Kvalitet och jämförelse inom socialtjänstens verksamheter

Inom socialtjänsten pågår det ständigt ett kvalitetsarbete för att du ska kunna få bästa möjliga service, vård och omsorg. Arbetet ger oss möjligheter att kontinuerligt rätta till fel och brister och ständigt förbättra verksamheten.

Kvaliteten måste alltid bedömas utifrån ett brukarperspektiv. Det är i det dagliga mötet mellan brukare och personal som kvaliteten skapas. För att det dagliga mötet ska bli av god kvalitet krävs att de bakomliggande processerna och strukturerna i verksamheten fungerar och ger förutsättningar för detta.

Den data som vi använder för att följa upp kommer från såväl officiell statistik som samlas in av svenska myndigheter som frivilliga undersökningar där Oskarshamns kommun deltar eller själv genomför.

Här hittar du några av de verktygen för statistik och jämförelser som vi använder.

Brukarundersökning, myndighetskontakten inom individ- och familjeomsorg (IFO)

Var je år under september–oktober genomför Individ- och familjeomsorgen en brukarundersökning där alla som haft ett besök eller möte med individ- och familjeomsorgen under insamlingsperioden erbjudits att besvara enkäten. Undersökningen riktar sig till ungdomar mellan 13 och 20 år inom social barn- och ungdomsvård, vårdnadshavare till barn och ungdomar upp till 18 år inom social barn- och ungdomsvård, ekonomiskt bistånd samt missbruks- och beroendevård. Resultatet av brukarundersökningen publiceras sedan på Sveriges kommuner och regioners webbplats.

Under hösten 2024 har en enkätundersökning genomförts bland IFOs besökare och resultatet visar att en klar majoritet har haft en positiv upplevelse.

Våra medarbetare träffar varje dag kommuninvånare i olika utsatta situationer. Oavsett varför man har kontakt med oss är det viktigt att känna förtroende, vilket de allra flesta av våra klienter gör. De flesta tycker även att det är lätt att förstå den information som de får av handläggaren och tycker att medarbetarna visar stor förståelse för deras situation. Här presenterar vi ett urval av resultatet:

  • 91 procent av de svarande har förtroende för sin handläggare
  • 86 procent av de svarande anser att deras situation förändrats till det bättre sedan de fick kontakt med socialtjänsten
  • 94 procent anser att det är lätt att förstå den information som de får av sin handläggare
  • 95 procent tycker det är lätt att få kontakt med oss exempelvis via telefon, sms eller e-post
  • 84 procent anser att de har möjlighet att vara delaktiga och påverka vilken typ av hjälp de får av socialtjänsten
  • 93 procent tycker att vi visar stor förståelse för deras situation
  • 94 procent tyckte att vi frågade efter deras synpunkter om hur deras situation skulle kunna förändras
  • 89 procent anser sig ha fått tillräcklig information om sina rättigheter och skyldigheter
  • 93 procent var sammantaget nöjd med det stöd de fått från kommunen

Socialstyrelsens undersökning – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Socialstyrelsen skickar varje år ut en enkät ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”. Syftet med undersökningen är att kartlägga de äldres uppfattning om sin vård och omsorg. Resultatet kan sedan användas för utveckling och förbättring av vården och omsorgen för de äldre. Undersökningen genomförs bland personer, 65 år eller äldre, som har hemtjänst eller bor på särskilt boende.

Vi vill erbjuda en äldreomsorg som håller hög kvalitet och Socialstyrelsens undersökning är ett viktigt redskap för oss i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi vill ständigt bli bättre och kommer utifrån resultatet planera för insatser som kan förbättra våra tjänster.

Hemtjänsten i Oskarshamns kommun får toppbetyg i bemötande

De allra flesta som har hemtjänst i Oskarshamns kommun uppger att de är nöjda med sin hemtjänst och att de känner förtroende för personalen. Undersökningen visar att de flesta tycker det känns tryggt att bo hemma med stöd av hemtjänsten. Bland hemtjänsttagarna svarar 98 procent att personalen brukar bemöta dem på ett bra sätt. Fyra hemtjänstgrupper får 100 procent i bemötande; Team Öster, Team City, Påskallaviks hemtjänst och Elefantens hemtjänst.

64 procent har svarat att de vet vart de ska vända sig med synpunkter och klagomål.

Trygghet och förtroende på våra äldreboenden

Även personalen på våra särskilda boenden får högt betyg av de boende för sitt bemötande. Undersökningen visar att de boende har förtroende för personalen och att de känner sig trygga på boendet. De flesta uppger också att maten smakar bra och att måltiderna är en trevlig stund på dagen.

Läs mer och ta del av resultatet i sin helhet

Kommunens kvalitet i korthet (KKiK)

Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) består av cirka 40 mått som beskriver kommunens kvalitet och effektivitet inom tre viktiga områden:

  • Barn och unga
  • Stöd och omsorg
  • Samhälle och miljö

Sveriges kommuner och regioner driver projektet, där cirka 180 av landets kommuner är med. Resultaten tas fram på samma sätt av alla deltagande kommuner. Därför blir det möjligt att jämföra vår kommuns resultat med andras.

Läs mer om KKiK på Sveriges kommuner och regioners webbplats

Kolada – databas för kommuner och regioner

Kommun- och regionsdatabasen Kolada en öppen och kostnadsfri databas som innehåller jämförbara nyckeltal om alla Sveriges kommuner och regioner. Databasen innehåller drygt 6 000 nyckeltal, det vill säga mått som är lämpade för jämförelser och täcker allt från demografi till hur mycket olika tjänster kostar. Här hittar du både färdiga samlingar och jämförelser liksom möjligheter till egna analyser.

Kolada bygger på uppgifter från ett stort antal myndigheter och organisationer, till exempel SCB, SKR, Valmyndigheten, Bolagsverket, Skolverket, Socialstyrelsen och BRÅ och erbjuder ett mer användarvänligt verktyg för analys än de rena statistikdatabaserna.

Kolada Jämföraren – nyckeltal för Oskarshamns kommun

Öppna jämförelser av kommunal hälso- och sjukvård samt socialtjänstens verksamheter

Öppna jämförelser innehåller indikatorer och nyckeltal på lokal, regional och nationell nivå. De gör det möjligt att jämföra hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens kvalitet i hela Sverige. Jämförelserna ger insyn och kan användas för att analysera, följa upp och utveckla hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens verksamheter på olika nivåer.

Öppna jämförelser för kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst tas fram av Socialstyrelsen i samverkan med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och i samråd med Vårdföretagarna och Famna.

Öppna jämförelser

Äldreguiden

På webbplatsen Äldreguiden kan du jämföra hemtjänst och äldreboende. Äldreguiden är en tjänst från Socialstyrelsen och vänder sig till dig som ska söka äldreomsorg till dig själv eller en närstående. Här får du information om äldreboenden och hemtjänster i hela Sverige.

Äldreguiden