Om du inte mår bra

När bild på armar som omsluter knäna. Svartvitt.

För dig som behöver hjälp och stöd

Ibland kan man känna sig nedstämd och ledsen. Det är en del av livet. Oftast löser sig problemen efter en tid, men ibland kan man behöva stöd och hjälp från någon utomstående för att gå vidare. Socialtjänstens individ- och familjeomsorg kan vara ett sådant stöd. Här kan du läsa mer om olika typer av stöd som du kan få och vilket förebyggande arbete som finns för barn, ungdomar och familjer.

Familj, barn och unga

Elevhälsan

Att må bra och trivas i skolan är en förutsättning för att kunna uppnå goda studieresultat. Elevhälsans uppdrag är framförallt att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att bidra till att stödja eleverna så att de mår bra och hjälpa dem i deras utveckling mot utbildningens mål.

Om du tycker att något är jobbigt och du inte trivs i skolan är det bra att prata med någon om det för att kunna hitta en lösning. Kontakta skolsköterskan eller kuratorn på din skola.

Inom elevhälsan för den kommunala grundskolan arbetar psykologer, kuratorer, specialpedagog, skolläkare, skolsköterskor, samverkande socialsekreterare, logopeder och talpedagog.

Elevhälsan

Ungdomsbehandlare

Ungdomsbehandlare är främst till för dig som är mellan 13 och 18 år. De är specialiserade på att stötta unga som står inför olika utmaningar – enskilt eller i grupp. Oavsett om du kämpar med skolan, har det tufft hemma, har hamnat i trubbel eller bara behöver prata om dina känslor, finns de här för dig. Våra ungdomsbehandlare kan guida dig genom svåra tider och lära dig strategier för att hantera ilska och andra utmaningar. De använder sig av olika metoder, som till exempel ART (Aggression Replacement Training), för att hjälpa dig att hitta lugnet. De träffar dig där det passar dig bäst. Det kan vara i skolan, på en fika, på fotbollsplanen, i ett lugnt rum eller till och med ta en tur i bilen.

Om du vill ha kontakt med en av våra ungdomsbehandlare är det enkelt. Ring på 010-35 62 080 och fråga efter dem.

Ungdomsbehandlare arbetar också med förebyggande tidiga insatser för att hjälpa unga som befinner sig på gränsen till normbrytande beteende. Genom samarbete med skolor, polisen, BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin), ungdomscoacher och ungdomsmottagningen strävar de efter att ge stöd och vägledning till unga i behov. Utöver individuell support erbjuder de även gruppverksamhet där unga kan mötas, dela erfarenheter och lära av varandra under trygga former.

Mer information om ungdomsbehandlare

Ungdomsmottagning

Ungdomsmottagningen i Oskarshamn är till för dig mellan 13 och 23 år. Här kan du få hjälp om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med. Alla som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt.

Några saker du kan få stöd och hjälp med på ungdomsmottagningen är: 

  • frågor om kroppen
  • frågor om sex och relationer
  • skydd mot graviditet och könssjukdomar
  • graviditetstest eller test för könssjukdomar
  • stöd om du mår dåligt

Ungdomsmottagningen Oskarshamn

Digital ungdoms­mottagning Kalmar län

UMO – Ungdomsmottagning online

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Syftet med sajten är att göra det lättare för unga att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer.

Besök UMO:s webbplats

Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar

Blir du utsatt för hot, våld eller andra övergrepp? Är du orolig för någon i din närhet?  Behöver du någon att prata med? Du kan ringa eller chatta med Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar. Du kan vara vara anonym.

Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn samt utsatta unga, ska erbjudas stöd och skydd oberoende av livssituation och bakgrund. 

Mer information och och chattens öppettider

Ungdomscoacherna

Vänd dig till våra ungdomscoacher om du känner ett behov av att prata med någon vuxen om dina problem. Ibland hjälper de bara genom att lyssna och finnas där som stöd, men ibland kan de hjälpa dig vidare in i exempelvis en förening eller genom en kontakt med skolan eller socialtjänsten.

