Ny socialtjänstlag

I juli 2025 förväntas en ny socialtjänstlag att börja gälla. Syftet är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad. Det handlar till exempel om att sänka trösklarna och att fler ska få stöd tidigt, innan problemen blir stora. Socialtjänsten ska också bli mer kunskapsbaserad och vila på forskning och beprövad erfarenhet.
Förberedelser för att anpassa kommunens verksamheter är igång och på denna sida kan du följa omställningsarbetet.
Varför behövs en ny lag?
Den nuvarande socialtjänstlagen har funnits sedan 1980 och bygger på dåtidens behov av socialtjänst. Samhället har förändrats och med det också behoven. Vi står även inför en utmaning där färre personer måste göra mer och den nya lagen ska göra det möjligt att arbeta på andra sätt än idag.
Vad innebär den nya lagen?
Syftet med den nya lagen är att göra socialtjänsten mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad. Det kan till exempel betyda att socialtjänsten ska nå ut till människor innan problem uppstår eller blir stora. Målet är att sänka trösklarna och erbjuda snabbare och enklare hjälp. Socialtjänstens verksamheter ska ha ett arbete som har sin grund i vetenskap och beprövad erfarenhet. I den nya lagen framgår också att det ska finnas ett tydligare barnrättsperspektiv.
Förändringarna berör alla socialtjänstens verksamhetsområden: äldreomsorg, individ- och familjeomsorg samt omsorgen för personer med funktionsnedsättning, men den påverkar även hela kommunen och oss alla medborgare.
Lagen i korthet
På regeringens webbplats kan du följa lagstiftningskedjan samt läsa utredningen i sin helhet