Kognitiv beteendeterapi – KBT

Siluett av ett huvud med grentrådar genom.

Uppdragsutbildning

Grundläggande psykoterapiutbildning (steg 1) med kognitiv beteendeterapeutisk (KBT) inriktning, med extra fokus kring beroende

Kognitiv Beteendeterapi (KBT) är den internationellt använda beteckningen för den behandlingsform som kombinerar kognitiva och beteendeterapeutiska principer. KBT är dominerande inom kontrollerad klinisk forskning och enligt tillgängliga studier också den mest effektiva behandlingsformen. Det gäller nästan alla problemområden där kontrollerade studier finns. Forskning visar också att KBT är en terapiform som är mycket uppskattad av klienter och anhöriga. KBT är vidare den idag snabbast växande psykoterapiformen.

KBT brukar kort karakteriseras som en strukturerad, mål- och probleminriktad, aktiv och pedagogiskt upplagd psykoterapiform. Klienten är aktiv i formulerandet av mål för behandlingen och terapeuten lägger upp behandlingsinsatser utifrån vilka metoder som är evidensbaserade för den aktuella problematiken. Behandlingen är transparent och klienten kommer under hela behandlingen att förstå vad som görs och varför det görs i relation till målsättningen för behandlingen.

Yrkesliv

Efter avslutad utbildning ska den studerande besitta sådana kunskaper och färdigheter som fordras för att under handledning kunna bedriva psykoterapi med inriktningen kognitiv beteendeterapi.

Utbildningskostnad

28 500 kr exkl moms per termin.

Utbildningen är på grundläggande nivå och pågår under fyra terminer och motsvarar i omfattning 45 högskolepoäng. Detta motsvarar en tidsåtgång per termin om ca 40 % av en heltid.

Det teoretiska momentet omfattar 240 timmar. Det innebär trettio heldagars under- visning, ca tio per termin 1 till 3. Undervisningen kommer i huvudsak ske i Oskarshamn. Som komplement till träffarna används en lärplattform för information och diskussion, inlämning av uppgifter och kommunikation mellan handledare och deltagare. Detaljerat schema för den första terminen lämnas i december, efter antagning till kursen.

Handledningen ges i grupper om fyra deltagare under termin 2-4 och omfattar 120 h.

Kursinnehåll

  • Psykiatrisk diagnostik samt grundläggande beteendeanalys , 13 hp
  • Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT , 29 hp
  • Vetenskapsteori och metodkunskaper för utvärdering och utveckling, 3 hp

Kontakta gärna Nova för att få en mer detaljerad beskrivning av kursinnehåll, upplägg, examination etc.

Fördjupad information i .pdf

För att vara behörig att gå utbildningen måste villkoren för såväl grundläggande som särskild behörighet vara uppfyllda. Kursledningen förbehåller sig rätten att göra bedömningen av lämplighet för utbildningen utifrån ansökningar och eventuella intervjuer.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet har den som:

  1. avlagt en högskoleförberedande examen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå,
  2. avlagt en yrkesexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå samt har lägst betyget E i de kurser i svenska eller svenska som andraspråk och engelska som krävs för en högskoleförberedande examen i gymnasieskolan,
  3. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1 eller 2; eller
  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Den grundläggande behörigheten styrs av Högskoleförordningen.

Särskild behörighet

Särskild behörighet har den som arbetar inom verksamheter som ligger under Socialtjänstlagen eller Hälso- och sjukvårdslagen, att journalföring finns. Du ska också under utbildningstiden ha arbetsuppgifter med inslag av psykoterapeutiskt arbete som kan utgöra underlag för meningsfull handledning.

Urval

Urval görs av kursledningen. Följande faktorer styr:

  • Att sökanden uppfyller grundläggande och särskild behörighet.
  • Nuvarande och tidigare yrkeserfarenheter.
  • Den aktuella anställningens innehåll.
  • Inslag av psykiatriska, beteendevetenskapliga, och psykoterapeutiska kurser i den sökandes grund- och vidareutbildning.
  • Tidigare genomgångna kurser och utbildningar i kognitiv beteendeterapi, till exempel kurser som anordnats av Svenska föreningen för kognitiva och beteendeinriktade terapier eller Beteendeterapeutiska föreningen.
Kontakt
Henrik Jardbring
Koordinator utbildning
Telefon: 010-35 60 175