsdag 16 september, servera två rätter till lunch. Vi gör inga förändringar i frukost och mellanmål, och förskolans matsedel påverkas inte. Oscarsgymnasiet har sedan tidigare gått från tre rätter till två, då för att minska trängsel och köer.

Onsdag 9 september

Nytt beslut om när barn och elever kan gå till förskola och skola trots milda symtom

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sin vägledning för när barn och elever kan gå till förskola och skola, trots milda förkylningssymtom. Med anledning av detta ändrar nu Oskarshamns kommun sina riktlinjer. Här kan du läsa mer om de nya riktlinjerna.

Torsdag 27 augusti

Förändringar i matserveringen på Oscarsgymnasiet

Som en åtgärd för att minska smittspridning kommer Oscarsgymnasiet att från och med måndag 31 augusti servera två rätter vid lunchen på Oscarsgymnasiet, istället för tre. Detta gör vi för att minska köer och onödig trängsel i matsalen. En av de två rätterna kommer att vara växtbaserad, och du som äter specialkost kommer givetvis fortsatt att få det. Vi kommer ha salladsbuffé precis som vanligt.

Beslutet har tagits gemensamt av Oscarsgymnasiets verksamhetschef och ansvarig för kost- och städavdelningen vid Tekniska kontoret, som har hand om matserveringen.

Torsdag 20 augusti

Hjälp med inhandling fortsätter

Sedan slutet av mars har kommunen erbjudit personer i riskgrupp hjälp med att handla. Stödet har varit uppskattat och kommunstyrelsen har därför beslutat att insatsen ska fortsätta året ut. 

Här kan du läsa mer om handling till riskgrupper

Onsdag 19 augusti

Förlängt besöksförbud på äldreboenden

Regeringen har beslutat att förlänga det nationella besöksförbudet på äldreboenden till och med den 30 september 2020. Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda vad som ska gälla därefter.

Måndag 17 augusti

Nova och gymnasieskolan öppnar för undervisning på plats

Imorgon öppnar Nova och Oscarsgymnasiet igen för undervisning på plats.

Här kan du läsa mer hur Oscrsgymnasiet arbetar med att minimera risken för smittspridning av covid-19. 

Novas webbplats kan du läsa mer om hur de arbetar för att minimera risken för smittspridning av covid-19.

Öppna förskolan öppnar

Från och med måndag 17 augusti öppnar Öppna förskolan igen och verksamheten anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Fredag 17 juli

Besök på äldreboenden

En nyhet i de allmänna råden för besök på äldreboenden är att symtomfria besökare som har antikroppar mot covid-19 kan medges undantag från besöksförbudet. Vi kommer att fortsätta vara restriktiva med besök för att skydda äldre som är en riskgrupp. Du som anhörig ska, precis som innan, planera ditt besök genom att höra av dig till det aktuella boendet. 

Torsdag 9 juli

Trängsel på restauranger och serveringsställen

Riksdagen har beslutat om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som restauranger och caféer. Kommunen ansvarar för tillsynen och kan besluta om åtgärder eller att stänga serveringar som inte följer lagen. Men även du som gäst har ett ansvar för minskad smittspridning. Läs mer om vad som gäller på restauranger och serveringsställen samt hur du kan lämna tips om trängsel.

Tisdag 23 juni

Bred covid-19-testning inleds i länet

Information från Region Kalmar: Från fredag 26 juni kan alla med symtom beställa ett självtest via 1177.se för att få besked om de är sjuka i covid-19 eller inte.
Vid tolv apotek i länet kommer provtagningsmaterial att lämnas ut till ett friskt ombud till dem som har beställt provtagning. All provtagning kräver att man har gjort en tidbokning i samband med beställningen via 1177.se. Besök Region Kalmars webbplats för att läsa mer om testningen.

Provtagning av covid-19 för utländska medborgare

Turister från utlandet som vistas i Sverige har rätt till akut, nödvändig vård.
Utländska medborgare som misstänker att de har covid-19 kan vända sig till närmaste hälsocentral i Kalmar län för att boka en tid för provtagning (kontaktuppgifter på 1177.se). Region Kalmar län provtar enbart personer med symtom. Symtomfria personer provtas inte.
Någon garanti för att provtagning kan göras och att svaret på analysen är klart innan hemresa kan inte lämnas.

