Fokus: Oskarshamn fortsätter att vara näst bästa kommunen i länet att leva i och fjärde bäst i Småland

Båtar i hamnen.

Av Sveriges 290 kommuner hamnar Oskarshamn på plats nummer 31 över bästa kommunerna att leva i enligt Fokus årliga kommunranking, vilket innebär imponerande 27 placeringar upp jämfört med förra året. Enligt rankningen är Oskarshamns kommun, även i år, den näst bästa kommunen i länet att leva i. I Småland hamnar vi på en fjärde plats.

– Jag är både glad och stolt över resultatet, som visar att vi har lyckats skapa en trygg och trivsam miljö för våra invånare. Det är också ett kvitto på att det arbete som våra tjänstepersoner, politiker och engagerade medborgare lägger ner varje dag för att göra vår kommun bättre ger resultat, säger kommunalråd Andreas Erlandsson (S).

I rankingen jämförs Sveriges kommuner inom nio delområden som tillsammans ger en bred bild av hur livsförutsättningarna ser ut i olika delar av landet. De delområden som ingår i undersökningen är utbildning och skola, vård och omsorg, jobb och karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud, fritid, privatekonomi samt offentlig ekonomi. Rankingen har genomförts varje år sedan 2006, med undantag för 2022.

Oskarshamns kommun har förbättrat sin placering betydande jämfört med föregående år, vilket visar på positiva framsteg inom flera områden. Kommun utmärker sig särskilt inom områdena trygghet och serviceutbud, men även inom jobb och karriär, vård och omsorg samt offentlig ekonomi får kommunen höga betyg. Något lägre betyg får kommunen i kategorierna utbildning och infrastruktur​.

Mer information finns på Fokus webbplats.