Vattenskyddsområden

För att skydda våra vattentäkter och säkra tillgången till rent dricksvatten, både nu och i framtiden, har Oskarshamns kommun flera vattenskyddsområden. Inom dessa områden gäller särskilda regler för hur mark och vatten får användas.

Vad är ett vattenskyddsområde?

Ett vattenskyddsområde är ett geografiskt område där det finns särskilda bestämmelser för att skydda en dricksvattentäkt. Reglerna kan bland annat handla om hantering av kemikalier, bekämpningsmedel och petroleumprodukter – och i vissa fall även begränsningar för motorbåtstrafik. Dessa regler gäller både för privatpersoner och yrkesmässig verksamhet.

Det är Länsstyrelsen eller kommunen som beslutar om ett område ska klassas som vattenskyddsområde.

Vattenskydd i Oskarshamns kommun

Alla kommunala vattentäkter i Oskarshamns kommun är skyddade genom vattenskyddsområden. Det gäller:

  • grundvattentäkterna i Bockara,  Kristdala och Fårbo
  • ytvattentäkten Hummeln
  • reservvattentäkterna Djupeträsk, Eckern och Älvehult.

Bor eller arbetar du inom något av dessa områden? Då är det viktigt att känna till och följa gällande föreskrifter. 

Alla Sveriges vattenskyddsområden och deras föreskrifter finns i Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad natur.

Kartverktyget Skyddad natur (Naturvårdsverket)

Karta över gränser för våra vattenskyddsområden

Tänk på detta i ett vattenskyddsområde

I ett vattenskyddsområde behöver du vara extra försiktig för att skydda vårt dricksvatten. Här får du tips på vad du bör tänka på i vardagen – från bilvård till hantering av kemikalier och avlopp.

Undvik att tvätta bilen på uppfarten. Använd en gör det själv-hall med oljeavskiljare. Avloppsvattnet från biltvätt kan annars föra med sig oljerester och tungmetaller ner i vattentäkten.

Kemikalier, olja, bekämpningsmedel och handelsgödsel får endast förvaras i små mängder, på hårdgjort underlag och helst under tak. Läckage kan snabbt förstöra en hel vattentäkt och göra vattnet odrickbart.

Undvik att sprida bekämpningsmedel, särskilt på hårda ytor som grusgångar. För privat bruk får endast klass 3-medel användas för punktbehandling. Yrkesmässig användning kräver tillstånd från kommunen.

Ansökan om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde

Särskilda skyddsåtgärder och kontroller krävs om du har eller planerar att installera en oljetank eller cistern inom ett skyddsområde. Detta gäller även så kallade ”villatankar”.

Mer information om cisterner

Strängare krav gäller för enskilda avloppsanläggningar inom vattenskyddsområde. Kontakta alltid kommunen innan du planerar en ny avloppslösning.

Anlägga eller åtgärda enskilda avlopp

Tillstånd från kommunen kan krävas för att anlägga jord- eller bergvärme. Använd miljövänliga köldbärare, som bioetanol, för att minimera risken för vattenförorening.

Använd grus istället för salt på din uppfart eller väg under vintern. Vägsalt kan annars spridas till både grund- och ytvattentäkter.

Allmän aktsamhet – allas ansvar

Vid olyckor som riskerar att förorena en vattentäkt, ring omedelbart 112 och larma räddningstjänsten. Informera också alla som arbetar på din fastighet – som hantverkare och leverantörer – om att särskilda regler gäller inom området.