Måndag 15 juni

Förlängt besöksförbud på särskilda boenden

Regeringen har beslutat att förlänga besöksförbudet på särskilda boenden till efter sommaren, den 31 augusti. Vi vill också påminna dig som anhörig att ta kontakt med enhetschef eller kontaktperson innan du besöker våra boenden. Varje enskilt besök behöver planeras så att vi kan se till att det blir ett tryggt och säkert besök för våra brukare, dig som anhörig och för våra medarbetare. Tack för att du hjälper oss med detta!

Tisdag 9 juni

Plexiglas möjliggör efterlängtade besök

Efter drygt två månaders besöksförbud på våra äldreboenden är det många som längtar efter att få träffa nära och kära igen. För att möjliggöra detta skapar Oskarshamns kommun nu särskilda besöksplatser utomhus, där de boende och deras anhöriga kan träffas på ett säkert sätt bakom plexiglas. Ta kontakt med det aktuella boendet för att få veta vilka möjligheter som finns just där.

Måndag 25 maj

Provtagning av personal

Sedan den 25 maj finns en ny provtagningsstrategi framtagen av Region Kalmar län, som innebär att personal inom vård och omsorg samt personlig assistans kan provtas vid uppvisade symtom. 

Fredag 22 maj

Premiär för Kulturkanalen Oskarshamn

Kulturkanalen Oskarshamn är en digital satsning för att erbjuda möjligheten att ta del av kultur när det är svårt att mötas rent fysiskt. Ambitionen är att leverera ett brett utbud av upplevelser digitalt och att presentera intressant lokal och regional kultur. Det kommer bli musik, dans, teater, pyssel, humorgrupper, spännande föreläsningar och allt däremellan. 

Vi samlar allt material på Oskarshamns kommuns Youtube-kanal, och livesänder också via Kulturhusets facebook-sida samt på oskarshamn.se/kulturkanalen

Fredag 15 maj

Tillfälligt stopp för firande på studentflak

Transportstyrelsen har på begäran från Folkhälsomyndigheten tillfälligt upphävt bestämmelserna som möjliggjort firande på studentflak, karnevalståg eller motsvarande. Det innebär bland annat att årets studentkorteger på flak inte är tillåtna.

Från och med den 15 maj är det inte tillåtet att åka på studentflak, eller som det uttrycks i föreskriften: färdas på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning, karnevalståg eller motsvarande.

När det gäller frågor kring avbokning av studentflak hänvisar vi till Konsumentverket. 

Förbudet gäller till och med den 31 december 2020.

Transportstyrelsens föreskrifter om tillfälligt stopp för firande på studentflak

Måndag 4 maj

Oskarshamns musikskola återupptar sina danskurser

Oskarshamns musikskola återupptar sina danskurser från och med vecka 20. Lektionerna kommer att hållas inomhus med distans och en grupp i taget. Vi uppmanar föräldrar och familjer att släppa av elev utanför och inte vänta i korridorerna.

Torsdag 30 april

Information om studenten och skolavslutningar i Oskarshamns kommun

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att människor begränsar sina sociala kontakter så mycket som möjligt och det påverkar formen för studentfirande och skolavslutningar.

I pressmeddelandet från Oskarshamns kommun kan du läsa om hur det blir med skolavslutningar och studentfirande på våra skolor.

Fredag 24 april

Nationaldagsfirandet ställs in

Det traditionella firandet av Nationaldagen lördagen den 6 juni ställs in. Medborgarskapsceremonin och stipendieutdelningen från kulturavdelningen,
Samhällsbyggnadsförvaltningen samt fritidsavdelningen kommer istället
att ske till hösten. De som har ansökt om svensk flagga och fått beviljat kommer bli kontaktade och inbjudna till en kort mottagning i början på juni.

Onsdag 22 april

Arena Oskarshamn förlänger årskort bad pensionär med 30 dagar

Gäller årskort bad pensionär som är giltiga 2020-04-22.

