Trängsel på restauranger och serveringsställen

Vi måste alla hjälpas åt att minska spridningen av covid-19. Därför har riksdagen beslutat om en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som restauranger och caféer. Kommunen ansvarar för tillsynen och kan besluta om åtgärder eller att stänga serveringar som inte följer lagen. Men även du som gäst har ett ansvar för minskad smittspridning.

Från 1 juli 2020 och året ut gäller en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den nya lagen innebär att restauranger, caféer och andra ställen som serverar mat eller dryck till allmänheten och erbjuder möjlighet till förtäring på plats måste vidta vissa åtgärder för att förhindra smittspridning. De måste till exempel utforma sina lokaler så att trängsel inte uppstår. Du som gäst ska kunna hålla ett säkert avstånd till andra.

Från och med 1 juli 2021 är maxantal för sällskap som sitter inomhus åtta personer. Är ett sällskap större än åtta personer måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Inom ett sällskap gäller att var och en tar ansvar för att hindra smittspridningen.

I Oskarshamns kommun är det samhällsbyggnadskontoret som kontrollerar att serveringarna följer lagen.

Ditt ansvar som gäst

Vi har alla ett ansvar för att minska spridningen av covid-19. Genom att undvika trängsel och hålla avstånd till andra kan du som gäst minska risken för smittspridning och hjälpa serveringsstället att följa lagen så att de kan fortsätta ha öppet. Tänk på det här innan och när du besöker en servering:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk
  • Håll avstånd till andra, till exempel när du väntar på att beställa vid en disk, väntar på att betala eller hämtar mat från en buffé.
  • Inom ett sällskap gäller att var och en tar ansvar för att hinda smittspridningen.
  • Flytta inte på bord och stolar. De är placerade så att du som gäst ska kunna hålla avstånd till andra.
  • Sitt vid ditt bord när du äter och dricker.

Kontakta oss vid upplevd trängsel

Om du upplever trängsel på ett serveringsställe får du gärna kontakta samhällsbyggnadskontoret. Det gör du genom att fylla i nedanstående formulär:

Lämna synpunkt på trängsel vid restaurang eller servering

Du kan inte lämna klagomål om trängsel på andra platser än serveringsställen som erbjuder möjlighet till förtäring på plats.

På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du frågor och svar om de nya reglerna för restauranger.

Vid övriga frågor tveka inte att kontakta oss på samhällsbyggnadskontoret. Du når oss via telefon 0491-887 40 eller e post sbk@oskarshamn.se.