Lämna sidan nu

Våld i nära relation (VNR)

Upplever du hot eller våld från någon närstående? Är du aggressiv och ibland våldsam mot personer i din närhet? Du är inte ensam i din situation och oavsett om du blir utsatt för våld eller använder våld i en nära relation kan du få hjälp.

Våld kan definieras som handlingar riktade mot en annan person, som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får en person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som personen vill.

Personer som är utsatta för våld i nära relation är det oftast från nuvarande eller före detta partner, en person kan också vara utsatt av någon annan närstående. Man kan vara utsatt oavsett ålder, kön, sexuell läggning eller etnicitet.

Våld kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt eller materiellt. Likaså är människohandel och sex mot ersättning en form av våldsutsatthet. Våld och kränkande behandling kan också utövas inom en hederskontext.

Oavsett om du blivit utsatt för våld, bevittnat våld eller använder våld i en nära relation kan du få stöd från socialförvaltningens individ- och familjeomsorg.

Du som upplever hot eller våld från en närstående kan få hjälp. Du kan vända dig till socialtjänsten, din kontakt inom vården, till polisen eller till organisationer som hjälper utsatta. Hjälpen från socialtjänsten kan bestå av råd och stöd, information, akut skydd, stöd i föräldraskap eller andra behov man som utsatt kan ha. På Individ- och familjeomsorgen finns det personal som är speciellt utbildad i att hantera våld i nära relationer.

Kontakt för akut hjälp

Kvinnojouren Kalmar

Vad händer när jag kommer till samtal hos kommunens Våld i nära relationer-teamet (VNR-teamet)?

Hos VNR-teamet får du träffa utbildad personal. Du kan komma för att få information och vägledning. Om du vill ha fortsatt stöd har du rätt att få dina behov utredda så att du får det stöd och den hjälp du behöver. Vi har naturligtvis tystnadsplikt och alla uppgifter som finns hos oss är sekretessbelagda. Det betyder att ingen, utom behörig personal, får veta att du har kontakt med oss.

Vi är vana att träffa människor i svåra livssituationer och vi är måna om att möta alla med respekt och ge våra besökare ett gott bemötande.

Inledningsvis ligger störst fokus på att prata om eventuellt våld som har förekommit, vad man kan göra för att förhindra nytt våld och försöka få insikt i varför våldet har blivit ett problem. Det är också viktigt att prata om vad våldet kan ha gjort med andra, till exempel partner och/eller barn.

Det kan vara svårt att komma hit och öppna sig om något man aldrig har pratat med någon om tidigare men vi försöker att inge hopp till dem som kommer hit. Det är ett stort steg på vägen att bara ringa och boka tid.

Råd till dig som utsätts för våld

Berätta för någon

Tala med någon du har förtroende för om vad du är med om. Även om du inte orkar göra något åt saken just nu finns det i alla fall någon som vet om hur du har det. Be någon närstående om nyckel till deras bostad så att du alltid har någonstans att ta vägen. Kontakta gärna kommunens VNR-team. Hos oss arbetar behandlare som är vana att möta personer som är våldsutsatta, även den som utövar våld kan få hjälp

För dagbok

Anteckna med datum varje gång din partner slår eller hotar dig eller dina barn. Dokumentationen är viktig om du väljer att polisanmäla.

Uppsök läkare för undersökning och vård

Våga berätta för läkaren och kräv att synliga skador fotograferas. Även om du inte vill polisanmäla just nu, så finns det dokumenterat om du senare väljer att anmäla.

Om du måste lämna hemmet

Ta med dig identitetshandlingar och andra handlingar som är viktiga för dig och eventuella barn, som till exempel medicinska dokument, recept och mediciner. Andra saker som är bra att ha med är telefonnummer och adresser, kontobevis, kreditkort och nycklar till bostaden.

När du har lämnat bostaden

Avsluta alla abonnemang i ditt namn som är knutna till bostaden. Ändra postadress.

Vid separation

Om du bestämmer dig för att ansöka om skilsmässa och har gemensamma barn, anlita en advokat.

Har du tappat kontrollen över dig själv någon gång? Har du varit nära att använda våld mot någon närstående? Har du varit psykiskt eller fysiskt våldsam mot någon som står dig nära? Vårt VNR-team kan ge dig professionell hjälp. Det finns alternativ till våld.

Hjälp att sluta använda våld

Vid kontakt med vårt VNR-team (våld i nära relationer-team) kommer du att ges möjlighet att förstå dig själv bättre och hitta alternativ till våldshandlingar. Du blir lyssnad till och får hjälp att klarlägga dina problem. Du får möjlighet att förändra tankar och handlingar som leder till hot och/eller våld i dina relationer. Tillsammans hjälps vi åt att hitta alternativa handlingsmönster och strategier.

VNR-temaet:s behandlare kan erbjuda dig:

  • Rådgivning och stödjande samtal, både av kortvarig och långvarig karaktär.
  • Hjälp att se orsaker till våldet och vilka konsekvenser det får för omgivningen.
  • Kunskap om hur du kan hantera din ilska och aggressivitet genom att hitta alternativ till våld.
  • Hjälp att se barnens situation och behov.

Det går att förändra ett våldsamt beteende – välj att sluta!

