Så kan du påverka

Pojke visar tummen upp.

Du som är ung är viktig i Oskarshamns kommun! Vi vill veta vad just du tycker och tänker om hur man kan utveckla vår kommun än mer. Det är viktigt att du känner att du får och kan vara med och påverka. Demokrati och inflytande är till för alla åldrar och allas röst är lika viktig! Det finns flera sätt att påverka i kommunen. Här kan du läsa om hur du kan göra för att få din röst hörd – precis som du har rätt till!

Påverka i skolan

I skolan kan du vara med och påverka hur ni har det i klassen, hur undervisningen går till, vad som är viktigt för att du ska ha det bra på skolan och hur det är i skolrestaurangen eller på skolgården. Genom klassråd och elevråd kan eleverna föra fram idéer om skolans utveckling, men också om andra frågor.

​Klassråd och elevråd finns på alla kommunens skolor. Du har även rätt att bilda ett eget elevråd eller förening. Prata med din mentor, rektor eller någon annan vuxen på skolan, så kan de hjälpa dig att komma vidare.

Elevinflytande är en rättighet enligt lag i Sverige och även enligt FN:s barnkonvention. På Skolverkets webbplats finns mer information om elevinflytande.

Om elevinflytande och elevråd på Skolverkets webbplats

Tyck till genom LUPP

Oskarshamns kommun använder ungdomsenkäten LUPP för att ta reda på hur ungdomar har det. För att kunna fatta bra beslut är det viktigt med kunskap om hur unga i kommunen mår.

LUPP (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) är en enkätundersökning som görs var tredje år i årskurs 8 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet. Frågorna handlar bland annat om trivsel i skolan, fritidsaktiviteter, politik, arbete, hälsa och framtidsplaner.

Resultatet i undersökningen ger en helhetsbild om vad unga i kommunen tycker är viktigt. Då vet man vad kommunen ska fokusera på och var resurser ska läggas.

Nästa gång kommunen genomför LUPP är hösten 2024.

Läs mer om LUPP

Engagera dig – lämna ett e-förslag

Har du en idé på hur kommunen kan utvecklas eller förändras? Vad behöver vi som kommun göra och vad behöver hända för att du ska trivas? Du kanske tycker att det saknas idrottsplatser, skejtparker, fritidsgårdar, möteslokaler, spelföreningar eller något helt annat. Oavsett vad det är har du rätt att tala om för oss på Oskarshamns kommun vad du tycker att vi ska satsa på, eller bli bättre på. Alla förslag om hur kommunen kan utvecklas är välkomna – stora som små.

Du kan lämna dina förslag direkt via en e-tjänst på vår webbplats. Förslagen publiceras sedan i e-tjänsten för röstning och när fler än 30 kommuninvånare stöttar ett förslag lämnas det vidare till politikerna för beslut. Där kan du också se vilka förslag som andra har lämnat.

Lämna ditt förslag

Medborgarmiljonen – din röst för förändring i Oskarshamns kommun!

Genom Medborgarmiljonen har du chansen att påverka din egen ort eller stadsdel. Sedan 2023 har Oskarshamns kommun infört medborgarbudgeten för att ge invånarna en direkt roll i utvecklingen av sin närmiljö. Varje område har tillgång till en miljon kronor från den kommunala budgeten för att realisera medborgarnas idéer. I omgången år 2023–2026 finns åtta stadsdelar och orter med omnejd: Södertorn, Kristineberg, Påskallavik, Bockara, Misterhult, Kristdala, Fårbo och Figeholm, och alltså totalt åtta miljoner kronor.

Hur fungerar det? Du som invånare får lägga fram förslag på hur pengarna ska användas. Därefter utvärderar en arbetsgrupp förslagen och väljer ut de genomförbara idéerna enligt förutbestämda kriterier. Sedan får invånarna rösta på vilka förslag som ska bli verklighet. Idéerna om hur pengarna ska användas omfattar i första hand fysiska förbättringar.

Mer om Medborgarmiljonen

Synpunkten – låt kommunen få veta vad du tycker

Berätta vad du tycker om tjänsterna och servicen som Oskarshamns kommun levererar. Synpunkter i form av klagomål, beröm och förbättringsförslag ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra verksamheten. Därför vill vi gärna att du berättar vad du tycker om det vi gör. Då kan vi utveckla vår kommun tillsammans.

Synpunkterna används för att göra vår verksamhet bättre och för att skapa drivkraft till förändring såväl för politiker som för tjänstepersoner.

Mer om och hur du lämnar in dina synpunkter

Kontakta kommunen

Oskarshamns kommun är en stor organisation och det är inte alltid lätt att veta vem som kan svara på vad, därför finns Servicecenter. Om du har praktiska frågor om kommunens service kan du kontakta vårt servicecenter. De lyssnar, tar emot synpunkter, guidar och hjälper dig. Har de inte svaret du är ute efter ser de till att vägleda dig vidare tills du finner dina svar.

Telefon: 010-35 60 000

E-post: servicecenter@oskarshamn.se

Kontakta kommunens politiker

De förtroendevalda, politikerna, i kommunen representerar dig som invånare. De fattar beslut om vilken verksamhet kommunen ska bedriva. Ta kontakt med politikerna i kommunfullmäktige eller i en nämnd om du har synpunkter på att det saknas verksamhet, eller service inom något verksamhetsområde. Vill du veta vad politikerna tycker i ett visst ärende kan du också kontakta dem och ställa dina frågor.

Kontaktuppgifter till de förtroendevalda i kommunfullmäktige och de olika nämnderna

Allmänhetens frågestund

Allmänhetens frågestund sker under kommunfullmäktiges möten. Man kan säga att kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. De har möte ungefär en gång i månaden. Mötena är öppna för alla att vara med på och i slutet av mötet finns en speciellt avsatt tid då man som kommuninvånare får ställa frågor till kommunfullmäktige – den stunden kallas allmänhetens frågestund. Frågorna man ställer måste ha att göra med något som fullmäktige har pratat om på mötet. Man måste skicka in sin fråga i förväg.

Allmänhetens frågestund

Rösta i kommunvalet

Vart fjärde år kan du som är 18 år eller äldre rösta i kommunvalet och därmed påverka vilka politiker som ska leda Oskarshamns kommun. Mellan valen kan du också följa och påverka det som händer på flera olika sätt – genom att läsa protokoll, ge förslag och synpunkter samt genom att kontakta kommunen och de förtroendevalda.

Läs mer om rösträtten på Valmyndighetens webbplats