Så hanterar du textilavfall – ny lag från 2025

Kläder på ett bord. Man ser en hatt, ett par tygskor och några tröjor vikta i en hög.

Från och med 1 januari 2025 får du inte slänga kläder och andra textilier i soppåsen. Så här hanterar du kläder och andra textilier istället.

Den 1 januari 2025 trädde en ny lag i kraft i Sverige som kräver att textilavfall sorteras ut och samlas in separat. Syftet med den nya lagen är att minska mängden textilier som går direkt till förbränning. Vi har en hög konsumtion av textilier och kläder som används allt kortare tid. En stor del av alla textilier som idag slängs kan i stället återanvändas eller återvinnas. Genom att sortera dem kan vi tillsammans minska miljöbelastningen.

Textilier ska inte längre slängas i din vanliga soppåse. Reglerna gäller både privatpersoner och verksamheter, och kommunerna blir ansvariga för att organisera insamlingssystemet för textilavfall som räknas som kommunalt. I vårt fall är det Kretslopp Sydost som bär ansvaret. För företag som hanterar annat textilavfall, såsom industrispill, ansvarar de själva för insamlingen.

Så gör du för att återvinna textilavfall

För dig innebär det att du precis som när du källsorterar plast, kartong och glas, också ska källsortera textilier. Kretslopp Sydost har insamling av textilier på deras återvinningscentraler, där du kan lämna textilier du inte längre använder, oavsett hela eller trasiga.

Kretslopp Sydosts webbplats kan du läsa mer om vad som händer med textilavfallet och se när återvinningscentralerna har öppet.

Vad räknas som textilavfall?

Textilavfall som ska samlas in är avfall som består av:

  • Kläder av textil
  • Hemtextil
  • Inredningstextil
  • Väskor av textil
  • Accessoarer av textil

Tack för att du lämnar din textil för återanvändning och att du ser till att det som lämnas är rent och torrt.

Mer information kring den nya lagstiftningen kan du läsa på Naturvårdsverkets webbplats.