Vilket stöd kan du som nyanländ få från kommunen?

Här får du veta var du som nyanländ flykting eller invandrare ska vända dig för att få information och hjälp från kommunen i olika frågor.

Etablering för nyanlända

Etableringen är en serviceenhet som arbetar med att ge vägledning till nyanlända – flyktingar med uppehållstillstånd – under etableringsfasen. Etableringsvägledarna har erfarenhet av och kompetens kring att ta emot nya kommuninvånare med flyktingbakgrund.

För att kunna få stöd av etableringsvägledarna måste du vara folkbokförd i kommunen.

Stöd och insatser

  • Vägledning, service och informationsinsatser till nyanlända de två första åren efter folkbokföringen
  • Erbjuder samhällsorientering – kurs om Sverige och det svenska samhället
  • Ansvarar för mottagning av kommunanvisade från Migrationsverket

Kontakt med etableringsvägledare

När du blivit folkbokförd kommer en etableringsvägledare att kontakta dig och bjuda in dig till ett möte. Om du inte har blivit kontaktad vänligen ta kontakt med oss på telefon 010-35 60 200 eller via e-post arbetsmarknadsenheten@oskarshamn.se.

Viktigt att göra som nyanländ

Kommunens etableringsvägledare har gjort en checklista för vad du behöver göra när du kommit som nyanländ. Allt från att skaffa id-kort, kontakter med olika myndigheter till att anmäla dig till SFI.

Checklista för nyanlända

När du fått uppehållstillstånd i Sverige och ska bo i Oskarshamns kommun ska du registrera dig hos olika myndigheter innan du kan börja din etablering. Gå till Servicekontoret på Åsavägen 7 i Oskarshamn för att göra de flesta av dina ärenden hos Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Pensionsmyndigheten.

Hos Skatteverket ska du:

  • Folkbokföra dig – meddela adressen till där du bor
  • Ansöka om personnummer
  • Meddela om du flyttar och ändrar din adress. Om du har mobilt bank-ID kan du göra flyttanmälan via webben hos www.skatteverket.se

När du fått personnummer hos Skatteverket ska du skaffa ID-kort:

  • Be Skatteverket om ett inbetalningskort för ID-kort
  • Betala ansökningsavgiften – spara kvittot
  • Boka tid på närmaste Servicekontor som utfärdar ID-kort för ansökan om OD-kort. Ta med kvittot, ditt UT-kort och ditt pass om du har kvar det.

Skaffa bankkonto

För att öppna bankkonto ska du gå till banken och prata med personalen

  • Ta med ID-kort till banken
  • Skaffa Mobilt Bank-ID
  • Skaffa bankkort – beställ hos banken – berätta när pengar ska komma in på kontot

Bankkontor i Oskarshamn

  • Länsförsäkringar, Östra Torggatan 1, 572 30 Oskarshamn
  • Swedbank, Flanaden 8, 572 30 Oskarshamn
  • Handelsbanken, Lilla torget 6A, 572 22 Oskarshamn
  • Häradsparbanken Oskarshamn, Östra Torggatan 7B, 572 30 Oskarshamn

Försäkringskassan ansvarar för etableringsersättning och andra stöd.

  • Du ska registrera dig i svenska socialförsäkringen via en blankett – blanketten finns också på Försäkringskassans webbplats
  • Du ska ge dem dina uppgifter om vilket bankkonto du har
  • Ansök om etableringsersättning

Bostadsersättning och bostadsbidrag

Du kan ansöka om bostadsbidrag om du har barn eller om du är under 29 år och bor ensam. Om du har etableringsersättning och bor ensam skall du istället ansöka om bostadsersättning.

Vid ansökan om bostadsersättning och bostadsbidrag, ta med en kopia av ditt hyresavtal och ID-kort. Vid ansökan av bostadsbidrag ta även med senaste hyresavin.

Om du har barn – ansök om detta hos Försäkringskassan

  • etableringstillägg för dina barn om du även har etableringsersättning
  • bostadsbidrag – du ska ta med kopia på ditt hyresavtal och din senaste hyresavi
  • föräldrapenning om ditt barn är för litet för att vara på förskolan eller om det är kö till barnomsorg och förskola så att ditt barn inte kan börja på förskolan

Du kan gå till Servicekontoret som finns på Åsavägen 7 i Oskarshamn för att få hjälp. Där finns Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och Pensionsmyndigheten.

