Ungdomarnas initiativ leder till fler gratis lovaktiviteter i Oskarshamn

Porträtt av en ung tjej utomhus.

Tack vare ungdomars engagemang får barn och unga i Oskarshamns kommun nu ännu fler gratis aktiviteter under läs- och julloven. Ett mejl från ett elevråd i kommunen till bildningsnämndens ordförande med önskemål om fler gratis lovaktiviteter för barn har nu lett till en utökad satsning på kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar.

Bildningsnämnden har tidigare avsatt 500 000 kronor för lovaktiviteter under 2024, men lägger nu till ytterligare 800 000 kronor för att möta det ökade behovet. Tack vare ungdomarnas initiativ kommer fler biobiljetter att delas ut, och i år inkluderas även elever i gymnasieåldern i satsningen. Alla grundskoleelever får dessutom två badbiljetter till Arena Oskarshamn under jullovet.

Satsningen innebär att

  • barn och unga som går i grundskolan, förskoleklass – årskurs 9, får under jullovet två badbiljetter vardera till Arena Oskarshamn.
  • barn och unga som går i grundskolan, förskoleklass – årskurs 9, får under läslovet och jullovet biobiljetter. Det delas ut en biobiljett per lov. 
  • unga som går i gymnasiet, år 1–3, får under läslovet och jullovet biobiljetter. Det delas ut en biobiljett per lov. 

Satsningen gäller barn och unga som är folkbokförda i kommunen oavsett vilken skola man går på.

­Satsningen möjliggör, genom ett föreningsbidrag, även för samhällsföreningar eller motsvarande på mindre orter att arrangera egna kostnadsfria aktiviteter för barn och unga.

– Jag är glad att kommunen har lyssnat på oss och satsar på fler aktiviteter under loven. Det känns väldigt bra. Många ungdomar, som jag själv, spenderar annars hela dagarna framför skärmar, och vissa har inte råd att göra annat. Nu får de chansen att göra något roligt tillsammans med sina vänner. Detta kommer verkligen göra skillnad för många barn och unga, som nu får fler möjligheter att känna sig delaktiga och vara aktiva under sin ledighet, säger Hala Sakhnini, representant för Vallhallaskolans elevråd.

Förutom dessa nya insatser har bildningsnämndens verksamheter, såsom kulturkontoret och fritidskontoret, redan planerat olika aktiviteter som kommer att genomföras under läslovet.