Anledningen till beslutet är att Arena Oskarshamn vill ge förutsättningar för att individer lättare ska kunna uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendation.

"Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver."

Socialförvaltningens arbete mot covid-19

Socialförvaltningen har de senaste veckorna arbetat intensivt för att minska risken att smitta sprids inom våra verksamheter.  Vi gör vårt yttersta för att du som behöver vår hjälp ska kunna få den på ett tryggt och säkert sätt. Det handlar om åtgärder för att minska risken att du ska smittas och att vi ska ta hand om dig som har smittats på ett säkert sätt.

Läs mer om socialförvaltningens arbete mot covid-19

Rabatterade presentkort stöttar lokal handel

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att finansiera rabatterade presentkort från Handel Oskarshamn. En miljon kronor kommer nu att ge den som köper ett presentkort möjlighet att handla till 80 procent av priset, samtidigt som handeln tjänar 100 procent. De aktuella presentkorten kommer endast att säljas på Ica Maxi och Coop Flanaden, från och med 1 maj och fram till och med 31 augusti. De kommer också att ha 31 augusti 2020 som förfallodatum.

Tisdag 21 april

Stadsbiblioteket erbjuder take away-lån för alla 

Nu utökas tjänsten med "take away"-lån från Stadsbiblioteket till att omfatta alla, inte enbart riskgrupper. Gör din beställning på Stadsbibliotekets telefon 0491-880 10, berätta vilka böcker du är intresserade av och bestäm sedan en tid då ni kan mötas upp.

Måndag 20 april

Webbsändningar - näringslivsaktuellt i coronatider

Under åtta tisdagar, med start den 21 april, webbsänds näringslivsluncher med information och inspiration för näringslivets olika parter i hela Kalmar län.

Läs mer om näringslivsluncherna här

Torsdag 16 april

Oskarshamns kommun lämnar inte ut information om smittade

I Oskarshamns kommun har vi bekräftade fall av smitta inom delar av våra verksamheter och vi följer de riktlinjer och planer som finns för att undvika vidare smittspridning.

Vi följer dessutom sekretessen strikt. Det innebär att vi inte kommer att lämna ut information om eventuellt smittade individer inom kommunens verksamheter, vare sig det gäller brukare/patienter eller personal.

Läs mer om varför vi inte kan lämna ut information om smittade

Inventering av omsorgsbehov vid eventuell skolstängning

Oskarshamns kommun har påbörjat en inventering av vilka barn i kommunen som har rätt till omsorg om regeringen beslutar om stängning av grundskolan eller förskolan på grund av smittspridningen av coronaviruset. 

Läs mer i nyheten som vänder sig till arbetsgivare och vårdnadshavare

Arena Oskarshamn ändrar tillfälligt öppettider för simhallen

Mellan den 20 april och 14 juni ändrar simhallen sina öppettider. Detta för att på ett bättre sätt möta kundernas behov, då de flesta just nu väljer att besöka simhallen på vardagsmornar och kvällar.

Här kan du se de nya öppettiderna för simhallen

Onsdag 15 april

Störningar i matleveranser

Det kan förekomma snabba ändringar i matsedeln för alla våra verksamheter på grund av svårigheter med transporter av livsmedel. 

Tisdag 14 april

Samhällspridning i hela Kalmar län

Smittskyddsläkaren i Region Kalmar gör bedömningen att vi har samhällsspridning av coronviruset i hela Kalmar län. 

Läs mer i pressmeddelandet från Region Kalmar

Torsdag 9 april

Nya regler för servering av mat med anledning av covid-19

Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya regler för verksam­heter som serverar mat och dryck. Reglerna gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter som serverar mat eller dryck till sina gäster. (Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera HSLF-FS 2020:9)

Läs mer om de nya reglerna för servering av mat med anledning av covid-19

Enkät för att undersöka föreningarnas behov av stöd

Igår skickade vi ut en enkät till föreningar i Oskarshamns kommun för att få mer kunskap om hur situationen ser ut för våra föreningar.