Arbetsförmedlingen samordnar och ansvarar för insatser kring etablering för nyanlända. Etableringsplan och etableringsprogram ska göra det lättare för dig som är nyanländ att så snabbt som möjligt lära dig svenska, komma i arbete och klara din egen försörjning i landet. Du ska ha en etableringsplan (eller etableringsprogram) anpassad till dina egna förutsättningar och kompetens. Etableringsprogrammet pågår i sammanlagt 24 månader.

Du måste ha en etableringsplan för att kunna ansöka om etableringsersättning och börja din väg in i svenska samhället. Du ska anmäla dig hos Arbetsförmedlingen på Åsavägen 7, Oskarshamn eller på deras webbplats. Telefon: 0771-416 416, www.arbetsformedlingen.se

  • du ska registrera dig som arbetssökande
  • du ska visa kopia på ditt hyresavtal
  • du ska boka ett möte kring din etableringsplan
  • skaffa ett intyg som visar att du är inskriven på Arbetsförmedlingen

Du behöver lära dig svenska för att kunna etablera dig och integreras i ditt nya land och samhälle. Kommunen har uppdrag att ha kurser för dig som ska lära dig svenska. Det är bra att börja lära sig svenska med en gång!

För att få börja en kurs ska du registrera dig hos Komvux, Oskarshamns kommun. Skolan Komvux och SFI-kurserna finns på Stengatan 21 i Oskarshamn.

Här kan du läsa mer om kurserna och hur du anmäler dig

Bostad

Kommunen har ansvar för att hjälpa till med boende för dig som är anvisad till kommunen direkt från Migrationsverket. Enligt bosättningslagen (2016:38) har kommunen en skyldighet att varje år ta emot nyanlända som är anvisade till kommunen från Migrationsverket och ordna bostäder till dem.

Du som är nyanländ kan också välja att bosätta dig i kommunen på eget initiativ, men kan då inte begära att kommunen ordnar bostad utifrån bosättningslagen. Eftersom du själv valt att flytta till kommunen har du också hela ansvaret för hur du bor.

Det är viktigt att den bostad du ska bo i har en hyra som du har råd att betala och som är anpassad efter din eller familjens ekonomi.

Hyresvärdar i Oskarshamns kommun

Kommunal hyresgaranti kan ges i vissa fall – efter att man gjort en bedömning av betalningsförmåga. Det innebär att kommunen går i borgen för ett visst antal hyror som en garanti för hyresvärden. Hyresgästen är dock alltid skyldig att betala tillbaka till kommunen i en avbetalningsplan. Kontakta etableringsvägledarna för att se om du kan få kommunal hyresgaranti.

Det är viktigt att skaffa en hemförsäkring direkt när du fått ett hyresavtal på en lägenhet! Då har du ett ekonomiskt skydd ifall det skulle hända en olycka eller skada i lägenheten eller på dina privata saker och ägodelar.

När du tar kontakt med ett försäkringsbolag ska du:

  • ta med en kopia på ditt hyresavtal på lägenheten
  • ta med ditt ID-kort
  • du väljer själv vilket försäkringsbolag du vill skriva avtal med för hemförsäkring.

Det finns 2 olika försäkringsbolag som har kontor i Oskarshamn:

  • Dina försäkringar, Lilla Torget 2–4, Oskarshamn
  • Länsförsäkringar, Östra Torggatan 1, Oskarshamn

Du kan också välja att kontakta andra försäkringsbolag via internet.

Neutral information om försäkringar finns på www.konsumenternas.se.

Försörjning och ekonomi för alla nyanlända

Alla nyanlända har rätt till etableringsprogram via Arbetsförmedlingen.  Försäkringskassan ansvarar för etableringsersättning och bostadsersättning samt bostadsbidrag.

Här finns samlad information hos Försäkringskassan för den som fått uppehållstillstånd.

Det är viktigt att direkt kontakta Arbetsförmedling och Försäkringskassan när du har bosatt dig i kommunen. Det kan ta ett tag innan ersättningarna från Försäkringskassan kommer igång eftersom det kan finnas kö för det första mötet med dem. Etableringsersättningen betalas ut i efterskott, vilket innebär att det finns en risk att du hamnar i det som kallas för "glappet".

Ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd från kommunen under glappet

Alla har rätt att ansöka om bistånd och försörjningsstöd från kommunen innan ersättningar från Försäkringskassan kommit igång. Men det betyder inte att alla har rätt till att få ekonomiskt bistånd från kommunen – alla ansökningar prövas efter varje individs behov och förutsättningar.

Ekonomiskt bistånd beviljas enligt en riksnorm som du kan läsa mer om på Socialstyrelsens webbplats. Riksnormen täcker kostnader för bland annat livsmedel, kläder och telefon och är lika för alla.

Socialstyrelsen om vad du kan få försörjningsstöd för och även vad du inte kan få stöd för.

Den som fortfarande har LMA-ersättning från Migrationsverket brukar inte ha rätt till att samtidigt få ekonomiskt bistånd från kommunen. Tänk på att LMA-ersättning betalas ut i förskott.

Om du ska ansöka om ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd ska du kontakta socialförvaltningens enhet för ekonomi och stöd, telefon 010-35 62 040 eller via besök på Hantverksgatan 70, Oskarshamn.

När du ska göra en ansökan och fått tid för ett första möte ta med detta:

  • Ditt ID-kort
  • Kopia på ditt hyresavtal
  • Intyg från Arbetsförmedlingen om att du är inskriven där
  • Kontoutdrag från banken för de 3 senaste månaderna eller så länge som du har haft ett bankkonto
  • Utbetalningsavi LMA-ersättning
  • Kopia på hemförsäkring
  • Bosättningsunderlag från Migrationsverket

Varje ansökan prövas utifrån vad som gäller i just ditt individuella fall och för varje ny månad. Det kan betyda att du och andra du känner inte får samma beslut eller lika mycket pengar.

Mer om ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd

Förskola och skola för barn och unga till nyanlända

Alla barn som bor i Sverige har rätt att gå i skolan från det år man fyller 6 år. Från det att ditt barn fyller 1 år kan barnet gå i förskola. Barn mellan 3 och 5 år kan få gå avgiftsfritt på förskola högst 15 timmar i veckan även om föräldrarna inte har arbete, studier eller liknande. Detta gäller både de som har fått uppehållstillstånd och de som är asylsökande, på samma sätt som för svenska medborgare.

Innan barnet/barnen börjar i vanlig klass i grundskola eller på gymnasium testar man vilka kunskaper barnet har med sig från hemlandet och tidigare skolor. Det kallas för kartläggning och görs efter riktlinjer från Skolverket.

SFI – svenska för invandrare

Att kunna svenska är en av de viktigaste faktorerna för att du ska kunna etablera dig i ditt nya land, få arbete eller studera vidare. Du som har fått uppehållstillstånd har rätt att få undervisning i svenska språket genom SFI – svenska för invandrare. Det ingår i din etableringsplan att gå på SFI-undervisning.

Samhällsorientering (SO)

Du har rätt till information och utbildning om det svenska samhället – vårt lands historia, lagar, hur det är att leva i Sverige, seder, kultur, värderingar, mänskliga rättigheter och mycket mera. Du har rätt till minst 100 timmar. Samhällsorienteringen kan finnas som aktivitet i ditt etableringsprogram.

Läs mer om samhällsorientering för nyanlända och hur du anmäler dig

Bibliotek, fritid, kultur, föreningar

Biblioteken i kommunen finns för alla. Det kostar inget att använda biblioteket, att låna böcker, använda bibliotekets datorer, läsa tidningar och mycket annat.

Om biblioteken i Oskarshamns kommun

Fritid, motionera, sporta, simma kan du göra på Arena Oskarshamn och på flera motionsspår runtom i kommunen. Du måste betala avgift för att använda simhall och gym. Motionsspår är gratis.

Om simhallen, Arena Oskarshamn och motionsspår

Föreningar ger dig stora möjligheter att få vänner, göra det du är speciellt intresserad av, få kontakter på flera sätt till vår kommun och Sverige. Föreningar i Sverige drivs av ideella insatser och du betalar en medlemsavgift för att vara med och ta del av föreningens aktiviteter plus ibland även låna utrustning.

Om föreningar i Oskarshamns kommun

Ett bra sätt att komma in i det nya samhället är att få kontakt med invånare som redan bor i kommunen. Det enklaste sättet att få kontakt med andra är att delta på olika aktiviteter. Kommunen, föreningar och andra organisationer erbjuder en mängd aktiviteter.

Evenemangskalender (oskarshamn.com)