Besparingar på el gör att vi inte spolar is

Skridskoåkning på Arena Oskarshamn

Nu rustar kommunen för höga elpriser och effektbrist

Läs gärna en längre text om energibesparingar här på oskarshamn.se.

Det blir ingen is på Arena Oskarshamn i vinter. Det är en av flera åtgärder i elkrisens spår som nu gör att Oskarshamns kommun måste agera. Flera beslut om besparingar väntas den närmaste tiden, tillsammans med en uppmaning om generell återhållsamhet.

 – Våra verksamheter, och föreningar som har egna lokaler, drabbas extra hårt av detta. Bara för arenan, som är en högförbrukande anläggning, handlar det om flera miljoner kronor i extra kostnader om vi inte gör något, säger fritidschef Daniel Stenberg.

Att hålla idrottsparken med is kan förbruka upp 800 000 kilowattimmar en mild vinter, och i pengar kan det innebära omkring 1,3 miljoner kronor med de elpriser vi har och förväntas få.

 – Det är ett tråkigt beslut att behöva ta för vi vet att allmänhetens åkning är en väldigt populär aktivitet på vintrarna. Planen används också av föreningar som komplement till isen inne i ishallen, säger Anton Sejnehed, bildningsnämndens ordförande.

 – Vi kommer göra allt vi kan för att hitta tider för allmänhetens åkning i ishallen under jullovet och sportlovet, men i vilken omfattning kan vi inte säga idag. Ishallen är i stort sett fullbokad och vi vill inte att allmänhetens åkning ska ske på bekostnad av barn- och ungdomsidrott, säger Daniel Stenberg.

Fritidskontoret kommer också att göra följande för att spara el:

  • Stänga bastur på dam- och herravdelning simhall (relax öppet som vanligt och vedeldade bastun öppnar som planerat under vintermånaderna)
  • Begränsa öppettider på solstranden i simhallen
  • Begränsa öppettider i rutschbanorna i simhall
  • Ta fram rutiner för vilka belysningssteg som används i ishall/idrottspark
  • Sänka lufttemperatur i ishallen (ej matchdagar SHL)
  • Släckt LED-skärm idrottspark (ej vid matcher)
  • Bastur i sporthallar och motionsgård stängs

Läs gärna en längre text om energibesparingar här på oskarshamn.se.