BFU – Behörighetsgivande förutbildning

Industribyggnad, interiör.

Önskar du söka till utbildningen Drifttekniker/Processoperatör men saknar någon av kurserna Matematik 2 a, Naturkunskap 1b eller Naturkunskap 2? Eller vill du söka Produktionsteknik men saknar Matematik 2?

Då kan du söka till vår preparandutbildning där du är garanterad en plats på utbildningarna Drifttekniker/Processoperatör eller Produktionsteknik höstterminen 2025. 

Utbildningen kommer att drivas på helfart med träffar måndag–tisdag varann vecka på plats hos oss på Nova. Mellan träffarna studerar du hemma. Obligatoriska moment är laborationer och tentamen.

Kursinnehåll

Naturkunskap 1b

Naturkunskap 1b startar 24 februari 2025 och pågår i 3 veckor.

  • Energi, miljö och ekosystempåverkan. Ekosystemtjänster, resursutnyttjande och ekosystemens bärkraft. Hållbar utveckling, till exempel aspekter vad gäller konsumtion, resursfördelning, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
  • Individens hälsa, dagliga vanor och livsstilar i samhället, till exempel i fråga om träning, kost, droger, konsumtion och påverkan på miljön. Hur naturvetenskap kan användas som utgångspunkt vid kritisk granskning av budskap och normer i medierna.
  • Evolutionära aspekter och etiska perspektiv på bioteknikens möjligheter och konsekvenser för mänsklighetens utveckling och för biologisk mångfald. Cellen och livets minsta delar som utgångspunkt för diskussioner om till exempel genteknik och andra aktuella forskningsområden.
  • Naturvetenskapligt förhållningssätt, hur man ställer frågor som går att undersöka naturvetenskapligt och hur man går till väga för att ställa företeelser i omvärlden under prövning. Hur naturvetenskap kan granskas kritiskt samt hur ett naturvetenskapligt förhållningssätt kan användas för att kritiskt pröva ovetenskapligt grundade påståenden.
  • Naturvetenskapliga arbetsmetoder, till exempel observationer, klassificering, mätningar, simuleringar och experiment samt etiska förhållningssätt kopplade till det naturvetenskapliga utforskandet.

Naturkunskap 2

Naturkunskap 2 startar 17 mars 2025 och pågår i 3 veckor.

  • Universums utveckling som förklaring till materians uppkomst och jordens sammansättning. Materians uppbyggnad, ämnens egenskaper, växelverkan, kretslopp och oförstörbarhet. Samband och skillnader mellan energi och materia.
  • Organiska och oorganiska ämnen i vardag och samhälle. Industriella processer, teknikutveckling och miljöperspektiv som rör framställning av moderna material, livsmedel och andra produkter.
  • Naturvetenskapens betydelse för mänsklighetens kultur och världsbild. Upptäckter och framsteg inom till exempel medicin, energi och materialutveckling ur historiska, nutida och framtida perspektiv.
  • Människokroppens organ och organsystem, deras uppbyggnad, funktion, evolutionära utveckling och växelverkan med omgivningen.
  • Naturvetenskapliga arbetsmetoder, till exempel observationer, klassificering, mätningar, simuleringar och experiment samt etiska förhållningssätt och estetiska upplevelser kopplade till det naturvetenskapliga utforskandet.
  • Naturvetenskapligt förhållningssätt, hur man ställer frågor som går att pröva naturvetenskapligt och hur man går till väga för att ställa företeelser i omvärlden under prövning. Hur naturvetenskap kan granskas kritiskt samt hur ett naturvetenskapligt förhållningssätt kan användas för att kritiskt pröva ovetenskapligt grundade påståenden.

Matematik 2a

Matematik 2 startar 7 april 2025 och pågår i 5 veckor.

  • Breddning och fördjupning av matematiska begrepp och metoder som är relevanta för karaktärsämnen och yrkesliv.
  • Aritmetik, algebra och funktioner, t.ex. räta linjen, potenser, exponentialfunktioner.
  • Statistik, till exempel lägesmått, standardavvikelser och normalfördelning.
  • Logik och geometri, t.ex. Pythagoras sats och koordinatsystem.
  • Räta linjens ekvation, metoder för att bestämma linjära funktioner.
  • Begreppet linjärt ekvationssystem, metoder för att lösa linjära ekvationssystem.
  • Problemlösning, verktyg och tillämpningar med fokus på yrkesmatematik.

För att uppfylla grundläggande behörighetskrav för programmen Produktionsteknik eller Drifttekniker/Processoperatör behöver du bland annat vara godkänd i Matematik 1. Detta är en del av den allmänna behörigheten som krävs för att kunna antas till yrkesutbildningar på gymnasienivå eller högre nivåer.

Om du avser att ansöka till programmet Produktionsteknik behöver du ha ett godkänt betyg i kursen Produktionskunskap 1 eller intyga att du har minst ett års erfarenhet inom tillverkningsindustrin.

Det finns följande datum för att skriva behörighetsprov i ett eller flera ämnen, med start kl. 09.00:
26 februari, 12 mars, 4 april och 7 maj.

Ansökan för behörighetsgivande förutbildning för Produktionsteknik

Du ansöker här om du vill läsa Matematik 2:
Ansökan är öppen och du ansöker via länken.
Ansökan är öppen för sen anmälan, ansök senast 20 april.

Ansökan för behörighetsgivande förutbildning för Drifttekniker/Processoperatör

Du ansöker här om du vill läsa Naturkunskap 1, och/eller Naturkunskap 2, och/eller Matematik 2:
Ansökan är öppen och du ansöker via länken.
Ansökan är öppen för sen anmälan, ansök senast 20 april.

När du ansöker

Se över att du har behörighet för att söka utbildningen och glöm inte att svara på antagningsbeskedet.

Vid ansökan bifogar du betyg eller andra intyg som styrker dina meriter samt ett samlat tjänstgöringsintyg. Dokumenten som bifogas behöver vara läsbara med tydlig signatur. Ansökningar via e-post tas inte emot.