Föreningslivet står inför stora utmaningar och därför har Oskarshamns kommun beslutat att avsätta 2 miljoner kronor för att hjälpa föreningar som förlorar intäkter i samband med inställda arrangemang, minskad sponsring och liknande, med anledning av det nya coronaviruset.

Enkäten ska hjälpa oss att ta fram ett underlag för hur de extra medlen ska fördelas och hur ansökningsprocessen för dessa ska se ut.

Har din förening inte fått enkäten kontakta kommunens Servicecenter via epost servicecenter@oskarshamn.se eller telefon 0491-880 00 för att få hjälp. Ju fler svar vi får in, ju bättre underlag får vi.

Restaurangen på Nyhem stänger för sittande matgäster

Från och med fredag 10 april stängs restaurangen på Nyhem för sittande matgäster. Vi kommer att erbjuda take-away för den som vill köpa en matlåda och ta med sig. Restaurangen stängs för att minska risken för smittspridning.

Förändringar i Kulturbussens verksamhet

Kulturbussen ställer in sina turer fram till sommaren. Detta på grund av Kulturbussens begränsade yta, vilken omöjliggör för besökare och personal att hålla lämpligt avstånd.

Istället erbjuds alla låntagare i Kulturbussens geografiska upptagningsområde, befintliga och nya, att få böcker och andra medier levererade hem till sig. För att använda denna tjänst kontaktar du Kulturbussen på kulturbussen@oskarshamn.se eller 0491-880 28 så plockar bibliotekets personal ihop böckerna och medierna till dig och berättar när dessa kommer att levereras.

Även de skolor och förskolor som besöks av Kulturbussen erbjuds fram till sommaren leverans av böcker och andra medier. Berörda skolor och förskolor kommer att kontaktas av biblioteket. 

Onsdag 8 april

Överenskommelse om insatser med anledning av det nya coronaviruset

För tredje gången sedan pandemin startade har samtliga partier i fullmäktige samlats för att ta fram insatser för kommunens näringsliv, men också för föreningar, barn och unga och för att säkra kommunens egen verksamhet.

Överenskommelsen gäller följande insatser i korthet:

 • Handel Oskarshamn - Oskarshamns kommun betalar medlemsavgiften som annars hade belastat restauranger och butiker.
 • Bidrag och stöd till barn och unga - Majblommeföreningarna i Oskarshamn, Påskallavik och Kristdala får bidrag för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete och ge bidrag till barn och unga som behöver hjälp. Elevhälsan i Oskarshamns kommun får också ett särskilt uppdrag att sprida information och hjälpa barn och unga i behov av stöd och bidrag.
 • Fler medarbetare inom socialförvaltningen - Oskarshamns kommun ska göra det enklare för personer som idag inte arbetar hos kommunen att få en tillfällig anställning.
 • Extra ersättning under sommaren - Den som arbetar i en kommunal verksamhet som är hårt belastad kunna få ersättning för att senarelägga sin sommarsemester. Oskarshamns kommun ska också undersöka möjligheterna att anställa sommarvikarier från och med maj till och med september för att möjliggöra för våra anställda att få semester.
 • Mer kultur – stöd till kulturarbetare - Oskarshamns kommun ska livesända kultur, som exempelvis musik och andra uppträdanden. Lokala kulturarbetare ska kunna anställas för att medverka i sändningarna. Sändningarna ska också kunna innehålla aktuell samhällsinformation.
 • Fler ska få hjälp att handla - Tidigare har vi kommit överens om att alla äldre över 70 år ska kunna få hjälp att handla. Nu utökas satsningen till att även omfatta alla riskgrupper enligt Folkhälsomyndighetens definition.

Se pressmeddelandet om överenskommelsen för mer detaljer

Måndag 6 april

Information om skolskjuts

Skolskjuts i Oskarshamns kommun körs i stort sett som vanligt. Kalmar länstrafik (KLT) har reducerat några rena förstärkningsturer då antalet resande har minskat, bland annat på grund av att gymnasieeleverna till stor del bedriver sina studier på distans. På vissa turer kan sätena närmast föraren vara reserverade men inpassering via framdörren ska vara öppen på samtliga fordon.

