Flyktingar och nyanlända i Oskarshamns kommun

Det kommer människor från andra länder för att bosätta sig i Sverige och i Oskarshamns kommun. Några väljer att flytta hit frivilligt, andra tvingas hit på flykt efter risk för krig, hot, våld eller annan utsatthet i sitt tidigare hemland.

På de här sidorna kan du läsa om kommunens ansvar för nyanlända samt ensamkommande barn och ungdomar. Här hittar du även exempel på stöd som finns att få från Oskarshamns kommun och andra myndigheter.

Att komma till Sverige och Oskarshamns kommun som flykting

En person som kommer till Sverige för att söka asyl vänder sig först till Migrationsverket. Först får man komma till ett ankomstboende, där man får bo några dagar. Sedan får man antingen flytta till ett anläggningsboende eller till ett eget boende medan asylansökan utreds.

Under asylprocessen får den asylsökande en dagsersättning från Migrationsverket som ska räcka till det nödvändigaste, som mat, kläder och läkemedel.

Att ansöka om asyl i Sverige (migrationsverket.se)

När man har fått uppehållstillstånd

Den som får uppehållstillstånd har rätt att bo, arbeta och leva här på samma villkor som alla andra som är bosatta i Sverige.

En vuxen person som har kommit till Sverige som flykting och fått uppehållstillstånd ska vända sig till Arbetsförmedlingen. De ansvarar för etableringen, som ska göra att personen så fort som möjligt lär sig svenska och får ett arbete och en egen försörjning. I normala fall är etableringsperioden två år, och under tiden får man etableringsersättning.

Läs mer om etableringsprogrammet (arbetsformedlingen.se)

Kommunens ansvar

Oskarshamns kommun har, liksom landets övriga kommuner, en skyldighet enligt bosättningslagen (2016:38) att varje år ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd och ordna bostäder till dem.

Oskarshamns kommun har utöver detta ett ansvar för:

  • Utbildning för alla barn och ungdomar under 18 år, även de som saknar uppehållstillstånd.
  • Omsorg om ensamkommande barn och unga, både asylsökande och barn med uppehållstillstånd.
  • Undervisning i svenska för invandrare (SFI) för vuxna med uppehållstillstånd.
  • Samhällsorientering för nyanlända vuxna med uppehållstillstånd, där man får lära sig hur det svenska samhället fungerar.

De personer som har kommit hit får ta del av kommunal verksamhet som skola, barnomsorg och äldreomsorg på samma sätt som andra kommuninvånare.

När Migrationsverket anvisar en nyanländ till en särskild kommun har man tagit hänsyn till kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagande av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen.

Den som är nyanländ kan också välja att bosätta sig i kommunen på eget initiativ, men kan då inte begära att kommunen ordnar bostad utifrån bosättningslagen. Eftersom man själv valt att flytta till kommunen har man också hela ansvaret för hur man bor.

Formellt räknas man som nyanländ under 24–36 månader från det att man folkbokförde sig första gången i en kommun efter att man fått uppehållstillstånd.

Läs mer om vilket stöd du kan få från Oskarshamns kommun

Så tar Oskarshamns kommun emot ensamkommande barn