Agent 57

Projekt Agent 57 pågick under år 2018 och är nu avslutat.

Agent 57 var kommunens föreningsguide och vän/språkguide med uppdrag att ge stöd till föreningar och kommuninvånare i kontakter med nyanlända med flyktingbakgrund. 
Målet var att nyanlända snabbare skulle inkluderas, etableras, integreras i vårt land och vår kommun. Bästa sättet är då att få mötas, umgås, dela erfarenheter och lära av de som redan bor i Sverige. Och tänk så mycket nytt du kan få lära dig!

1. Projekt Agent 57 med rätt att inkludera

Nu har kommunen en särskilt agent 57 som arbetar med att nyanlända och kommuninvånare ska mötas. Mycket av vår fritid och våra intressen gör vi tillsammans med andra i en förening. Som nyinflyttad är en förening ett utmärkt och spännande sätt att lära känna kommunens invånare. För de flesta nyanlända är det alldeles nytt med det svenska föreningslivet - att på ideell basis göra aktiviteter tillsammans, för och med andra. Om du inte är med i en förening men ändå vill träffa nyanlända - kontakta agent 57 för att bli OskarshamnsVän/språkguide.

2. Föreningar - få nya medlemmar och gör en samhällsinsats

Det bästa rådet man kan ge till vem som helst som är nyinflyttad är - gå med i en förening. När samlas man kring ett gemensamt intresse är det också lätt att knyta kontakter och lära känna varandra. Din förening kan enkelt göra viktiga insatser bara genom att bjuda in flyktingar och nyanlända till er vanliga verksamhet. Tänk också på att din förening får nya medlemmar och aktivitet!

Bakgrunden till Agent 57 är den Föreningsmiljon som fanns 2016-2017. Majoritetens politiker skapade Föreningsmiljonen för att föreningarna i kommunen skulle få extra stöd till sitt arbete med att integrera asylsökande och nyanlända. På 19 månader delades det ut 1,5 miljoner till 23 föreningar som drev 42 projekt som engagerade 100-tals nyanlända och asylsökande tillsammans med 100-tals föreningsaktiva kommuninvånare.

3. Bli en OskarshamnsVän, språkguide och ambassadör för en nyanländ

Du som vill vara med om att integrera, inkludera och få vara med om möten med ömsesidighet, kultur- och erfarenhetsutbyte - bli vän/språkguide! Projekt Agent 57 ska matcha etablerade svenskar och nyanlända för en fika- och pratstund, gå en promenad, gå på bio, teater, musik. Ni träffas på ideell basis och fritiden.

Läs mer om att bli OskarshamnsVän här

Du anmäler dig som OskarshamnsVän i ett formulär via denna länk

4. Föreningskunskap för nyanlända

Sverige är i ett internationellt perspektiv ovanligt när det gäller vårt aktiva föreningsliv och framför allt att det är så många som är medlem i en förening. Föreningslivet har historiskt sett varit avgörande för demokratins framväxt och fortsatta utveckling. Detta och mycket annat är vad Agent 57 berättar om och utbildar kring för nyanlända. Hur fattar man beslut i en förening, vilket ansvar har en styrelse, hur kan man påverka när det gäller en förenings verksamhet och hur kan man bidra till att utveckla verksamheten?

5. Interkulturell kompetens för föreningar och kommuninvånare

Vad kan våra nyanlända ha för historia, kulturell bakgrund, upplevelser och erfarenheter med sig i bagaget? Genom att du får veta mer om detta blir det också lättare att veta vad som kan vara viktigast att börja med när du ska berätta om Sverige och Oskarshamn. Det kommer också göra att du är mer kunnig om din väns land och kultur. Projekt Agent 57 kommer att erbjuda kultur- och kompetenskvällar. De kommer också att innehålla diskussioner kring vad som är viktigt att tänka på när man möter människor med flyktingbakgrund - en grund att stå på när du ska möta en unik individ. Läs mer om råd, principer och hur du kan tänka och agera i en broschyr som Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska kyrkan tagit fram.

6. Dela ditt och din förenings intresse med en nyanländ

Har du tänkt på att de människor som kommer till vår kommun som nyanlända kan vara en resurs till föreningen? Det finns flera berättelser och artiklar om hur nyanlända gett nya medlemmar, energi och kompetens till föreningar - Svensk idrott och nyanlända , Samla kraft- idéer och tips från Myndigheten för ungdomsfrågor och civilsamhället

7. Skapa och upplev kultur, musik, konst och mixa traditioner tillsammans

Att mötas över språk-, nation-, kulturgränser genom att skapa och uppleva - vilken möjlighet! Ta kontakt med Christel Lampe på Agent 57 för att komma i kontakt med konsthantverkare, konstnärer, sömmerskor, skräddare, musiker,  musikintresserade.

8. Kontakta Agent 57  med frågor, idéer, förslag

Christel Lampe är projektledare för Agent 57 med rätt att integrera. Hon har egen gedigen och kreativ erfarenhet av föreningslivet, aktiviteter för och arbete med nyanlända i alla åldrar. Projektet har kommit till genom bidrag från Länstyrelsens § 37-medel. Det pågår 2017-10-01 - 2018-12-31.  

Christel Lampe, 0491- 886 41, agent57@oskarshamn.se