Tillsammans för Oskarshamn

Person sitter i skyltfönster med kaffekopp i handen och paket bredvid sig

För att stötta handeln under pågående Coronapandemi har Oskarshamns kommun satsat på flera stöd för att bidra till att hålla i gång den lokala handeln. Genom snabba politiska beslut om ekonomiska insatser och ett fantastiskt jobb av Mattias Lago med flera på Handel Oskarshamn och Attraktiva Oskarshamn kunde vi tillsammans göra en insats. Tillsammans har vi stöttat våra köpmän och krögare. Insatserna har välkomnats av samtliga handlare och restauranger.

Som ytterligare stöd har Oskarshamns kommun även betalat medlemsavgiften för Handel Oskarshamn för den här perioden som annars hade belastat restauranger och butiker.

Presentkort till gymnasieungdomar

Gymnasieungdomar som är folkbokförda i Oskarshamns kommun har under våren fått presentkort via Handel Oskarshamn på ett värde av 75 kronor per vardag. Eleverna har själva fått välja om de använt presentkortet för att handla mat på restauranger eller i livsmedelsbutiker eller på andra varor i butiker.

Rabatterade presentkort

Särskilda presentkort som kan användas under perioden 1 maj till 31 augusti såldes till rabatterat pris. Oskarshamns kommun satsade 1 miljon kronor och subventionerade den verkliga kostnaden för inköpet med 20 procent. En insats som är unik och som flera städer uppmärksammat och hyllat. Presentkorten tog slut på drygt en vecka.

Vid uppföljning av hur presentkorten används så ser vi att de nyttjas med en stor spridning på många olika inköpsställen, vilket känns väldigt roligt. Både i centrala Oskarshamn och ute i ytterområdena har butiker fått betalt via presentkorten. Både insatserna med gymnasiekort och subventionerade presentkort har använts till ungefär en tredjedel hos restauranger, en tredjedel i livsmedelsbutik och en tredjedel i övriga butiker.

 – Utifrån de rådande omständigheterna som är, så är det denna storlek på stad som mår bättre. I Oskarshamn har det också gjort unika insatser från kommunen som gett stora ringar på vattnet för varje enskild handlare i samband med de olika presentkortslösningar som kommunen gett Handel Oskarshamn möjlighet att ta del av, säger Mattias Lago från Handel Oskarshamn (bilden).