Badvattenprover

Den officiella badsäsongen i Kalmar län börjar den 21 juni och slutar den 15 augusti. Under badsäsongen tar vi prover på vattnet vid alla våra allmänna badplatser förutom hundbadet vid Ernemar.

Vi tar prover vid tre tillfällen under sommaren och det går högst en månad mellan varje provtagning. Vid provtagningstillfället tar vi vattenprover för att analysera förekomsten av bakterier. Vid provtagningen mäter vi även temperatur och siktdjup. Vi gör även en översiktlig besiktning om det förekommer algblomning i vattnet eller avfall på badplatsen.

Resultaten från provtagningen hittar du på Havs- och vattenmyndighetens webbplats, Badplatsen omkring 4-5 dagar efter utförd provtagning. Där hittar du information om de allmänna badplatserna både i vår kommun och i övriga landet. Om provtagningen vid någon av badplatserna visar att det är olämpligt att bada sätts information upp vid badplatsen.

Klassificeringen av de allra flesta allmänna badplatser har utmärkt kvalitet.

Så tolkas resultaten

Badvattnet analyseras på innehållet av så kallade tarmbakterier som t.ex. Escherichia coli (E.coli). Kvaliteten på vattnet bedöms i tre steg: tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt.

Om provtagningen visar att vattnet är tjänligt med anmärkning betyder det att vattnet har något förhöjda bakteriehalter. Det innebär trots det ingen större risk att bada i vattnet. Om ett vattenprov blir otjänligt tyder det på att vattnet är förorenat och därför mindre lämpligt för bad. Vid otjänligt resultat tar vi ett nytt prov så snart som möjligt för att avgöra om det är en tillfällig förorening och när det kan vara lämpligt att bada igen.

Tänk på att badvattenproverna bara bedömer vattenkvalitén just vid provtagningstillfället. Kvalitén på badvattnet varierar och kan förändras snabbt med väder, vind och strömmar, och det är viktigt att du alltid själv bedömer om du vill bada eller inte.

När avråds det från bad?

Vanliga orsaker till försämrad badvattenkvalitet är olika smittor från djur och människor samt algblomning.

Vi kan tillfälligt avråda från bad exempelvis om senaste vattenprovet fått bedömningen ”otjänligt” eller om det är algblomning. Avrådan görs då genom skyltning vid badplatsen och via webbplatsen Badplatsen. Så snart risken för de badandes hälsa bedöms vara över kan avrådan tas bort.

Tänk på att du själv kan påverka badvattenkvaliteten. Barn eller husdjur som bajsar eller kissar på stranden eller i vattnet påverkar badmiljön och vattenkvalitén.

Algblomning

Grönt och grumligt vatten beror ofta på algblomning – bada inte i det. Algerna kan vara giftiga och farliga att få i sig eller att få på huden. Vid badvattenprovtagningen analyseras inte algblomningen, men vi noterar om det förekommer synlig algblomning. Allt grumligt är dock inte algblomning. Till exempel kan stora mängder pollen, främst från tall, samlas. Pollensamlingar är ofta gulaktiga. Losslitna alger kan också likna algblomning.

Undvika att bada under tiden som algblomning pågår! Det är särskilt viktigt att inte låta barn leka i vattnet eller vid strandkanten. Hundar eller andra husdjur bör inte heller få bada i eller dricka av vatten med stor mängd alger. Duscha och tvåla in hela kroppen om du badat i vatten med blommande alger.

Kontakta läkare eller ring 1177, alternativt veterinär, om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten. Du kan läsa mer om symptom på algförgiftning på 1177.

Badklåda

På sommaren kan vattnet vid badstränder innehålla fågelparasiter (vattenloppor) som är så små att de inte syns med blotta ögat. Vattenlopporna finns normalt på sjöfåglar och vissa sötvattenssnäckor. Badklåda har alltså inte med kvalitén på badvattnet att göra.

Vattenlopporna är ofarliga, men kan ge rodnad och besvärande klåda som kan sitta i upp till en vecka. Normalt brukar besvären gå över av sig själv. Badklåda smittar inte mellan människor.

Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler fågelparasiter.

För att undvika badklåda kan du bada i korta pass, torka noga med handduk direkt efter bad och duscha när du kommit hem. Undvik att bada nära stora vassområden eller där det finns mycket sjöfågel. Mata inte fåglar vid badplatsen och glöm inte maten på stranden om du tagit med fika.

Du kan läsa mer om badklåda på 1177.

Kontakt
Samhällsbyggnadskontoret
Telefon: 010-35 60 000
Postadress:
Box 706
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Varvsgatan 8
572 57 Oskarshamn