KLT för kontinuerlig dialog med branschorganisationen och andra parter hur skolskjuts och kollektivtrafik ska hanteras under coronapandemin. Blir det några förändringar i råd och rekommendationer kommer KLT och Oskarshamns kommun föra en dialog hur vi konkret ska hantera dessa förändringar i vår kommun. Det samma gäller om sjukfrånvaron hos förarna ökar drastiskt vilket kan få konsekvenser att skolskjutsturerna inte kan köras enligt planerad tidplan. Om det blir några förändringar i skolskjutsen kommer elever och vårdnadshavare informeras via Unikum.

Fredag 3 april

Arena Oskarshamn Bad och Gym tar fram åtgärder för att minska smittspridningen

I omklädningsrummen låser man var tredje skåp för att öka avståndet vid ombyte och stänger av varannan dusch för att öka avståndet vid duschning.

Kapaciteten på relaxbastun minskas till max 6 personer. Max 3 personer per våning, håll avstånd!

Dam- och herrbastun stänger också på grund av vikande kundunderlag.

Detta börjar gälla 2020-04-03.

Torsdag 2 april

Besöksförbud på våra särskilda boenden

Socialförvaltningen har beslutat att införa besöksförbud på alla särskilda boenden från och med den 1 april 2020. Förbudet gäller tills vidare.

Detta med anledning av Folkhälsomyndighetens bedömning av risken för allmän smittspridning av Coronaviruset/Covid-19.

Undantag görs i särskilda fall, exempelvis vid vård i livets slutskede där vi givetvis tillåter besök från anhöriga. Kontakt tas då med chef för det aktuella boendet.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/nationellt-besoksforbud-pa-aldreboenden/

https://www.svenskforfattningssamling.se/sites/default/files/sfs/2020-03/SFS2020-163.pdf

Onsdag 1 april

Förändringar i Arbetsmarknadsenhetens verksamheter

Miljöhuset Återbruk stänger kvällsöppet på torsdagar tills vidare. Vi stänger klockan 16.00.

Våra andra verksamheter har öppet men med vissa begränsningar. Vi har tagit bort Drop-in och försöker i första hand hjälpa via telefon eller Skype. 

Tisdag 31 mars 

Nu kan äldre få hjälp att handla av kommunen

Från den 1 april kan den som är 70 år och äldre få hjälp av Oskarshamns kommun att handla, och få varor levererade hem. Servicen ges i samverkan med FRG, Frivilliga Resursgruppen.

Mer information om hur det praktiskt ska gå till kan du läsa här

Tillfälligt anstånd på den kommunala avgiften för upplåtelse av allmän plats

Som ytterligare en hjälpande åtgärd kommer kommunen tillfälligt lämna anstånd på den kommunala avgiften för upplåtelse av allmän plats för uteserveringar och exponering av varor, skyltar och liknande. Detta gäller från 1 april till och med 31 juli, eventuellt längre.

För att en butik ska kunna pynta eller ställa ut varor utanför butiken krävs dock ett tillstånd från polisen. Det är också viktigt att ta hänsyn till ledstråken i centrum.

Det går inte att utfärda ett generellt tillstånd för alla butiker i centrum, utan varje näringsidkare behöver söka enskilt tillstånd.

Måndag 30 mars

Stöd till barn och unga i coronatider

Det finns alltid någon att prata med om du har frågor, mår dåligt eller behöver hjälp. Här får du tips på vem du kan vända dig till för att få stöd eller råd när du behöver det!

Stöd till barn och unga i coronatider

Fredag 27 mars

Restaurangen på Solbacka stänger för sittande matgäster

Från och med måndag 30 mars stängs restaurangen på Solbacka för sittande matgäster. Vi kommer att erbjuda take-away för den som vill köpa en matlåda och ta med sig. Restaurangen stängs för att minska risken för smittspridning.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer stoppas

Regeringen har beslutat att från och med söndag 29 mars stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

 • Med allmän sammankomst menas till exempel demonstrationer, föreläsningar, konferenser, teaterföreställningar, konserter och liknande.
 • Med offentlig tillställning menas till exempel tävlingar och uppvisningar inom idrott, danstillställningar, tivolinöjen, marknader och mässor.

