Färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor

Färdtjänst

Färdtjänst är för dig som på grund av funktionsnedsättning har väldigt svårt att förflytta dig på egen hand och/eller resa med allmän kollektivtrafik. Din funktionsnedsättning måste vara varaktig i minst tre månader. Du måste ha ett tillstånd för att resa med färdtjänst. Färdtjänsttillståndet är individuellt och kan se olika ut för olika personer.

Du måste i regel acceptera samåkning med andra resenärer och avvikelser i resväg samt restid.

Riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst är en resa från en kommun till en annan inom Sveriges gränser (utanför färdtjänstområdet). Personer som på grund av varaktig funktionsnedsättning inte kan resa till normala resekostnader, kan beviljas tillstånd för riksfärdtjänst. Syftet med resan ska vara nöje, fritidsverksamhet eller någon annan enskild angelägenhet.

Vem ansvarar för färdtjänst och riksfärdtjänst

Som regional kollektivtrafikmyndighet har Region Kalmar län ansvaret för färdtjänst och riksfärdtjänst för samtliga kommuner i Kalmar län.

Detta gäller både myndighetsutövning (att bestämma vem som har rätt till färdtjänst och riksfärdtjänst) och utförande (beställning och transport). Reglerna för färdtjänst och riksfärdtjänst är lika oavsett i vilken av länets kommuner du är folkbokförd.

Mer om färdtjänst på Kalmar länstrafiks webbplats

Mer om riksfärdtjänst på Kalmar länstrafiks webbplats

Sjukresor

Sjukresor är resor som görs till och från hem och sjukvården för planerad vård eller behandling. Sjukresor kan genomföras med allmän kollektivtrafik eller i specialfordon. I vissa fall kan de båda färdsätten kombineras.

Mer om sjukresor på Kalmar länstrafiks webbplats