Oskarshamn 24:e bästa skolkommun

Logo för Bästa skolkommun

Oskarshamns kommun är Sveriges 24:e bästa skolkommun enligt Lärarförbundets nya rapport Bästa skolkommun 2020. Föregående år landade Oskarshamns kommun på plats 70 av Sveriges 290 kommuner, men har i år klättrat till plats 24. Lärarförbundet ser dessutom en positiv utveckling inom kommunen. 

I Kalmar län ligger Oskarshamn på en tredjeplats, precis bakom Högsby kommun, medan Kalmar kommun besitter förstaplatsen. Länet presterar generellt bra, medelvärdet av placeringarna blir 89 av 290, vilket tyder på att Kalmar län har goda förutsättningar för en god skolgång. 

Bland styrkorna för Oskarshamns kommun rankas andelen barn i förskola, lärartätheten och andel godkända elever. Svagheterna som poängteras i kommunen är kriterierna resurser till undervisningen samt friska lärare.

Med andel barn i förskola menas i vilken grad som barn i åldern 1-5 år som är inskrivna på en förskola, och i Oskarshamns kommun är 90 procent av dessa barn inskrivna på en förskola. Detta ger Oskarshamns kommun en 19:e plats när alla Sveriges kommuner jämförs.

Lärartäthet innebär antalet elev per lärare i kommunen, och i Oskarshamns kommun går det 10,7 elever per lärare i grundskolan. Detta ger Oskarshamns kommun en 25:e plats i jämförelse med övriga landets kommuner. I denna kategori ser även lärarförbundet en positiv utveckling. Detta är något vi tar stor stolthet i, och vi hoppas i längden kunna ha ett ännu bättre resultat i framtiden, för att varje elev ska ha möjlighet att bli sedd och få den hjälp hen behöver för en lyckad skolgång.

Även andelen godkända elever bidrog till Oskarshamns kommuns goda placering i rankingen. 80 procent av eleverna i årskurs 9 hade godkänt i samtliga ämnen, något som la kommunen på plats 38 i jämförelse med övriga kommuner i Sverige. Även detta är något som vi är mycket stolta över, men vi kommer inte vara nöjda förrän 100 procent av alla grundskoleelever i Oskarshamns kommun har godkänt i alla ämnen. Det är en förutsättning för att de senare ska kunna välja sin egen väg och läsa vidare till vad eleverna själva drömmer om att få jobba med i framtiden. 

Läs hela rapporten på Lärarförbundets webbplats https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun/2020/oskarshamn