Kognitiv beteendeterapi – KBT
Uppdragsutbildning
Grundläggande psykoterapiutbildning (steg 1) med kognitiv beteendeterapeutisk (KBT) inriktning, med extra fokus kring beroende
Kognitiv Beteendeterapi (KBT) är den internationellt använda beteckningen för den behandlingsform som kombinerar kognitiva och beteendeterapeutiska principer. KBT är dominerande inom kontrollerad klinisk forskning och enligt tillgängliga studier också den mest effektiva behandlingsformen. Det gäller nästan alla problemområden där kontrollerade studier finns. Forskning visar också att KBT är en terapiform som är mycket uppskattad av klienter och anhöriga. KBT är vidare den idag snabbast växande psykoterapiformen.
KBT brukar kort karakteriseras som en strukturerad, mål- och probleminriktad, aktiv och pedagogiskt upplagd psykoterapiform. Klienten är aktiv i formulerandet av mål för behandlingen och terapeuten lägger upp behandlingsinsatser utifrån vilka metoder som är evidensbaserade för den aktuella problematiken. Behandlingen är transparent och klienten kommer under hela behandlingen att förstå vad som görs och varför det görs i relation till målsättningen för behandlingen.
Yrkesliv
Efter avslutad utbildning ska den studerande besitta sådana kunskaper och färdigheter som fordras för att under handledning kunna bedriva psykoterapi med inriktningen kognitiv beteendeterapi.
Utbildningskostnad
28 500 kr exkl moms per termin.