Du som upplever hot eller våld från en närstående kan få hjälp. Du kan vända dig till socialtjänsten, din kontakt inom vården, till polisen eller till organisationer som hjälper utsatta. Hjälpen från socialtjänsten kan bestå av råd och stöd, information, akut skydd, stöd i föräldraskap eller andra behov man som utsatt kan ha. På Individ- och familjeomsorgen finns det personal som är speciellt utbildad i att hantera våld i nära relationer.
Kontakt för akut hjälp
Kvinnojouren Kalmar
Vad händer när jag kommer till samtal hos kommunens Våld i nära relationer-teamet (VNR-teamet)?
Hos VNR-teamet får du träffa utbildad personal. Du kan komma för att få information och vägledning. Om du vill ha fortsatt stöd har du rätt att få dina behov utredda så att du får det stöd och den hjälp du behöver. Vi har naturligtvis tystnadsplikt och alla uppgifter som finns hos oss är sekretessbelagda. Det betyder att ingen, utom behörig personal, får veta att du har kontakt med oss.
Vi är vana att träffa människor i svåra livssituationer och vi är måna om att möta alla med respekt och ge våra besökare ett gott bemötande.
Inledningsvis ligger störst fokus på att prata om eventuellt våld som har förekommit, vad man kan göra för att förhindra nytt våld och försöka få insikt i varför våldet har blivit ett problem. Det är också viktigt att prata om vad våldet kan ha gjort med andra, till exempel partner och/eller barn.
Det kan vara svårt att komma hit och öppna sig om något man aldrig har pratat med någon om tidigare men vi försöker att inge hopp till dem som kommer hit. Det är ett stort steg på vägen att bara ringa och boka tid.
Råd till dig som utsätts för våld
Berätta för någon
Tala med någon du har förtroende för om vad du är med om. Även om du inte orkar göra något åt saken just nu finns det i alla fall någon som vet om hur du har det. Be någon närstående om nyckel till deras bostad så att du alltid har någonstans att ta vägen. Kontakta gärna kommunens VNR-team. Hos oss arbetar behandlare som är vana att möta personer som är våldsutsatta, även den som utövar våld kan få hjälp
För dagbok
Anteckna med datum varje gång din partner slår eller hotar dig eller dina barn. Dokumentationen är viktig om du väljer att polisanmäla.
Uppsök läkare för undersökning och vård
Våga berätta för läkaren och kräv att synliga skador fotograferas. Även om du inte vill polisanmäla just nu, så finns det dokumenterat om du senare väljer att anmäla.
Om du måste lämna hemmet
Ta med dig identitetshandlingar och andra handlingar som är viktiga för dig och eventuella barn, som till exempel medicinska dokument, recept och mediciner. Andra saker som är bra att ha med är telefonnummer och adresser, kontobevis, kreditkort och nycklar till bostaden.
När du har lämnat bostaden
Avsluta alla abonnemang i ditt namn som är knutna till bostaden. Ändra postadress.
Vid separation
Om du bestämmer dig för att ansöka om skilsmässa och har gemensamma barn, anlita en advokat.