Samverkansprojekt

Oskarshamn ligger geografiskt långt från de stora universiteten, i synnerhet de tekniska högskolorna, som den högteknologiska industrin är beroende av för kompetens­försörjning och spetskompetens.

Nova arbetar med att knyta till sig universitet och högskolor för att långsiktigt stötta kommunens och industrins behov av kompetens­försörjning, spetskompetens, forskning och utveckling samt innovation.

Oskarshamns kommun har ingått i långsiktiga avtal med KTH och Linköpings universitet, vilka kompletteras med konkreta handlingsplaner. Nova är kommunens kontakt för avtalen och ansvarig för genomförandet av handlingsplanerna.

Genom Nova har kommunen även samverkansavtal inom specifika områden med Jönköping University och Linnéuniversitetet.

Pågående samverkansprojekt

Vy åt öster över Oskarshamn.

Projekt SumNet

Projekt SumNet undersöker val av färdmedel i en mindre stad, Oskarshamn. Projektet samlar in data från enskilda individer med fokus på hur man rör sig till fots, med cykel och med kollektivtrafik. Data analyseras och kan användas som underlag för till exempel stadsplanering men också för den enskilda individen som kan få information om vilken rutt som är mest lämplig utifrån avstånd och tid men också tillgänglighet t ex för den som vill undvika branta backar.

KTH är projektägare och projektet finansieras av Formas.

Från Oskarshamns kommun deltar Nova och samhällsbyggnadskontoret.

SUNRISE logotyp.

Syftet är att möta utmaningen med ett hållbart energisystem från FNs Agenda 2030. Målet med projektet är en blykyld forsknings- och demonstrationsreaktor på plats i Oskarshamn.

Projektet är upplagt som en tre-stegs-raket:

  1. Forskning och utveckling som behövs för en forskningsreaktor – SUNRISE (50 miljoner kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning)
  2. Bygga, köra och kvalificera en eluppvärmd prototyp i Oskarshamn – SOLSTICE (99 miljoner kronor från Energimyndigheten)
  3. Bygga och driva SUNRISE-reaktorn, i Oskarshamn

Parter i projektet är bland annat KTH, Uniper och Blykalla.

Nova stöttar projektet genom att vara länk mellan projektet och kommunen.

FunMat II logotyp.

Projekt FunMat II

För att stärka vår industris konkurrenskraft och för att vår industri ska hitta den kompetens som krävs behöver alla hjälpas åt, industrin, universitet och offentlig sektor.

I FunMat II samarbetar Saft AB, Oscarsgymnasiet och Nova med Linköpings universitet.

Saft AB får tillgång till forskning så att de kan utveckla sina batterier.

Oscarsgymnasiets lärare och elever får kontakt med forskare på universitet för fortbildning, studiebesök, studentprojekt och karriärdagar.

Nova koordinerar och stöttar och sitter även i styrelsen för  kompetenscentret FunMat II.

Mer information om FunMat II på Linköpings universitetets webbplats