Ny socialtjänstlag

två händer som tillsammans formar ett hjärta

I juli 2025 förväntas en ny socialtjänstlag att börja gälla. Syftet är att socialtjänsten ska bli mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad. Det handlar till exempel om att sänka trösklarna och att fler ska få stöd tidigt, innan problemen blir stora. Socialtjänsten ska också bli mer kunskapsbaserad och vila på forskning och beprövad erfarenhet.

Förberedelser för att anpassa kommunens verksamheter är igång och på denna sida kan du följa omställningsarbetet.

Varför behövs en ny lag?

Den nuvarande socialtjänstlagen har funnits sedan 1980 och bygger på dåtidens behov av socialtjänst. Samhället har förändrats och med det också behoven. Vi står även inför en utmaning där färre personer måste göra mer och den nya lagen ska göra det möjligt att arbeta på andra sätt än idag.

Vad innebär den nya lagen?

Syftet med den nya lagen är att göra socialtjänsten mer förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad. Det kan till exempel betyda att socialtjänsten ska nå ut till människor innan problem uppstår eller blir stora. Målet är att sänka trösklarna och erbjuda snabbare och enklare hjälp. Socialtjänstens verksamheter ska ha ett arbete som har sin grund i vetenskap och beprövad erfarenhet. I den nya lagen framgår också att det ska finnas ett tydligare barnrättsperspektiv. 

Förändringarna berör alla socialtjänstens verksamhetsområden: äldreomsorg, individ- och familjeomsorg samt omsorgen för personer med funktionsnedsättning, men den påverkar även hela kommunen och oss alla medborgare.

Lagen i korthet

Socialtjänsten ska arbeta aktivt för att förhindra att problem uppstår eller förvärras. Tidiga insatser ska prioriteras för att minska behovet av mer omfattande stöd längre fram. Kommunerna får ett tydligare ansvar att samverka med andra aktörer för att skapa ett tryggare samhälle.

Det ska vara enkelt att ta och ha kontakt med socialtjänsten. Verksamheten ska vara anpassad efter den enskildes behov och finnas där människor befinner sig, både digitalt och fysiskt. Kommunerna ska arbeta systematiskt för att säkerställa att rätt stöd når de som behöver det.

Vissa enklare insatser kan erbjudas utan krav på omfattande utredningar. Detta gör det möjligt att snabbt få stöd och hjälp utan lång handläggningstid. Genom att minska administration frigörs resurser till mer komplexa ärenden.

Alla insatser ska planeras utifrån individens behov, och kommunen har ett utökat ansvar att samordna stödet med andra myndigheter. Syftet är att säkerställa rättssäkra beslut och undvika oskäligt långa väntetider.

Socialtjänsten ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Insatser ska utvärderas och förbättras kontinuerligt för att säkerställa god kvalitet. Kunskapsutveckling blir en central del av arbetet.

Barnets bästa ska alltid vara avgörande i beslut som rör barn. Barn ska ha rätt att få information om vad som sker i en process och denna information ska ges på ett sätt som de kan förstå. Barnets egna åsikter ska tas i beaktande.

Socialtjänsten ska aktivt arbeta för att alla, oavsett kön, bakgrund eller socioekonomiska förhållanden, får samma möjligheter till stöd och hjälp. Ett jämställdhetsperspektiv ska genomsyra verksamheten.

Alla människor har rätt att leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Denna princip, som tidigare gällde äldreomsorgen, kommer nu att omfatta hela socialtjänsten. Målet är att säkerställa att alla får ett respektfullt bemötande och stöd anpassat efter sina individuella behov.

På regeringens webbplats kan du följa lagstiftningskedjan samt läsa utredningen i sin helhet