Ungdomscoacherna arbetar uppsökande och förebyggande bland ungdomar som går på högstadiet och gymnasiet. Deras uppdrag handlar om att arbeta förbyggande mot psykisk ohälsa, brottslighet och utanförskap hos ungdomar. Ungdomscoacherna jobbar uppsökande och kan stötta/motivera ungdomen till att få nya sammanhang. De arbetar för att skapa trygga relationer, fälta ute på stan, gruppverksamhet till exempel Me-We, kontakt med föreningskonsulent med mera. Ungdomscoacherna rör sig ute i de miljöer där ungdomar ofta vistas och kan hjälpa ungdomar ringa hem till föräldrar/vårdnadshavare vid behov.

Följ gärna ungdomscoacherna på Instagram, @ungdomscoacherna_oskarshamn

YAM

I livet uppstår ibland oväntade situationer eller stressiga perioder, och det kan vara svårt att veta hur de ska hanteras. Genom YAM har ungdomar över hela världen fått stöd och hjälp att förbereda sig för att hantera dessa utmanande situationer när de inträffar i verkligheten. YAM fungerar som en plattform där unga människor kan dela sina tankar och erfarenheter, och där de kan hitta sätt att hantera svåra händelser som kan uppstå i livet.

Vad är YAM?

YAM står för Youth Aware of Mental health. YAM skapar en trygg plats där ungdomar gemensamt kan diskutera ämnen som berör psykiska hälsa och andra saker som är betydelsefulla. Det kan handla om allt från vardagliga ämnen som vänskap och relationer till vuxna, till händelser i skolan och på sociala medier, samt upplevelser som kan ha påverkat ens känslor negativt.

Hur går YAM till?

YAM genomförs i alla åk 8 i Oskarshamns kommun. Detta görs under tre veckors tid, vid sammanlagt fem tillfällen. Klasserna får möjlighet att öka sin kunskap om psykisk hälsa genom en föreläsning. Därefter får klassen möjlighet att prata och rollspela kring olika ämnen. Genom rollspel får eleven ökad kunskap om hur en kan hjälpa sig själv eller någon annan när en liknande situation uppstår i verkliga livet.

Varför YAM?

Unga människor får oftast inte tillräckligt med tid och plats för att prata öppet om sina känslor, särskilt när vuxna är närvarande.

I YAM behandlas unga som jämlikar. Det innebär att den person från YAM som besöker klassrummet inte kommer att försöka övertyga eleven hur den borde tänka, känna eller agera. Istället uppmuntras alla att dela sina åsikter och hitta gemensamma lösningar. Vi förstår att alla har olika tankar och erfarenheter. I YAM ser vi olikheter som något positivt som vi kan lära oss av.

ANDTS

ANDTS står för Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak och Spel om pengar. I Oskarshamns kommun arbetar vi förebyggande mot ANDTS eftersom det påverkar ungdomars fysiska och psykiska hälsa negativt. Den negativa påverkan kan gå ut över ekonomin, familjen och kan leda till stora sociala problem. Enligt lag ska skolan arbeta förebyggande mot ANDTS. I kommunen har vi även ANDTS-coacher som arbetar förebyggande.

Känner du oro, för dig själv eller någon annan, gällande alkohol eller droger? Spelar du överdrivet mycket om pengar? Vid frågor eller funderingar, kontakta kommunens ANDTS-coacher via servicecenter@oskarshamn.se eller 010-35 60 000.

Me-We-grupper

Närmare var tionde 15-åring i Sverige ger omfattande stöd och hjälp till någon familjemedlem, kompis eller någon annan i sin närhet. Att ge omsorg till en närstående kan göra att man känner press och stress, vilket kan leda till psykisk ohälsa, skolfrånvaro och framtida hälsoproblem.

Går du på högstadiet eller gymnasiet och har någon i din omgivning, en förälder, ett syskon, vän eller annan nära person som är allvarligt sjuk, mår psykiskt dåligt eller har en funktionsnedsättning? Vi erbjuder digitala och fysiska gruppträffar för dig som vill träffa andra i liknande situation.

Vad händer på gruppträffarna?

I gruppen träffas vi och pratar om hur vi kan hantera svåra situationer, känslor och tankar. Vi provar på olika sätt att hantera stress och oro och funderar tillsammans på vad som känns viktigt i livet. Syftet är att du efter träffarna ska känna dig stärkt. Vi utgår från ett material som heter MeWe och det är en modell för att stötta ungdomar mellan 14 och 17 år som lever i familjer/miljöer med ohälsa.

Mer om Me-We-grupper