Det kostar inget

Det kostar ingenting att få hjälp och stöd av oss. Personalen har tystnadsplikt, vilket betyder att de som arbetar inom VNR-teamet inte får berätta för andra om det som du säger. Det enda undantaget är om det kommer fram att barn under 18 år far illa. Då kontaktar personalen, i första hand i samarbete med dig, socialtjänsten så att barnet kan få stöd och hjälp för egen del. Har du behov av tolk hjälper vi dig att ordna det.

Välj att sluta-linjen

Välj att sluta är en nationell telefonlinje som riktar sig till personer som utövar eller riskerar att utöva våld i nära relationer. Telefonlinjen vänder sig till alla, oavsett kön och sexuell läggning, och oavsett var du bor. Du kan ringa anonymt till Välj att sluta-linjen. Här får du prata med en utbildad terapeut eller annan professionell som har vana att samtala med och hjälpa personer med olika typer av kontrollerade och våldsamma beteenden.

Telefon: 020-555 666

Läs mer om Välj att sluta (valjattsluta.se)

Vart tionde barn i Sverige har någon gång upplevt våld, psykiskt eller fysiskt, från en förälder till en annan. Att uppleva våld kan innebära mer än att se på. Det kan även vara att höra och förstå att våld pågår, exempelvis genom att avläsa det på stämningar och registrera konsekvenser i form av skador eller känslouttryck.

Att som barn växa upp i ett hem där det förekommer våld är skrämmande, och kan påverka barnets mående under en lång tid. Även de allra minsta barnen påverkas mycket negativt av en hemmiljö där det förekommer våld. Det kan även förekomma våld i ungas nära relationer.

Barn som bevittnar våld i hemmet är enligt lagen också brottsoffer och socialtjänsten har ett särskilt ansvar för att ge dem stöd. Detta erbjuds via Barn- och familjenheten.

Om du är orolig för att ett barn i din närhet kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Samtalsstöd

Barn och ungdomar behöver få prata om det de varit med om när mamma eller pappa utsatts för våld. Du ska veta att du inte är ensam om att ha upplevt våld mellan de vuxna i familjen. Du kan få träffa en behandlare själv eller tillsammans med din/dina föräldrar. Det bestämmer vi tillsammans och vi tänker alltid på att det ska bli så bra som möjligt för dig.

Målsättningen med samtalen är:

  • att prata om upplevelser av våld, hot om våld och bråk i hemmet
  • att få uttrycka sina känslor och tankar kring våldet
  • att förstå att det aldrig är barns fel att vuxna bråkar eller använder våld
  • att förstå varför man reagerar som man gör när någon förälder använder våld och kontroll mot övriga familjemedlemmar

Kontakta Individ- och familjeomsorgen på 010-35 62 080 för att få veta mer om vilken hjälp du kan få.

Kontakta Bris

Här kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga.

Telefonnummer: 116 111

Webbplats: bris.se

Jag vill veta

På webbplatsen www.jagvillveta.se kan du hitta information om vad som är brottsligt, hur det kan kännas för dig som varit med om brott och om var du kan få hjälp. Här får du också veta vad som händer om du anmäler eller om det blir rättegång.

Innehållet riktar sig även till dig som inte själv har upplevt brott men som misstänker att någon i din närhet kan vara utsatt.

Är du orolig för att någon – en anhörig, vän eller arbetskamrat lever med våld, hot eller kontroll från någon närstående? Du kanske har en önskan om att hjälpa till men känner dig osäker på hur du ska agera och ge stöd.

Om du tänker att du kan vara ett stöd för personen så finns det saker som du kan göra. Ett stöd från nätverket kan leda till att en person får kraft att ta sig ur en destruktiv relation, ibland kan det vara helt avgörande att någon ställer frågan. Ibland kan man behöva fråga flera gånger.

Vad kan du göra för den som lever i våld?

  • Hitta ett tillfälle att prata med personen enskilt
  • Förmedla att du är orolig för hur personen har det
  • Lyssna på personens berättelse
  • Visa att du kan vara ett stöd om personen vill
  • Förmedla hopp – ingen ska behöva utstå våld
  • Berätta att det finns stöd att få
  • Berätta att du finns kvar om personen vill vända sig till dig vid senare tillfälle

Vägen till att bryta upp från en destruktiv relation kan vara lång. Det finns ofta mycket skam och skuld kring att vara utsatt för våld. En viktig del är därför att avlasta och visa på att det alltid är den som använder våld som ansvarar för handlingen.

VNR-teamet

Om du är anhörig, vän eller arbetskamrat och har behov av att prata med någon kring våldsutsatthet i nära relation, kontakta vårt Våld i nära relation-team (VNR-teamet) via 010-35 60 000. Vi har kunskap om våld, dess konsekvenser och vilket stöd som finns att få för den som är våldsutsatt.

Kontakt
Våld i nära relationer (VNR), samordnare
Telefon: 010-35 60 000
Besöksadress:
Hantverksgatan 70
572 57 Oskarshamn

RECEPTION VUXNA
010-35 62 040

Reception Barn och familj
Telefon: 010-35 62 080
Besöksadress:
Hantverksgatan 64
572 57 Oskarshamn

Öppettider

Måndag: klockan 08.30–17.30
Tisdag–torsdag: klockan 08.30–16.00
Fredag: klockan 08.30–14.30

Lunchstängt varje dag klockan 12.00–13.00.

I Barn och familj ingår utredningsenheten, placeringsenheten samt råd- och stödenheten.