Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Två personer som pekar på en datorskärm

Vill du som undersköterska skaffa dig värdefull och efterfrågad kunskap? Satsa på utbildningen Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre.

Du kommer att få fördjupa dig inom gerontologi, äldrepsykiatri och palliativ vård och lära dig mer om välfärdsteknik, kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling.
Efter avklarad utbildning har du yrkeshögskoleexamen.
Alla specialistundersköterskeutbildningar med inriktning vård och omsorg av äldre har från och med hösten 2024, så kallat nationellt likriktat innehåll som är fastställt av Myndigheten för yrkeshögskola.

Utbildningen stöds av Vård-och omsorgscollege Kalmar län och arbetsgivare i regionen.

Studietakt och upplägg

Utbildningen omfattar 200 YH-poäng och du studerar på halvtid under fyra terminer. Upplägget gör det möjligt att kombinera arbete med studier, beroende på dina förutsättningar.

Varje termin innehåller cirka fyra fysiska träffar, då följer du undervisningen på din studieort under två dagar i följd. Träffarna kan innehålla föreläsningar, grupparbeten och praktiska övningar. Tiden mellan träffarna lägger du själv upp med inläsning av litteratur, inlämningsuppgifter, fallstudier och grupparbeten.
Vid ett par tillfällen, uppstart och redovisning av examensarbete, samlas alla studerande oavsett studieort i Oskarshamn.

Följ undervisningen på en studieort nära dig!

Höstterminen 2024 kan du välja en av tre studieorter, Oskarshamn, Värnamo och Ljungby. Lärarna växlar mellan studieorterna och finns alltid på en av dem, medan undervisningen sänds via Zoom till de två andra. På studieorten finns alltid lokal och personal tillgänglig i samband med träffarna. Du och dina medstuderande har också möjlighet att använda studieortens lokaler för självstudier mellan träffarna.

Vid ansökan ska du ange vilken studieort du vill tillhöra.

Kursinnehåll

  • Gerontologi och geriatrik, 50 YH-poäng
  • Palliativ vård av äldre i livets slutskede, 15 YH-poäng
  • Pedagogiskt ledarskap, kvalitetsarbete och Verksamhetsutveckling, 25 YH-poäng
  • Välfärdsteknik och hjälpmedel, 15 YH-poäng
  • Äldrepsykiatri, 55 YH-poäng
  • Lärande i arbete, LIA, 20 YH-poäng
  • Examensarbete, 20 YH-poäng

Praktisk information

  • Du behöver ha tillgång till dator med internetuppkoppling och ordbehandlingsprogrammet Word.
  • Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN för halvfartsstudier, beroende på vilken övrig inkomst du har.

För att vara behörig till utbildningen behöver du både grundläggande och särskild behörighet:

  1. Grundläggande behörighet till yrkeshögskola i form av gymnasieexamen från yrkesprogram eller studieförberedande program eller annan utbildning på motsvarande nivå, exempelvis studier på vuxenutbildning, folkhögskola eller utländsk gymnasieutbildning (förutsatt att kunskaper i svenska är tillräckliga)

    och

  2. Särskild behörighet i form av godkända betyg i följande kurser eller motsvarande från gymnasieutbildning eller kommunal vuxenutbildning;
    Anatomi och fysiologi 1 och 2
    Funk­tionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2
    Gerontologi och geriatrik
    Hälso- och sjukvård 1 och 2
    Omvårdnad 1 och 2
    Psykiatri 1 och 2
    Psyko­logi 1
    Social omsorg 1 och 2
    Svenska1 eller Svenska som andraspråk 1

    och

  3. Särskild behörighet i form av yrkeserfarenhet som sammanlagt motsvarar ett års arbete som undersköterska på hel­tid.

Om du inte uppfyller ovanstående behörighetskrav, kan du istället ansöka på så kallad reell kompetens. Då görs en individuell bedömning av dina meriter.

Läs mer om yrkeshögskolan, behörighet och antagning.

När du ansöker

Vid ansökan bifogar du alla dina betyg från studier på gymnasienivå och/eller andra intyg/betyg som styrker dina meriter samt tjänstgöringsintyg. Dokumenten som bifogas ska vara tydliga, innehålla ditt namn och personnummer och underskrift.

Om du ansöker på reell kompetens, kom ihåg att kryssa i den rutan när du gör din ansökan. Ansökningar via e-post tas inte emot.

Vad är ett tjänstgöringsintyg?

Intyget visar tjänstgöringsgraden i procent (eller timmar) samt den arbetade tidsperioden. Intyget utfärdas av arbetsgivaren på begäran, kontakta din närmaste chef eller HR-avdelning.

Urval

Om det finns fler behöriga sökande än utbildningsplatser så kommer ett urvalsprov i svenska att genomföras. Om du behöver skriva ett prov så kommuniceras det till dig i god tid.