Brand i centrala Oskarshamn

Faran över

[Uppdaterad 180702 kl 11:58]

Räddningsinsatsen vid platsen är avslutad. Hamngatan fram till fontänen och upp för Kungsgatan (Kråkerumsbacken) är öppna för trafik. Hamngatan rakt fram, till höger om brandplatsen, är avstängd. Parkeringen är öppen och den nås via Norra Fabriksgatan. 

[Uppdaterad 180701 kl 17:57]

Från och med ikväll och under natten kommer två brandmän att finnas på plats för att säkerställa att branden inte blossar upp igen. 

Hamngatan fram till fontänen och upp för Kungsgatan (Kråkerumsbacken) är öppna för trafik. Däremot är Hamngatan efter fontänen och genom parkeringen som leder ut till Norra Fabriksgatan fortfarande avspärrad. 

[Uppdaterad 180701 kl 16:33]

Räddningsledaren har beslutat att dra tillbaka VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Det betyder att uppmaningen att vara inne med stängda fönster, dörrar och ventilation inte längre ligger kvar. Det kan fortfarande ryka men inte med samma intensitet som tidigare. Du som känner obehag bör inte vara på platsen. 

Boende i flerfamiljshuset som utrymdes igår kväll får nu komma tillbaka till sina bostäder. 

Två styrkor är på plats just nu och vid klockan 18.30 börjar arbete med eftersläckning. 

[Uppdaterad 180701 kl 14:15]

Vid branden på Kungsgatan är nu Västerviks Räddningstjänst på plats. Man gräver i den brandhärjade byggnaden för att komma åt att släcka.
Det ryker fortfarande från branden, och boende i närheten uppmanas att stanna inne och stänga dörrar, fönster och ventilation, alternativt lämna området om röken inte går att stänga ute och är besvärande. Röken är ohälsosam och du bör inte bege dig till platsen om det inte är nödvändigt.
Hamngatan och Kråkerumsbacken är avstängda för trafik. Även på Norra Fabriksgatan kan räddningsfordon behöva komma fram så undvik även den vägen om det är möjligt.

[Uppdaterad 180701 kl 11:33]

Oskarshamns Räddningstjänst har tre styrkor och extrainkallad personal på plats vid branden på Kungsgatan. En styrka från Västerviks Räddningstjänst är på väg och kommer också att medverka i släckningsarbetet.

Vinden driver röken upp mot centrala Oskarshamn. Flera byggnader i brandrökens riktning är äldre och mindre täta. Känner du att det är svårt att stänga ute röken och har besvär av den bör du lämna din bostad. För andra i området gäller att stänga dörrar, fönster och ventilation.
Läs mer om besvär efter inandning av brandrök hos 1177.se. 
Brandröken är ohälsosam. Du bör inte åka till området om det inte är absolut nödvändigt.

Byggnaden har börjat kollapsa och Räddningstjänsten står redo med en grävmaskin för att ytterligare snabba på förloppet. Om byggnaden rasar kommer släckningsarbetet förenklas. Under kvällen visar prognosen att vinden kommer ändra riktning och minska i styrka, det skulle i så fall också underlätta släckningsarbetet.

[Uppdaterad 180701 kl 10:42]
Det brinner fortfarande i fastigheten med stor rökutveckling. Ett närliggande hus är utrymt i nuläget. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
För mer information lyssna på P4 Kalmar. För allmänna frågor kan du vända dig till nummer 0491-764304.

[180701 kl 07:34] Viktigt Meddelande till Allmänheten i Oskarshamn.
Det brinner på Kungsgatan 2. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar