Sjuksköterskeprogrammet

Två personer operera i en operationssal.

Ortopedavdelningen i Oskarshamn. Fotograf Roger Sjöström, Region Kalmar län

Högskoleutbildning

Vill du bli sjuksköterska och möta människor i utsatta livssituationer med behov av vård?

Idag är utbildningen både akademisk och yrkesinriktad. Den innehåller en spännande mix av teoretiska kurser och klinisk verksamhetsförlagd utbildning.

Huvudämnet är vårdvetenskap och handlar om människan och dennes upplevelse av sin hälsa och ohälsa, sitt lidande och sin vård. Utbildningen ger dig redskap att i mötet med patienten och dennes familj främja liv och hälsa och lindra lidande.

Du får en utbildning som gör dig väl förberedd att medverka i dagens och morgondagens hälso- och sjukvård både nationellt och internationellt. Du kommer att ges möjlighet till internationalisering via studentutbyte inom och utanför Europa. Programmet förbereder dig dels för fortsatta akademiska studier inom huvudområdet vårdvetenskap, dels ger det möjlighet att efter utbildningen fortsätta att studera till specialistsjuksköterska inom det område du finner mest intressant.

Utbildningen ges i samarbete med Linnéuniversitetet och bygger på flera olika undervisningsformer. Föreläsningar och seminarier genomförs med modern teknik. Egna studier och studier i grupp sker med fördel på Nova där det finns grupprum att boka. Färdighetsträning och simuleringsövningar görs på ett kliniskt träningscenter (KTC) vid Oskarshamns sjukhus, där du har tillgång till kliniska adjunkter kopplade till utbildningen. Det kan bli enstaka resor till Kalmar för exempelvis vissa laborationer och examinationer.

På Nova kommer du ha din bas för de teoretiska studierna tillsammans med andra sjuksköterskestudenter. I ämnet professionskunskap ingår din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som görs inom hälso- och sjukvård samt vid KTC där du får tillfälle att integrera och tillämpa dina kunskaper i vårdvetenskap och medicinsk vetenskap. Den verksamhetsförlagda utbildningen gör du företrädesvis på din studieort.

Information om utbildningen vid Linnéuniversitetet

Yrkesliv

Som legitimerad sjuksköterska kan du arbeta inom många olika verksamheter med skiftande arbetsuppgifter och med människor i olika åldrar. Du kan arbeta inom kommunal hälso- och sjukvård, primärvård och slutenvård samt andra verksamheter som till exempel läkemedelsindustrin. Grunden i den legitimerade sjuksköterskans arbete är att främja hälsa, förebygga ohälsa och lindra lidande utifrån hur människan själv upplever det.

Praktisk information

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN för helfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har. Söker du boende i Oskarshamn kan du läsa mer här om vilka alternativ som finns.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier samt Matematik B, Naturkunskap B och Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b/1a1 och 1a2.

Läs mer om behörighet för högskolestudier

Kontakt
Henrik Jardbring
Koordinator utbildning
Telefon: 010-35 60 175