Varför bredband via fiber

Det är svårt att förklara varför man ska installera fiber. Det är inte en ny tjänst utan en helt ny infrastruktur. Man kanske kan jämföra det med övergången från häst och vagn till bilar. Bilarna krävde nya och bättre vägar men det var inget kusken såg någon nytta av då hästen kom upp i en viss hastighet som de gamla vägarna räckte till för. Men bilarna fortsatte att utvecklas och krävde bättre vägar. Då det gäller kommunikation har koppartråden nått taket, i stort sett. Nu måste ny teknik ta vid. Utvecklingen kräver fiber även om vi inte förstår allt idag. Vem visste att vi behövde ADLS på 1980-talet? Nu är den tekniken redan för gammal. Så kommer det att fortsätta och därför behövs en infrastruktur som är utvecklingsbar. Fiber.

Kostar det inte mycket mer?

Nej, bredbandet är oftast billigare på fiber. Du kan även, hos vissa leverantörer, få din fasta telefoni utan månadsavgift. TV-utbudet är större och kan ge dig bättre upplösning. Du kan välja att köpa en TV-tjänst eller titta på det via playtjänster.

Supersnabbt Internet

Du kan surfa supersnabbt men framförallt kan många göra det samtidigt. Titta på filmer och TV-program. Lyssna på streamad musik. Allt på samma gång.

TV via fiber

Fibern har näst intill oändliga möjligheter att sända TV. Idag tittar vi på HD-tv men Ultra HD (4K) är på väg och det säljs TV-apparater för Super Hi-Vision (8K) redan men det finns inget att se annat än spel. Man kan ifrågasätta varför vi skulle behöva så bra upplösning men till och med vid övergången till färg-TV kom ifrågasättande. Japanerna räknar med att ha reguljära sändningar på 8K igång till OS 2020 i Japan.

Välfärd via fiber

Framtidens välfärd kommer att stärkas och göras mycket effektivare och säkrare med kommunikation via fiber. Tillsyn via kameror kan göras på de mest avlägsna platser flera gånger per dygn om så önskas. Larm säkras och avbrott registreras blixtsnabbt.

Varför ska vi på landet betala, men man får det gratis i stan?

Det är ingen som får det gratis. Man betalar ofta mer i stan än på landsbygden. Tack vare att eldsjälar lägger ner ett fantastiskt arbete på landsbygden för att bygga näten blir kostnaden ofta lägre. De som kanske till synes får det gratis är de som bor i lägenhet. Men deras kostnad kommer på hyran.

Det är ingen idé att satsa på fiber för snart kommer det genom luften

Mobila lösningar är viktiga men de räcker inte till för ett modernt och robust nät till hushållen. Många har väntat länge redan och kommer att få vänta. Tittar man historiskt har alltid fast uppkoppling varit mycket bättre, stabilare och billigare än mobila lösningar. Vem vill betala både för att hyra en film och dessutom för en surfpott då man ska titta på den. Trygghetslarm via mobil skulle kunna fungera. För det mesta. Larm kräver näst intill 100% säkerhet.