I vår egen verksamhet gör vi en bedömning i varje enskilt fall där vi arrangerar möten och evenemang med färre deltagare än 50 personer.  

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett stöd för riskbedömnning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19.

Simhallar och idrottshallar för föreningsidrott, spontanidrott och motion omfattas inte av förbudet, därmed fortsätter vi att hålla våra anläggningar öppet.

Vad gäller för barn och elever som utsatts för befarad/bekräftad covid 19-smitta?

Frågor och svar från bildningsförvaltningen har uppdaterats med information om vad som gäller för barn i förskolan och skolan om de varit i kontakt med covidsmittad person.

Barn och elever som varit i kontakt med covidsmittad person ska vara hemma i 14 dagar efter att kontakten tagits. Finns den smittade personen i barnets eller elevens hem, ska barnet eller eleven vara hemma 16 dagar efter att den smittade personen är symtomfri. Smittan ska vara befarad eller bekräftad av smittskyddsläkare eller 1177.

Frågor och svar från bildningsförvaltningen med anledning av corona/covid-19

Torsdag 26 mars

Daglig verksamhet stänger ner delar av sin verksamhet

Daglig verksamhet, kommer att stänga ner vissa delar av sin verksamhet från och med måndag den 30 mars.

Det berör deltagare och personal på Sinus1, Sinus 2 och Gårdsteamet.

Deltagarna kommer att erbjudas insatsen hemma med stöd av personal från daglig verksamhet. Vissa individuella anpassningar kommer att behöva göras.

Behovet av att stänga ner fler verksamheter inom daglig verksamhet kommer vi att se över framöver.

Stadsbiblioteket erbjuder take away-lån

Tillhör du en riskgrupp kan du ringa Stadsbiblioteket och berätta vilka böcker du önskar låna. När dina böcker finns klara att hämta blir du uppringd och kommer överens med biblioteket när det passar dig att hämta. Bibliotekets personal möter dig utanför Kulturhuset så du inte behöver gå in. Ring in ditt lån på telefon 0491-880 10. 

Onsdag 25 mars

Arena Oskarshamn förlänger alla årskort bad med en månad

Gäller alla årskort bad som är giltiga 2020-03-25.

Nya riktlinjer för restauranger och krogar

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya riktlinjer för restauranger och krogar

”Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.”

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/nya-regler-for-restauranger-och-krogar/

I våra skolmatsalar kommer vi hantera detta genom att vi ser till att det inte blir för långa köer i eller utanför matsalarna. I övrigt tar våra elever maten själva och vi fortsätter med buffé. På våra kommunala restauranger på Solbacka och Nyhem blir gästerna serverade mat men köar för att beställa och betala. Där ser vi till att man håller avstånd i köer och vi arbetar för att inom kort kunna erbjuda bordsservering i den utsträckning vi har personal till detta.

Tisdag 24 mars

Gymnasiekort

Gymnasieungdomar i Oskarshamns kommun kommer att få kort giltigt hos Handel Oskarshamn. Kortet gäller i tre veckor och är laddat med 1 125 kronor, vilket motsvarar 75 kronor per vardag.

Detta gör det möjligt för ungdomarna att få ett lagat mål mat varje dag även att skolan är stängd. Samtidigt stöttar denna insats näringslivet.

Åtgärder för näringsliv och föreningsliv

Pressmeddelande om ett antal åtgärder för näringsliv och föreningsliv

Måndag 23 mars

Riktlinjer för barn med permitterade föräldrar

Frågor och svar från bildningsförvaltningen har uppdaterats med information om vad som gäller för barn i förskolan när föräldrar permitteras.

Permitterade vårdnadshavare har rätt att ha sina barn på förskolan enligt ordinarie schema de första 14 dagarna. Skulle permitteringen därefter fortsätta, är barnen välkomna 15 timmar per vecka förutsatt att föräldrarna inkommit med nytt schema i enlighet med ordinarie regelverk.

Frågor och svar från bildningsförvaltningen med anledning av corona/covid-19